Fotorelaterade betraktelser

1x.com och världen utanför Fotosidan

Hur många communities för foto finns det där ute i cyberrymden? Ingen aning, men helt klart är att 1x.com sticker ut i mängden. Sajten är lika hyllad som ratad, det tycks vara svårt att förhålla sig likgiltig till den.

1x – med den dubbeltydiga syftningen ”on exposure” och ”one exposure” – är unik i det att det både är en community och ett online-galleri, med curatorer som väljer vilka bilder som ska publiceras. Vid sidan om galleriet finns ett forum och en sektion för bildkritik.

Bilderna som väljs ut bygger på en särskild estetik och kraven på teknisk kvalitet är högt ställda. Stilen upplevs av somliga som steril och perfektionistisk, andra ser en publicering på 1x som något av en onåbar graal.

Såväl forumet som kritiksektionen är hårt modererade. Elitistiskt säger en del, utvecklande och en garant för kvalitet tycker andra.

Själv är jag inte odelat positiv till 1x. Men en sak kan jag konstatera: Sedan jag blev medlem för ett och ett halvt år sen har mina fotokunskaper höjts avsevärt, och detsamma gäller kvaliteten på mina bilder. 1x har fått mig att bli mer självkritisk och mer noggrann, inte minst vad gäller bildredigering.

Men för detta tackar jag inte bara den direkta input jag fått från 1x. Med rätt inställning kan man bli en bättre fotograf genom att skifta perspektiv, genom att delta i olika sammanhang, olika samtal, olika bildkulturer. Genom att ibland lämna det trygga och invanda.

Vilket kan betyda att då och då botanisera utanför Fotosidans familjära atmosfär. Och 1x är bara en av många arenor där man kan odla sin passion för fotografi.

Att jag dessutom har stiftat nya bekantskaper på 1x är en fin bonus. I våras strålade ett gäng medlemmar samman i Köpenhamn för att se Gursky-utställningen på Louisiana. Jag träffar dem gärna igen!

Klicka på bilden för att se den på 1x.

Inlagt 2012-07-09 08:46 | Läst 3083 ggr. | Permalink
Är också medlem på 1x, men laddar sällan upp bilder för publicering numera. Kritiksektionen har, i mina ögon, blivit ett uppsatsskrivande och väldigt styrd i hur man får skriva. Kanske är det bara hur jag uppfattar det, som inte är så bra på att plocka isär bilden och analysera den. :)
Din bild är fantastiskt fin, med det där lilla extra! Kul också att se en mer naturligt vacker bild bli publicerad än de, återigen i mina ögon, hårt bearbetade bilder jag mest ser där. De bilder jag fick publicerade där en gång i sidans begynnelse, skulle aldrig få komma in där i nuläget. :)
Nej, jag är inte helt negativt inställd till 1x. Det är en fantastisk sida för utveckling, som du säger, och jag har fått några trevliga kontakter där samt lärt mig en hel del. :)
/Anna
Svar från Billingen 2012-07-09 11:23
Ja det kräver en del att skriva ett kritikinlägg, och vi som inte har engelska som modersmål har ju ytterligare ett hinder. Tack för din kommentar!
En mycket vacker bild med stora symbolvärden. Silhuettfonden med den lilla människan ger en fin inramning till det mäktiga bergsmassivet i bakgrunden. Människans litenhet inför den storslagna naturen, men även människans ständiga strävan uppåt, att utforska och tänja gränser.

/Torbjörn
Svar från Billingen 2012-07-09 11:24
Tack Torbjörn, det gläder mig att du ser dessa aspekter i min bild!
Jag har också varit medlem hos X1.com, och jag kanske är det fortfarande...? Men jag kände mig litet undrande efter ett tag på "ordningen" eller vad man skall kalla det?
Jag har alltid rymt när jag känt mig instängd,
det va nog därför jag lämnade X1.com!
/B
Svar från Billingen 2012-07-09 11:29
Visst finns det en viss hållning på 1x och den kan upplevas som stram. Men där finns också generositet, värme och humor, vilket jag upptäckte först efter ett tag. Samtidigt så passar säkert inte 1x för alla. Det är ju det fina med alla dessa communities, det finns någon sajt för envar. Man får plocka det som passar en själv från olika ställen.
Hej Björn. Roligt att du skriver om 1x.com - en sajt som jag verkligen uppskattar. Jag brukar kolla igenom nya bilder en stund varje dag och tycker att det är både intressant och utvecklande. Estetiken är tydlig och kan upplevas för stram, men man kan inte bortse ifrån att många bilder är fantastiska. Grattis till en riktigt bra bild och att du fått den publicerad på 1x. Mvh Thomas
Svar från Billingen 2012-07-09 11:32
Jag håller med dig. Och man kan inte ställa kravet att man ska gilla precis alla bilder på en fotosajt. Även jag finner mycket att inspireras av på 1x. Kul att du gillade min bild =)
Jag har jobbat en del med killarna bakom 1x.com. Det är kul att det också är en svensk community. Jag har nog en eller två bilder publicerade där. Mina bilder är dock oftast för ruffiga för att platsa. Jag gillar inte det tillrättalagda och perfekta som många strävar efter.
Svar från Billingen 2012-07-09 12:21
Visst är det kul att ett svenskt fotoprojekt har fått ett sånt internationellt genomslag. Jag gillar inte alla bilder på 1x. Men man kan vara medlem ändå och ta del i diskussioner och få hjälp i forum och kritiksektionen, för på 1x finns enorm kunskap som medlemmarna generöst delar med sig. Så är fallet med FS också, men det ena utesluter ju inte det andra - det var halva poängen med mitt inlägg =)
Hej
Visst finns det mycket bra bilder på 1x. Jag tror man ska ha ett öppet sinne till alla dessa olika "nätforum" som finns. Att önska att de flesta sådana ska vara "exakt som jag vill ha dem" är föga konstruktivt. Man får uppskatta floran av de samma, det är nog det bästa!
Christer
Svar från Billingen 2012-07-09 14:04
Precis min åsikt också =) Ha det gott Christer!
Har varit med, men det är en gången tid för mig, men som sagt bilderna ligger nog kvar trots allt, trots att jag försökt att ta bort dom,,
Svar från Billingen 2012-07-09 14:08
Jag tror du måste kontakta Jacob eller Ralf, som driver sajten, ifall du vill få bort dina bilder. Så länge de är kvar så förgyller de galleriet, tycker jag =)
För min del tycker jag att sidan sjunker för var gång jag är inne och kollar.
Bilderna är förvisso fina men de fågel och djurbilder jag sett är väldigt sterila och mera en orgie i bildredigerade djurparks studio bilder än genuina naturbilder.
Tyvärr är det så här det ser ut och skall man vara med i gänget måste man nog spendera mer tid bak datorn än i naturen känns det som.

