Allt mellan himmel och jord.

Filter?

Att använda "filter" eller "presets" på sina bilder finns det väl två läger, för och emot. Jag själv använder det nästan uteslutande till s/v-bilder och i enstaka fall till färg.

Ibland kan en helt misslyckad bild göra sig bra om man lägger på ett filter och gör bilden gammal. Själv är jag nördig och svag för bilder från fotots barndom. Bilderna är tagna med en Olympus OMD E-M1 och ett 45mm 1,8

Dessa bilder använde jag mig av ExposureX.

Inlagt 2020-06-21 16:10 | Läst 2283 ggr. | Permalink
Hej Christer!
Jag antar att du skriver om filter som används i datorn vid bildbehandlingen, kanske mindre vid fotograferingen?

Jag ser på ditt lilla profilfoto att du är tvåögd spelereflex-fotograf (Rolleiflex, -cord eller Ikoflex?), och vad använder du för filter vid analogfoto? Gulfilter, Orange? Jag har ett (för svag?) gulfilter till min analoga mätsökarkamera, men tycker att skillnaden är knappt märkbar på t ex Tri-X...
Vore intressant att ta del av dina erfarenheter där...
mvh
/B
Svar från Cygni 2020-06-22 15:28
Det jag menar är Presets eller Förinställningar i bildbehandlingsprogrammet. I mobiltelefonvärlden säger man vist Filter har jag hört.

Jo, jag har en YashicaMat 124G som jag använde förr i tiden jag har bara ett gulfilter till den men använde sällan då det inte gav någon större effekt i Tri-X. Jag fotograferar knappt någonting längre med den då jag blivit för lat med den digitala tekniken :-). Den står mest som prydnad på min bokhylla numera, men men man kanske skulle damma av den någon gång.