Canon EOS R som resekamera i Kina

Inför en resa till Kina nyligen bestämde jag mig för att låta EOS R bli min resekamera. Jag reste med en normalzoom (24-70) och en telezoom (70-200) och hoppades att det skulle räcka och att jag inte skulle sakna mer utrustning. Det var i första hand inte en fotoresa. Första anhalt var Beijing under en vecka och sedan vidare till den gamla, södra huvudstaden, Nanjing. Detta var mitt första besök i Kina och intrycken är många och mer positiva än jag hade trott. Denna text handlar dock mest om kameran.

Kamerans storlek och handhavande

EOS R är Canons första fullformatskamera utan spegel. Jag upplever den som nätt, ungefär som en 70D. Greppet är ganska djupt och känns riktigt bra för mina storlek 10-händer. Alla knappar och reglage sitter åtkomliga för högerhandens tumme och pekfinger sånär som Menyknappen som sitter till vänster. Nytt för mig och Canon är den lilla knappen nära avtryckaren där man på Sonyvis enkelt kan komma åt vanliga justeringar såsom iso, bildhastighet, AF-metod, vitbalans, exponeringskompensation osv. Det går att anpassa vilka funktioner man vill ska visas.

Byggkvalitet

Kamerahuset är ingen stridsvagn likt Canons 1D-serie, men stabilare än gamla 5D II som jag tyckte flexade väl mycket. Den känns välbyggd och det var inga problem att gå med en Black Rapid-rem i kamerans stativfäste och Canons 24-70/2.8L II monterad.

Skillnad mot Canons spegelkameror

EOS R är förvånansvärt lik Canons spegelkameror i hantering och upplevelse. Det mesta är faktiskt sig likt. Att man måste slå på kameran för att kunna se något i sökaren är det enda som är sämre, i mitt tycke.

De positiva förändringarna ger nya möjligheter:

  • Exponeringssimulering i sökaren. Det blir mycket lättare att upptäcka felaktiga inställningar.
  • Bildvisning i sökaren.
  • Filma med visning i sökaren
  • Helt tyst exponering

Jag hade stor glädje av den tysta exponeringen eftersom ljudet trots allt kan störa en i tyst situation. Tidigare har jag många, många gånger låtit bli att ta bilder av respekt för situationen där kameraljud skulle stört kraftigt.

ISO 2000, 47 mm, 1/40 sek, f/2,8


Autofokus

Jag upplever autofokusen som rapp och distinkt. Ansiktsigenkänning fungerar  förvånansvärt bra och med tracking blir det lätt med personer som rör sig. Knepigt annars med att kontinuerligt korrigera af-punkt. Om man har skärmen tillgänglig kan man använda denna som en trackpad för att flytta af-punkten. Detta är en funktionen jag drömde om för många år sedan och bara i min vildaste fantasi trodde mig få uppleva. Vid filmning är det jättebra att kunna följa t ex en person som rör sig över bildytan utan att jobba med manuell fokus.

 
ISO 100, 70 mm, 1/640 sek, f/2,8

En av de första åtgärderna i mina tidigare kameror är att ställa om till tumfokusering, dvs att aktivera af genom ett tryck på en dedikerad knapp och avaktivera af på avtryckaren. På EOS R finns en fördefinierad knapp för af, men det finns även en inställning för kontinuerlig af, dvs kameran fokuserar hela tiden den är påslagen. Jag tyckte först inställningen var konstig, men den fungerade ruggigt bra. Det var mest när fokuspunkten låg fel som det blev knasigt. Vid filmning är inställningen guld tycker jag.

Under resan bestämde jag mig för att bryta gamla invanda mönster och istället använda kontinuerlig AF.


Manuell fokus

Om objektivet saknar autofokus eller om den är avstängd ger kameran automatiskt fokuseringshjälp i form av focus peaking. För mig fungerar den fint. Det går att välja i vilken färg fokuseringshjälpen ska visas.

Batteritid

Jag väljer alltid att stänga av automatisk visning av tagen bild. Det drar onödig ström och stannar upp fotograferingen. Om jag vill kontrollera en tagen bild tycker jag att det är bättre att aktivt välja att se bilden. Batteriet räckte gott och väl till en dags fotografering. Oftast med halva kraften kvar. Jag startade varje dag med ett fulladdat batteri och två extrabatterier i fickan men behövde aldrig byta.

