Arne Bivrin

Min bild vann!

Food fightKrushuvade pelikaner, Lake Kerkini, norra Grekland. 27 januari 2017.
Canon 1DX II, EF 11-24mm/4 @ 11 mm.  1/1000 s f/4 ISO 200

Föga anade jag att bilden på dessa krulltofsar skulle bli årets Mästarbild. I går var det vernissage på Galleri Kontrast, Hornsgatan 8, nära Slussen i Stockholm. Varmt och trevligt med det curerade urvalet fint presenterat. Nikon överlämnade priset och visade upp fotoprylar för de intresserade.

Mästarbilden hängde bakom ett skynke och det var verkligen häftigt att se täcket falla. Crimson hade producerat en kanonfin print på FineArt-papper som hängde smakfullt ramad. Det är en sann ära att få vinna i en sådan hård konkurrens.

Tack alla som röstade på min bild!

Galleri Kontrast, Hornsgatan 8, T-bana Slussen
Utställningen visas t.o.m söndag 14 juli.
Öppettider:
ons-tor 12-18
fre 12-17
lör-sön 12-16
STÄNGT måndagar & tisdagar samt hela Midsommarhelgen.

Postat 2019-06-06 13:05 | Läst 5489 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

-23,8 grader i Kalvträsk

”Örn” viskar Conny så högt det går. Kungsörnen sveper in mot gömslet men vänder bort och sätter sig i en hög fura på andra sidan den frusna sjön.

Panorama med utsikten från det ”gamla” gömslet. Bilden är ett montage av många bilder till en ca 280 MP bild. Connys trädgömsle till vänster.
Panorama med utsikten från det ”gamla” gömslet. Bilden är ett montage av många bilder till en ca 280 MP bild. Connys trädgömsle till vänster.

Gömslen har en nästan magisk dragningskraft på mig som inte går ur. Väntan och åter väntan som vänder till en kaskad av händelser på bokstavligen sekunder. Därför skickade jag in bilder till Fotosidans och Wild Natures fototävling om att åka på Örneldorado. Jag hade tur som knep en av de två platserna. Erik Engström har redan skrivit om sin upplevelse, läs den här.

Conny Lundström har fotograferat kungsörn längre än de flesta i världen och har vunnit prestigefyllda priser med sina bilder. Hans gömslen har utvecklats och blivit fler under åren. En vistelse i Kalvträsk är ett minne för livet. Connys lugna och vänliga sätt tillsammans med Catarinas goda och rikliga mat gör att jag redan längtar tillbaka!

Kungsörnar är extremt störningskänsliga och det märks mest på att de inte syns till. Precis som med brunbjörnar upptäcker de människor långt innan vi får syn på dem och drar sig undan. Därför är det viktigt att komma in i och lämna gömslet medan det är mörkt. Det blir upp tidigt med frukost och förberedelse av matsäck till gömslet.


Till gömslet åker vi bil en kort stund genom ett magiskt norrländskt landskap som är själva sinnebilden av vinter.

När bilen stannar inne på en skogsväg, drar vi på oss packningen och vandrar längs skoterspåret några hundra meter. Termometern visade -23,8 när vi lämnade huset, kylan biter friskt i kinderna. Snön knarrar och pannlamporna leder oss rätt till myren med de två gömslen vi ska dela på.

Väl inne i gömslet packar vi upp utrustningen och monterar objektiv och kameror. Här måste jag säga att Nikon hade kommit upp med en arsenal av kamerahus och objektiv i hårda väskor så att det såg ut som en sydamerikansk vapensmuggling :-) 

Jag har Canon sedan länge, men här var det inte utan att jag dreglade lite, ”but I think I got away with it”.

Testbild med jättehög iso. Ljus från Connys skoter
Några testbilder för att kontrollera utrustning och miljön. Connys skoter får agera studioljus.

Ljuset lättar långsamt och småfåglarna är först på plats. Korparna hörs rapportera till varandra att här finns mat.

Domherrar och grönfinkar utgör trevliga färgklickar i vinterlandskapet i väntan på örn


David Elmfeldt från Fotosidan kom upp och fick en fin vistelse med kanonbilder. Här jobbar han och jag i det ”nya” gömslet.

Någon utbrister ”Örn!” och temperaturen i gömslet går upp rejält. Kungsörnen smäller in och de mindre fåglarna flaxar oroligt iväg. Jag använder Canons EOS R och dess helt tysta läge för att kunna ta bilder direkt. Försiktigt för att inte skrämma bort den stora fågeln. 


