Fotorelaterade betraktelser

Exit Galleri FS

Lollo Brandt har gjort det. Nyligen gjorde Bente Liebmann det. De har tagit bort sina bilder från Galleri FS. Nu gör jag detsamma. Exit.

Önskar alla en fin vecka och vidgade vyer!

Inlagt 2011-01-17 08:46 | Läst 4739 ggr. | Permalink
Vad är historian bakom bilden? Den var ju störtskön!

Jag erkänner ju dock att jag är lite nyfiken bakom huvudfrågan också?
Svar från Billingen 2011-01-17 08:54
Bra påpekande: jag borde och ska skriva en kommentar till bilden. Din andra fråga kan vi ju ta muntligen vid nästa fotofikaträff =)
Bilden är ju en klar Galleri FS bild ;)
/Peter
Svar från Billingen 2011-01-17 09:51
Tack Peter! Bilden finns ju fortfarande kvar i mitt album för den som vill se och kommentera.
Är också väldigt nyfiken på varför du valt att Exit Galleri FS, bör väl kunna ge ett svar på det eftersom du valt att berätta...
Svar från Billingen 2011-01-17 16:30
Hej Roger! Saken skulle kunna diskuteras i det oändliga, men jag skrev i alla fall några rader. Allt gott! /Björn
Blir också nyfiken på varför du raderat dina bilder i Galleri FS.
Bilden här ovan är hur läcker som helst.
Svar från Billingen 2011-01-17 13:09
Det gläder mig att du gillar bilden Margareta!
Varför vill man lämna något som så många gör allt för att komma med i?

Jag kan nog tycka att om man har sagt A får man säga B...
Svar från Billingen 2011-01-17 13:11
Jag kan förstå din undran. Men är det inte också ett problem om GFS fungerar på det viset, att "många gör allt för att komma med" där? Galleriet sätter då en standard som fotografer rättar sig efter för att kunna komma med, eller? Det skulle i så fall innebära en beklaglig likriktning.
Jag klandrar dig inte för att du lämnar, men jag är samtidig intresserad av att höra en motivering :)
Svar från Billingen 2011-01-17 13:13
Hej Filip! Frågan kan bli hur omfattande som helst, eftersom den berör kvalitet och smak. Men jag har i alla fall skrivit en kort motivering =)
Hej Björn,
även jag undrar vad anledningen till detta är? Är det att du är kritisk mot urvalsprocessen eller något annat.
Jag har nämligen själv några bilder där och min anledning att lägga upp där är inte att få bekräftelse på hurvida urvalsgruppen("vi") gillar bilden eller inte utan att det är ett bra fönster utåt. Därav bryr jag mig inte så mycket om det är urvalsprocessen ni är kritiska till, den tar jag för vad den är. Men om det finns någon annan anledning till varför ni inte vill visa era bilder där så skulle jag gärna höra det.

Ha det fint!
/magnus
Svar från Billingen 2011-01-17 13:17
Du har såklart rätt i att GFS är en bra exponeringskanal. Jag erkänner villigt att jag ofta klickar på länken till Galleriet när jag kolla på någons profil. Som väl är så finns det andra sätt att visa sina bilder på, både här på FS och utanför. Tack för din kommentar!
Ni har rätt: har man sagt A så får man väl åtminstone säga lilla b.

Jag har länge reagerat på beslut om både antagna och refuserade bilder som jag finner högst diskutabla, för att uttrycka det med en underdrift. Hade det rört sig om ett fåtal bilder kunde man bara ryckt på axlarna, men nu är det fråga om ett mönster som istället får mig att skaka på huvudet. Urvalet bilder i GFS visar i mina ögon på väldigt snäva preferenser, ett svårsmält kvalitetsbegrepp och en påtaglig trendanpasslighet. Formuleringar som "Fotosidans finaste galleri", "de bästa bilderna på Fotosidan" och liknande blir djupt missvisande, vinklade och nästan provocerande.

Jag tycker också att det finns problem med beslutsprocedurer och konsekvens sett till de satta kriterierna. Redaktionens tystnad varje gång GFS diskuteras i forumet förstärker den känslan. Jag kan i och för sig förstå att redaktionen håller en låg profil; av såväl principskäl som tidskäl kan man inte gå ut och försvara enskilda beslut för andra fotografers räkning.

Jag är inte alls emot att någonting i stil med GFS finns – bilderna där inspirerar många och det är ju bra. Jag har heller inga problem med att redaktionen styr över galleriet. Men som det ser ut nu är GFS ingenting jag vill ställa upp på.

