I huvudet på en sjuåring!

Att vara 7 år och följa med sina föräldrar till somarstugan eller Landet som vi kallar det är både på gott och ont. Speciellt nu vintertid då båten ligger på land och vattnet i badviken är fruset. Dessutom är ju ingen annan som har barn där på vintern...

Ingen dator och inte heller något internet. 5 kanaler på TV'n, en gammal tjock-TV, som dessutom alla ska samsas om och enas om det är Lets dance eller Så ska det låta som gäller.
Detta ger dagens 7-åring lite att tänka på, ööh va tråkigt, det finns inget att göööra.

Själv varvar jag ner efter att bara dra in de första nyporna frisk luft. När jag sedan får en Whisky i handen så går matlagningen som av sig själv och fredagkväll på Landet blir som balsam för kropp och själ.

För Mia 7 år tar det 15 timmar att varva ner, men när hon väl gjort det och när hon inser att det är roligare att spela Yatzy med farsan & morsan än att spela "Häxan surtant" på svt.se och att tuschpennorna hon fick i julklapp är riktigt roliga så börjar hon finna lugn och ro.

Mellan varven kommer hon dock in i "gud va allt är tråkigt" perioder. Vid ett sådant tillfälle denna helg fick hon för sig att gå med mig på fotopromenad. Efter fem minuters promenad berättar jag tålmodigt för henne att vi inte kommer att få se en enda Älg, Rådjur eller Fågel och hon ska hoppa, åka kana på isar, sjunga, skråla eller vända på alla stenar i hela skogen under vår promenad. Om vi leker smygande indianer som letar djur och fantasibilder i skogen så blir allt mycket mer spännande.
OK, hon verkar fatta galoppen och ser fram emot Älgar och rådjur!!! Smyg, smyg, tass, tass...

Ooppps, farsan kolla fågeln,

- Va jag ser ingen fågel!
Den är ju där -> Vi sätter ner kameran och stativet och hon pekar på marken 2 meter framför oss. Det tar mig en bra stund att fatta vad som är helt uppenbart för henne, en mossfågel

Jag har endast 400mm plus 1,4 extender på kameran då jag tänkt hitta "riktiga" fåglar som måste fotograferas på håll. Vi ställer in kameran och hon får titta i sökaren så att bilden blir bra, nu kommer "live view" bra till användning. Då kan vi se båda samtidigt och med 5 gånger förstoring ställer vi skärpan, jag visar och hon fattar snabbt.

 

Jag kommer på mig själv med att tycka hennes lekfullhet är genialisk.

Efter en stund så kommer nästa idé från henne:
Kan du ta kort på mig mellan träden där borta?
- Va, vilka träd, hur då du kan ju inte hänga i luften.

På Bästa Pippi-Långstrumpsmaner bevisar hon att man kan krypa runt träden i branten och sticka upp huvudet...

Phu, tänk er den som var 7 år och hade tillgång till dagens fina teknik och dessutom vågar använda  sin fantasi till att ta fina bilder.

När söndagen kom och vi skulle åka hem till stan igen, frågade dottern om vi inte kunde sova en natt till!
Det blir svårt för mamma och pappa ska upp å jobba...
OK, men, kan vi inte åka till landet igen nästa helg, då?

Ja den som fick vara sju år igen... / Claes

Inlagt 2009-03-01 20:17 | Läst 938 ggr. | Permalink
Vilken härlig läsning Claes. Tror att du kan kombinera ditt fotande med författarskap. En helt lysande text som man bara måste läsa till slutet. Bilderna kompletterar galant och man lever sig in i hur er promenad utvecklade sig. Sporrar sannerligen mig till att ta med barnbarnen ut på en fototur, vilken inspiration man kan få + nya infallsvinklar till fotograferandet.

Härligt Claes och ha det gott / Christer
Roligt att läsa. Ta vara på din inspirerande assistent, det finns många idéer att hämta hos barn.

Mina barn har "tvingat" fram tusentals bilder (nå, det kanske är dottern som är främsta linslusen) och ibland har man nästan blivit less på att knäppa. Men det har verkligen varit utvecklande för mig, och vi har haft många roliga stunder tillsammans.
Svar från Claes Hillén 2009-03-01 23:14
Tack för ditt inlägg Tomas! Tänk vilka verktyg barnen har idag, bloggar, digitalkameror, datorer, you name it. Ändå är det när man upptäcker de där små sakerna i t ex naturen som det klickar mellan far & dotter. Eller varför inte goa skratt med Yatzy... Internet i all ära men all dator användning är ganska ensidig så vidare inte man chattar eller bloggar... Ungarna kan sitta i timmar på sina rum.

Ha det gott / Claes
Härlig och roande läsning, bra du påminde mig, hade glömt det lite att du bloggar, (fy på mig), det bor en liten författare i dig också, inte bara en duktig fotograf,(fjäsk) Din dotter har ett fotoöga, för det var fina mossfåglar.Vad roligt att hon också uppskattade er fotorunda, det skulle behövas bli obligatoriskt i skolan mned foto så ungarna kommer ut mer i naturen.
Svar från Claes Hillén 2009-03-02 19:09
Hej Bente!
Jag håller verkligen med dig om att skolämnet "bild" borde fördubblas tidsmässigt i skolan och även innefatta bildlära och fotografering.

Tack och hej... / Claes