Är medlem för att kunna använda tjänsten som min personliga hemsida men har inte blivit aktiv genom att skriva kommentarer. Min tid där blir nog kort då jag misstänker att jag inte har några besökare på min sida .
Just nu känns Facebook som ett enkelt sätt att visa halvkassa bilder på utan att vara styrd och inlagd i en mall där man inte ens kan kritisera en bild utanför ramen.

De naturbilder som är bra här på FS passar min smak bättre .
Svar från Billingen 2012-07-09 14:16
"en orgie i bildredigerade djurparks studio bilder" - nu överdriver du väl ändå? Om du vill visa dina bilder på Facebook istället, ja då är det ingen som hindrar dig. Min poäng är att man måste inte begränsa sig till ett forum, en community, utan kan delta i flera sammanhang och ta till sig det goda och strunta i det som inte faller en på läppen.
bebi 2012-07-09 16:01
Precis , det var så jag menade.
Jag tycker att 1x.com är en väldigt bra sida men precis som du säger så har vi inte engelska som moderspråk. Det är dessutom värre för mig som har svenska som andra språk och engelska som tredje språk. Brukar använda Google translate men det blir inte lika bra tycker jag. Förut var jag mer aktiv där och laddar upp bilder men nu har jag inte laddat upp bilder på ett bra tag men det får jag nog ändra på :) Många bilder där håller högklass. Du har många fina bilder där! Riktigt bra Björn!
Svar från Billingen 2012-07-10 08:12
Jag kommer ihåg din bild på kråkan i busväder, den var riktigt populär. Språket kan förstås vara ett hinder som gör att man inte deltar som man skulle vilja. Men visste du att sidans medlemmar hjälper till med översättningar? Tror det finns en lista på folk som anmält sig för att ge sin hjälp.
Mikael Sundberg 2012-07-10 08:36
Kul att du minns bilden! Det var nytt för mig att medlemmar hjälper till med översättningar. Nu har jag listan, tack för tipset och då ska jag kontakta med dem. http://1x.com/#!/forum/site-news/29644/help-to-translate-list-of-translators

Jag var intresserad att skriva en tutorial om kråkan i ovädret, men språket hindrade mig men nu ser jag att det finns en möjlighet till det så jag kontaktar dem och så får vi se vad som händer :)

Allt gott
Underbar bild du visar här, helt fantastisk!

Ang 1x.com så tycker jag att det är en suverän sajt, med otroligt inspirerande bilder, man tappar verkligen hakan mer än ofta, och JAAAA, jag blir iaf inspirerad :o)

Att det förekommer mycket ps som någon skrev här ovan, så är det förstås säkert, men det gör det nog här också!

Man kan tycka att det är en stram stil och elistisk tänkande och allt vad man vill, men jag måste nog säga att jag föredrar det, då flödet av bilder inte är så enormt, man hinner liksom se även om man inte gått in där på ett par dar.

Ang ägarna till sajten så vill jag även berömma dom, alltid lika vänliga och alltid svarar dom vänligt om man frågar något man inte vet, har aldrig hänt att man fått ett oförskämt svar eller att svar uteblivit!!

Så, toppbetyg får dom iaf utav mig, även om jag inte gillar alla bilder där :o)

Mvh Tammy
Svar från Billingen 2012-07-10 11:00
Kul att du tycker så Tammy! 1x har sina fördelar, FS har sina och den ena sidan utesluter inte den andra. Jag måste säga att dina bilder tar andan ur mig, faktiskt en känsla inte olik den man kan få av bilder på storslagna landskap. Samma sak fast tvärtom. Svårt att välja ut någon bild, men Bluebell och The Spirit of Spring tilltalar mig mycket =)
Hej Björn.
Ja, 1X är en spännande sida att botanisera på med otrolig vackra bilder.
Man kan lätt bli lite frustrerad när man ser allt som visas upp av alla duktiga fotografer världen runt.
Är själv medlem och inne och tittar ibland och kul att se många bilder av alla nordiska bidrag som finns där.
Som du säger finns det mycket inspiration att hämta där även om inte allt faller en på läppen, men så är det på alla fotosidor man är på!!!
Har sett din bild där redan =)

Ha en skön sommar på dig.

Mvh Anders.
Svar från Billingen 2012-07-20 10:17
Hej Anders! Såg just din profil och din fantastiska bild där. Visst är det som du säger, det finns väl ingen sajt där man gillar precis allt. Ha det gott!