Örnen har landat

Örnarna verkar vara rätt sugna på mat när det är så kallt, och börjar äta tämligen omgående. Korparna och skatorna går runt omkring och snappar åt sig smulor och småbitar där de kommer åt. Örnarna verkar uppskatta de mindre fåglarna lika mycket som jag gillar myggor på midsommar och gör utfall mot dem då och då. Korparna och skatorna är som en retsticka till lillebror eller –syster och smyger upp bakom örnen och rycker den i stjärtfjädrarna. När örnen tröttnar och gör utfall, kan kompisarna ta sig en större munsbit från maten. Ungefär som vargar kan göra med björnar; bit i stjärten och ta maten när björnen vänder sig om mot vargen bakom sig.


Örnen uppflugen i närmsta tall i väntan på angrepp från en andra örn

Plötsligt flyger örnen upp i en närstående tall och sekunderna efteråt kommer en andra kungsörn och går på frontalangrepp mot den sittande örnen. Snön yr och de båda singlar ner på marken. Det är över på ett par sekunder. David fångar sekvensen perfekt och bilden som visats här på FS tidigare är en riktig kanonbild! Stort grattis! För egen del satt jag med 500 mm och 1,4-konverter på EOS R eftersom jag just filmat och fotograferat med tajtare utsnitt. Det blev en stunds mumlande om ”varför skulle jag prompt ha konvertern på, och varför inte den snabba kameran”, ”mummel-mummel”. Men så är det alltid vid snabba förlopp, ibland går det och ibland inte.

Dagen går och örnarna försvinner. En duvhök kommer på besök en kort stund. Kaminen sprakar skönt i gömslet och käkar ved i en hiskelig fart. Det är varmt i gömslet men det är samtidigt svårt att undvika kallras och kyla på golvet. Conny har varit med förut och det finns sovsäckar att stoppa in benen i. Termometern utanför gömslet visar -15 grader.


Kungsörnen drar iväg och sätter sig någonstans utom synhåll från gömslet.

Kring gömslena svärmar småfåglar och förser sig av frön som Conny lagt ut. En särskilt enveten liten talgoxe har hittat ett ställe intill ett fönster på gömslet där den sätter sig och pickar i sig fröna. Den tysta miljön gör att man hoppar till den första gången och tror att det är en hackspett som flugit in i gömslet.


Talgoxen som kom på återbesök

Dagen lider mot sitt slut och det blir dags att packa ihop efter dagens sittning. Mackorna är slut, termosen tom och jag ser fram emot en skön dusch och mat. Det är skönt att få komma ut ur gömslet och sträcka på benen ordentligt. Den korta promenaden i den blå skymningen är uppfriskande och bedövande vacker.


Dags att lämna gömslet denna gång. Jag hoppas komma tillbaka snart.

Avslutningsvis vill jag tacka alla inblandade för en kanonresa! Fotosidan, Wild Nature fotoresor, Nikon och alla medresenärer som gjorde resan mycket minnesvärd. Staffan är en rutinerad och resvan fotograf som med entusiasm och gott humör guidade oss rätt på alla sätt och vis. Det blev många och spännande diskussioner vid middagsbordet där alla var med och bidrog med upplevelser från runt om i världen. Riktigt kul! Tack till David, Staffan, Erik, Lars-Anders, Lillemor, Oskar och Sven. Och till Conny och Catarina förstås!

Till sist en filmsnutt med två korpar som jag iakttog under hela vistelsen. De höll nästan alltid ihop och verkade stå varandra mycket nära. 


Två korpar som verkade vara ett par

Postat 2019-02-27 01:14 | Läst 4548 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Det tionde året

Nyligen fick jag ett trevligt meddelande från Fotosidan.se där de gratulerade och tackade för mina nu tio år som medlem på Fotosidan.se. Jag visste ju att det var på det viset, men blev ändå glatt överraskad. Tio år går fort, men är samtidigt en lång tid där mycket kan hända. Och det har det gjort.

Går vi tillbaka till 2005, var mitt liv slaget i spillror efter flodvågskatastrofen, där min fru och yngsta dotter försvann. Tack vare min att äldsta dotter klarade sig, fick jag behålla min uppgift som pappa, vilket gav mig det som behövdes för att gå vidare.

Kanske har några av er sett Folke Rydéns dokumentärfilm "Överlevarna - det tionde året", där han följer bland annat min familj under ett år - det tionde året efter tsunamin. Se den gärna, snart (7 april) försvinner den från svtplay. Det är två delar, och nog kan det upplevas som ett tungt ämne, men om du inte sett den tror jag du kan hitta mycket glädje också.