Filmning

Canon har gjort en intressant och genomtänkt lösning för stillbild/filmning. De olika lägena har egna exponeringsinställningar såsom M, Av, Tv osv. Det gör att man kan ha helt olika lägen beroende av om man ska filma eller ta stillbilder. Jag är ingen stor filmare utan det blir mest lite sekvenser för minnet.

Bildkvalitet

Upplösning

Upplösningen på 6720x4480 pixlar räcker långt och ger utrymme för beskärningar. Råfilerna väger normalt mellan 25 och 30 MB, jpeg-filerna i högsta kvalitet ligger normalt i spannet 6-8 MB.

ISO 200, 24 mm, 1/1600 sek, f/3,2

Färger

Färgerna är i linje med vad Canons kameror under senare år levererat.

Brus

Jag upplever en stor förbättring vad gäller brus. Canon har dragits med bandning och ett färgbrus som inte alltid kunnat redigeras bort tillfredsställande. Går man högt upp i ljuskänslighet med EOS R, t ex ISO 12800, blir bruset inte alls lika störande som med äldre modeller. Det går även att lyfta exponeringen på andra bilder i fyra steg utan att bandning och fult färgbrus blir synligt.


ISO 12 800, 170 mm, 1/160 sek, f/2,8

Allmänt intryck

Efter en tids användning får jag medge att kameran är överraskande bra. Den är inte utan brister, det går t ex inte att kombinera serietagning med helt tyst exponering, men som helhet tycker jag att det är en lyckad modell. EF-adaptern till nya objektivfattningen fungerade klanderfritt och utan någon upplevd försämring av autofokushastighet. Adaptern bygger lite, men med en normalzoom eller telezoom spelar det inte någon större roll.

ISO 200, 70 mm, 1/3200 sek, f/2,8

Jag skulle kanske inte välja denna kamera vid sportfotografering med krav på mycket hög serietagningshastighet om jag har ett snabbare hus som alternativ, men vid exempelvis bröllops- och gömslefotografering har det tysta läget en klar poäng. Serietagningen är inte heller så långsam att den är oanvändbar, för tio år sedan hade den varit nästan toppklass.


ISO 1250, 70 mm, 1/125 sek, f/2,8

Inlagt 2018-11-28 20:30 | Läst 1304 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Intressant genomgång!
Svar från Arne Bivrin 2018-11-29 07:31
Tack Måns!
Tack för intressant review!
Svar från Arne Bivrin 2018-11-29 07:31
Tack Ragnar!
Tack för bra och balanserad genomgång. Planerar att komplettera min 80d med en fullformatare, EOS R. Befinner mig i en aktiv sökfas av info och har då påverkats negativt av många EOS R-skriverier vilket gjort mig lite tveksam till kameran. Ditt inlägg ger mig ny intressant info inför mitt köp.
Svar från Arne Bivrin 2018-11-29 23:15
Roligt att du uppskattar min genomgång, Douglas. Kamerahuset är i det närmaste identiskt i storlek med Canons 70D.

Jag har hyfsad erfarenhet av framför allt Canons kameror; i min kameraväska finns eller har funnits:
- 350D
- 30D och 70D
- 7D och 7D II
- 5D II, III
- 5DS R
- 1D IIN, 1D III, 1Ds III, 1D IV, 1D X, 1D X II
- Sony A7R

Alla kameror har varit en klar uppgradering jämfört med föregående version. Ingen kamera har varit utan brister. Vid varje lansering har det funnits kameror av andra fabrikat som varit bättre eller t o m avsevärt bättre i någon eller några avseenden - men inte alla.

Bildernas kvalitet har nästan uteslutande varit mest beroende av mina egna tillkortakommanden. EOS R är inget undantag. Det jag saknade mest var lite högre bildfrekvens och möjlighet till sekvenstagning vid det helt tysta läget.

Lycka till med uppgraderingen!
Double Dee 2019-06-13 11:52
Det blev en EOS R.

Trevlig sommar!
/Douglas
Tack för att du delade med dig av dina välavvägda intryck - intressant läsning!
Svar från Arne Bivrin 2019-03-11 22:46
Tack Johan, roligt att du gillade min text.
Välskriven och genomarbetad text som lästes med behållning.
Svar från Arne Bivrin 2019-03-12 12:37
Tack Johan, roligt att texten uppskattas!
Tack för en vederhäftig genomgång!
Svar från Arne Bivrin 2019-09-21 23:40
Tack Runar! Roligt att du uppskattar min text.