Det var den korta förklaringen. Galleri FS klarar sig gott utan mina bilder, och jag klarar mig definitivt utmärkt utan Galleri FS.
Har funderat i liknande banor, men i stället för en fast jury skulle man kunna tänka sig att man har ett roterade uppdrag att ta fram utställningar med olika teman och/eller utgångspunkter. Tillsätta en jury för utställningar i form av tävlingar dit man får skicka in bidrag. Ge en gäst-curatorer uppdrag att utifrån bilderna på FS plocka ihop en utställningar.
Svar från Billingen 2011-01-17 18:40
Ännu ett spännande förslag! Fördelen med ett roterande juryuppdrag vore, bland annat, att risken för estetisk likriktning minskar. Tematiska utställningar skulle vinna på att juryn då slapp jämföra äpplen och päron, så att säga - spännvidden inom fotografin är ju så enorm.
För mig är detta mycket enkelt. Man läser reglerna , gör en bedömning om man vill vara med eller inte .
Frågasätt inte vilka bilder som har kommit in eller skall komma in .
Låt inte detta bli något som ett fåtal folk med tro sig veta kunna bättre skall sabotera.
Massor med fotografer är mycket lyckliga över att få en eller fler av sina bilder utvalda och låt dem ha det .
Ställ ut era bilder , sälj dem dyrt , tryck en bok ni som har den förmågan att kunna göra bildkonst som är bra . Brutus Östling med flera gör så , de lever på sin fotokonst utan att vara med i Galleri FS .
Vi andra glädjer oss åt att få en liten platts någonstans.
Svar från Billingen 2011-01-18 18:07
Även regler och bedömningar måste väl få diskuteras och ifrågasättas? Frågor kring kvalitet och smak och vad som är "de bästa bilderna" måste väl kunna diskuteras och ifrågasättas? Att detta skulle vara sabotage har jag svårt att se. Att förslag på förnyelse av Fotosidans olika delar, som GFS, skulle vara sabotage har jag också svårt att se.

Jag vill inte förta din eller någon annans glädje över att vara representerad på GFS. Dina egna bilder där tycker jag dessutom är fantastiska!
Till att börja med får jag tacka för svaret och att du gillar mina bilder.
Så som inlägget är formulerat så tolkade jag det inte som en diskusision om hur FS skall utformas utan mer som att ni skulle plocka bort bilderna dårifrån.
Då blir ju kopplingen ganska enkel att ni inte vill blanda er med de bilder som finns där osv.
Kanske tolkade jag detta fel men jag tror nog att jag inte är ensam om denna tolkning .
Svar från Billingen 2011-01-18 18:41
Nej mitt inlägg var ingen uppmaning till andra fotografer att göra samma sak, mer då ett "statement" som kanske får någon att tänka till. GFS har diskuterats många gånger, i forum t.ex., och min känsla är att många medlemmar ser GFS som ett absolut mått på kvalitet och gör allt för att skapa bilder som ser ut som de i Galleriet. Det har blivit lite av en tävling, som sorterar de som är med och de som står utanför, ett A-lag och B-lag. Jag menar att man måste ha lite perspektiv på GFS och inte se det som någonting allsmäktigt, som inte ens får kritiseras. Det finns andra värdemätare.
Ju fler etablerade och duktiga fotografer som tar bort sinaa bilder ur galleriet destu mindre glädjs ju de som tycker det är en ära att ta platts tillsammans med någon kändis.
Svar från Billingen 2011-01-18 18:43
Jag förstår den tanken, men tror att risken är mycket liten att många skulle plocka bort sina bilder därifrån. Det är högstatus med bilder i GFS och så kommer det nog att förbli.
Jättesnällt om ni inte blandar in mig i ngt jag har lämnat för gott, för länge länge sen, att det är en efter en som tänker i samma banor och gör lika, det har inte med mig att göra ett skit, lämna mig ifred när det gäller detta, punkt slut,,
Svar från Billingen 2011-01-18 18:47
Jag minns diskussionen du förde när det begav sig, och du inspirerade mig. Nu nämnde jag bara faktum och tänker inte på något sätt blanda in dig i en eventuell fortsatt diskussion. Jag ber uppriktigt om ursäkt ifall du tog illa upp.
Intressant, intressant, här är många åsikter, varför ska det vara så komplicerat för? Visst är det upp till var och en att göra som man vill? Sedan var det ju en del intressanta förslag längre ner, håller med. Hoppas nu inte att vi får fan för detta beslut. Jag går ibland in och kikar i galleriet, alltid lika spännande, men lika spännande med poolerna. Din bild är så helt underbar, vilken vy han måste ha där uppe
Svar från Billingen 2011-01-18 22:21
Ja det här är en fråga som berör och upprör, som du ju mycket väl vet. Kul att du gillar bilden, och jag kan lova att det var en skön utsikt - jag klättrade upp dit efter det att jag knäppt några bilder.
Hej
Angående Galleri FS så tror jag problemet ligger i att de inte informerar ordentligt om hur det hela går till. Jag har nyligen börjat titta på 1x. och min gissning är att fotosidan fått stor inspiration från deras liknande forum, skillnaden är att där använder man sig av nästan en hel sida med att tala om hur urvalet går till. Där är det en jury som presenteras med namn och bild som bestämmer och "allmänhetens2 röster är endast rådgivande och bara när man är tveksam till vissa bilder. Man är också noga med att tala om att man vill ha en viss inriktning/utseende på galleriet- Jag tror att Galleri FS fungerar ungefär lika men att info om detta är knapphändigt!
Christer
Svar från Billingen 2011-01-19 13:23
Visst du har rätt i detta. Informationen är knapphändig och på vissa punkter kryptisk, vilket kan skapa frågetecken och irritation. Det står ju till exempel att den refuserade fotografen ska få en kort motivering, men så sker inte såvitt jag vet. Ett annat exempel är formuleringen att "det inte var en bild som Galleriet letade efter just nu": hela idén att kvalitet ska styra, att det är "de bästa bilderna" som ska gallras fram, faller ju med detta. 1x.com är klart intressant, jag har sen en tid tänkt registrera mig men bara inte fått tummen ur ännu. Tack för kommentaren Christer!
Hejsan Björn,
Jag klipper nedan in min kommentar till Bentes blogg gällande samma ämne, så kommer mina tankar med i din "tråd" här också.

För övrigt är din bild som du nu tagit bort ur GFS kanon! En mäktig bild som vittnar om vår planets storhet och den lilla, men ändå någonstans, viktiga plats vi har här. /Mattias

"Intressant läsning, både dina egna tankar och kommentarerna du fått av andra. Min personliga åsikt är att man inte ska ta sånt där på så stort allvar. Alltså, Galleri FS var och är nog främst ett galleri att inspireras till, en slags marknadsföring och inkörsport till forumet, och jag minns när jag började fota och blev medlem här för ett och ett halvt år sedan att jag bläddrade runt i "Galleriet" och häpnade över hur många fina bilder där fanns. Det är väl kul att det finns ett sådant galleri kan jag tycka. Sedan kan man självklart resonera kring hur bilderna hamnar där, på vilka kriterier, att inga fotografer är direkt anonyma utan många som röstar har sett bilderna tidigare i diverse pooler och personliga album, röstar man på bilden eller fotografen, var finns mångfalden etc etc. Men för egen del tar jag det lite med en klackspark, jag skickar in bilder ibland och kallar det hela för "lotteriet" samtidigt som jag själv tycker det är kul att ha några bilder där och jag har full respekt för de bilder och fotografer som finns där, likväl som att jag har respekt för andra bilder och/eller fotografer som inte finns där. Valet är fritt, vill man låta sina bilder "bedömas" kan man delta i olika tävlingar eller omröstningar, vill man inte så låter man bli.
Jag respekterar ditt beslut och känns det bra för dig är ju det huvudsaken. Jag tycker i alla fall om dina bilder och de inspirerar mig oavsett i vilka gallerier eller pooler eller album de finns. Det är lite synd bara tycker jag att du tog bort bilderna från GFS om du fortfarande själv tycker om dom, för där kanske de lättare hittas av och kan inspirera andra fotografer som inte känner dig eller är medlem i de grupper du vanligen publicerar dina bilder i. Sluta skicka in bilder kan man ju göra ändå menar jag, men kändes det rätt med den sortens "markering" också så är det ju ditt beslut och ingen annans.

Beträffande kritikpooler och betygssystemet och sättet att kommentera bilder etc så ska jag nog inte gå in på det här, för det skulle ta alldeles för lång tid. Det kanske jag tar upp vid tillfälle i min egen blogg, vem vet. :) "
Svar från Billingen 2011-01-19 13:38
Genomtänkta, sansade och förnuftiga ord! Du har en inställning som jag lätt kan sympatisera med. Kanske är det så att GFS med tiden har fått fel status eller funktion, vilket i så fall mer beror på hur det presenteras, inte på fotograferna som medverkar. Det kan också vara så, tänker jag mig, att det har växt ur sin kostym - tänk bara på hur slussen fylls - så att det blir svårt att hålla en konsekvent nivå på besluten.

Ja det finns många aspekter kring detta som kan diskuteras, och det måste vi ju kunna få göra. Det gäller också kritikpoolerna och hur vi kommenterar bilder, så jag hoppas verkligen att du ägnar ett blogginlägg åt detta snart! Jag tar din slutmening som ett halvt löfte ;-)

P.S. Tack för dina ord om bilden - glädjande att du gillar den!