Några tankar kring att fotografera, både ur ett teoretiskt perspektiv och mer personligt. Kanske också lite om tankar och känslor inför fotografier, egna och andras.

Susan Sontag

Jag trodde att det skulle vara lätt att skriva om Sontag och hennes bok "Om fotografi" (1977). Det är en bok som innehåller ett antal artiklar om fotografering och mycket referenser till kända fotografer och deras verk. Jag har inte hittat några senare verk av Sontag om fotografering. Från 1990 och fram till sin död 2004 levde hon tillsammans med fotografen Anne Leibovitz. Sontag var Leibovitz mentor och kritiker under nästan femton år.

Problemet med att skriva om boken "Om fotografering" är dess bredd. Den beskriver Sontags tankar kring fotograferandet. Hon skriver ganska mycket om att fotograferande kan ta över från den genuina upplevelsen och begränsa den till ett sökande efter det fotogeniska, genom att omvandla upplevelsen till en avbild, en souvenir. Resandet blir en strategi för insamlande av fotografier. Det är därför människor med en hård arbetsetik tycker om att fotografera- tyskar, japaner, amerikanare. Hon skriver också om förhållandet mellan fotografi och måleri, det är ju en lång resa som kan vara intressant att följa sedan de första bittra strider. För Baudelaire var fotografin måleriets "dödsfiende", men till sist åstadkom man ett stilleståndsavtal enligt vilket fotografin ansågs vara måleriets befriare.

 "Om fotografering" var den första mer teoretiska bok om fotografering som jag läste, det var nog någon gång i slutet på 80-talet. Jag läste om boken för något år sedan när jag började fotografera mera allvarligt. Det är en bok som jag rekommenderar till alla som vill ha lite tankar kring det här med fotografi, den innehåller också en mängd referenser till fotolitteraturen. Men det är inget som jag kan sammanfatta i ett blogginlägg.

Återstår då att fundera över varför jag tycker att boken är bra. Jag tror att det är just bredden, det är absolut ingen lärobok utan en personlig betraktelse. Den sätter igång många tankar och funderingar kring fotograferande. Boken är hyfsat lättläst och går att få tag på än idag.

Inlagt 2008-03-01 18:30 | Läst 3055 ggr. | Permalink
Den finns på norska
Det är en mycket fin och tänkvärd bok. En annan av hennes fina böcker som givits ut på svenska heter
Där tonvikten ligger. Den är mycket läsvärd och är en samling av hennes essäer både om fotografi, litteratur och teater.
mvh
Lasse
Svar från Stickan1 2008-03-01 21:41
Hej
Tack för tipset, jag beställde den direkt, den finns på Bokus rea. Sontag har alltid fascinerat mig, hon har bredd, skärpa och integritet. En sann intellektuell. mvh Stig
Jag har (under åren) förstått att det är en viktig bok!
Jag skall försöka få tag på ett ex snarast!
Tack för påminnelse!
Mvh Bengan