Fotorelaterade betraktelser

Rak och sned på samma gång

Hur kan det bli så här?

Bilden ligger i plan våg, vilket syns på fågeln, men ger samtidigt ett skevt intryck. Om det bara vore trädstammarna, som ju inte behöver vara lodräta som lyktstolpar, men också krusningarna på vattnet bidrar till intrycket att bilden lutar kraftigt ned åt vänster.

Rätar jag upp bilden efter träd och vatten ser det ut som att knipan simmar i brant uppförsbacke. Hopplöst fall. Bilden är ingen höjdare så jag är inte bekymrad, mest förbryllad. Hur kan en bild vara rak och sned på samma gång?

Brännvidden är 300 mm, bländare f/4, 1/1000 sekund. Bilden är obeskuren.

Inlagt 2013-01-26 09:22 | Läst 3497 ggr. | Permalink
Du retas lite och vet nog svaret men jag kan inte låta bli ändå: du fotar snett mot stranden och därför blir spegelbilden sned, fågeln simmar snett mot stranden men från andra hållet. Ditt och fågelns sneda är ganska lika och vinkelrätt mot varandra:-)
Svar från Billingen 2013-01-26 11:36
Faktiskt inte, jag blev genuint förvånad när jag såg bilden i datorn. Och jag lade inte märke till effekten i sökaren. Men förklaringen måste vara den du pekar på. Intressant. Nåt att tänka på till nästa gång =)
Ljusets bryts i vattenytan på det viset och då blir det dessa reflexer.
Svar från Billingen 2013-01-26 13:34
Du har helt rätt i att reflexerna bidrar till den optiska effekten.
Hej
Fågeln är ju "i lod", det syns tydligt och att sedan träden i både spegling och verklighet har rejält organiska former gör bara det hela extra njutbart!
Christer
Svar från Billingen 2013-01-26 16:36
Tack Christer! Dina ord gör att jag får se bilden med nya ögon =)
Vågor gör nog susen :) Allt gott