Första delen, "Det gamla och det nya livet": http://www.svtplay.se/video/2579423/overlevarna-det-tionde-aret/overlevarna-det-tionde-aret-avsnitt-1

Andra delen, "Tillbaka till Khao Lak": http://www.svtplay.se/video/2586944/overlevarna-det-tionde-aret/overlevarna-det-tionde-aret-avsnitt-2

Jag tror att även extramaterialet kan vara sevärt: http://www.svtplay.se/video/2586944/overlevarna-det-tionde-aret/overlevarna-det-tionde-aret-avsnitt-2?tab=klipp

Under dessa tio år har fotograferingen vuxit fram som ett stort intresse och som givit mig mycket glädje. Massor av minnesvärda ögonblick och människor som jag fått förmånen att träffa genom vårt gemensamma bildintresse. Fotosidan har givit mig massor! Jag blev medlem av en slump, det var en kollega som tipsade, och sedan var jag fast. Det spännande är bredden. Bilderna. Kunskaperna som frikostigt delas i forumet. Bloggarna, där en mycket varierad kompott av bilder och texter samsas. Det finns alltid något för någon.

Jag vill tacka alla på Fotosidan som var och en bidragit till min utveckling med inspiration och kunskap. Det har varit ovärderligt.

Här finns ett litet klipp från min utställning på Galleri Greger 2013:
http://www.svtplay.se/klipp/2564281/arnes-bilder

Till sist en bild förstås. Här på Fotosidan visar jag mest naturbilder, men de som trots allt betyder mest är bilderna på de som står mig närmast.

Syskonkärlek
Mina två fantastiska döttrar.

Postat 2015-03-31 16:22 | Läst 5824 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tyrannosaurus säl

Leopardsälen låg och sov på isflaket när vi kom i vår gummibåt. Den lyfte på huvudet och tittade lite förstrött på oss. Man ser hur den legat mot isen, randen på huvudet är där den korthåriga pälsen torkat i luften.

Den stora munnen och ögat ger ett snällt och inbjudande intryck, samtidigt som huvudet och den stora munnen påminner lite om en Tyrannosaurus Rex. Den lever på plankton, pingviner och mindre sälar. De långa framfenorna ger den möjlighet till mycket god fart i vattnet, vilket gör den till en mycket god jägare.

När sälen konstaterat att vi inte var mat och inte utgjorde något hot, lade den sig tillrätta på isflaket igen och somnade om.

Tyrannosaurus sälLeopardsäl på isflak. Magellansundet, Chile/Eldslandet.  (200mm,  1/640 s, f/8 ISO 320)

Postat 2015-02-15 19:19 | Läst 7434 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Naturens mörkrum

Uttrycket björnfrossa är härligt. Den som upplevt en livs levande nalle på nära håll, lär aldrig glömma det. I östra Finland, nära den ryska gränsen har några naturentreprenörer skapat möjligheten för många att se och höra björn, järv och varg i sin naturliga miljö. Små gömslen placerade långt från bebyggelse, oftast i kanten av en myr. Placeringen är gjord för att skapa bra fotosituationer med tanke på miljö, bakgrund och ljus.

Visserligen ligger gömslena i djurens naturliga områden, men för att få dem dit behövs något mer. Mat. Ingenting fungerar så bra som mat. För djur, för människor. Nästan alla går att locka med rätt sorts godsaker.

Tyvärr är björnar ganska ljusskygga och rör sig mest från skymning till gryning, och det passar fotografering ganska illa. Vid ett besök hösten 2013 ville björnarna inte visa sig före klockan sju på kvällen, då det redan hade blivit nästan mörkt. Halv åtta var det becksvart. Björnarna hördes utanför gömslena, och jag hade ställt in skärpan på ett ställe där maten låg. I mörkret siktade jag mot ljudet och tryckte av:
ISO 51 200, f/2,8  och 16 sekunders exponering.

Bilden kommer inte vinna något pris för skärpa och färg, men jag gillar bilden väldigt mycket. Den är speciell i sitt uttryck och visar inte bara björnmamma med unge, utan en varg som ligger och väntar bakom dem. Jag fick ett par bilder till där man kan se de olika djuren som vålnader. Jag blev helt paff när bilderna kom fram på displayen.


Björn och varg, ISO 51 200, f/2,8  300mm , 16 sekunder

Postat 2015-02-13 13:41 | Läst 4784 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa