Keep on shooting!

Aldrig smakar en äggmacka bättre!

Bästa fotokamrater...

Att fotografera landskap vid kusten är en stor njutning för mig och har blivit en av mina favoritsysselsättningar. Det är trots allt inte som de flesta "ikke fotograferande" tror att bara ge sig ut utan ofta krävs det en del planering.

Vad blir det för väder.
När går solen upp/ner.
Hur blåser vindarna.
Vilka kläder ska man ta idag? ...är några av frågorna man bör tänka på.

En kamrat som älskar att fotografera berättde att han tog bilen till Tjurpannan utan för Grebbestad ca 15 mil från Götet, gick med hela sin utrustning de ca 3 km från P-platsen till havet. När han väl kom fram som frös han som en nakenhund i Sibirien, han hade bara jeans och lite vanliga kläder på sig, det blev att han vände tebax till bilen redan efter en kort stund.

Själv har jag alltid pannlampa, extra yllestrumpor, extra mössa och vantar, sittunderlägg och regnkläder med mig. I bilen som man oftast kan nå med en 30 minuters promenad finns stövlar och filt.

Förutom kamerautrustning så tycker jag nog kaffeteromsen är viktig och jag kan inte tänka mig att det finns någon gång som en macka med stekt ägg smakar så gott som efter ett par timmars rekognoserande inför det perfekta ljuset.

I söndags genomförde Christer Johansson och jag en synnerligen trevlig fototur till Valöns naturreservat. Efter kaffe och äggmacka kom ljuset vi väntat på. Efter ett par timmar på knä i det kalla kustlandskapet vände vi hemåt med lite trevliga bilder. Som denna typ...

 

Nästa bild har Christer smygtagit på mig. Märkte inte ens blixten, full focus i sökarn.

 

 

Så tog ju jag en på honom fast på ett par hundra meter.

 

Glöm inte äggmackan / Claes

Postat 2009-02-25 21:21 | Läst 1155 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Foto - nåt för medelålders män?

Go vänner!

Idag bar det av till Fotomässan på Svenska Mässan i Göteborg. Infödd Göteborgare som man är så tänkte jag att det räcker att sätta sig i bilen en halvtimme före det öppnar. Men ack vad fel jag fick.

Redan i Focus parkeringshus var det tjockt och jag fick en av de sista tie platserna på översta våningen. Hemskt va mycket fotointresserade människor tänkte jag. MEN, i kön till parkeringsautomaten luktade det gott värre och till min förvåning stod det fullt med tjejer (damer) i väntan på att betala. Hm, så mycket tjejer på en Fotomässa, va kul tänkte jag...

Väl framme vid ingång 5 ringlade sig kön i en lång orm över hela området och till 90% var det män, genomsnittsmannen skulle man utan att ljuga kunna kalla för medelålders.

Vart tog alla damerna vägen, jo, till en annan del av mässan nämligen till "EuroHorse 2009" med bl a vårens ridsportmode på menyn... Denna kö ringlade sig också lång men här var åldern betydligt ynge, typ 25 bast.

Ha så var det med det... Att det var medleålders män på menyn var ju alla Fotobolag och fotoplrylåterförsäljare helt medvetna om för de hade gjort en storsatsning på dessa relativt likvida män och skramlade med den ena montern med dyrbarheter efter den andra.

Det bästa med denna dagen var såklart att få träffa folk, oavsett grabbar eller tjejer, likasinnade fotointresserade. Stötte på ett dussintal FS kamrater så på det hela taget en bra dag...

Hälsar Claes

Postat 2009-02-20 20:00 | Läst 1066 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Den osminkade melodifesivalen genom en 5D MKII

I eftermiddags tillbringade jag och min dotter 2 timmar i en av Scandinaviums loger. Vi hade förmånen att beskåda genrepet till Göteborgs deltävling av melodifestivalen. Själv är man ju måttligt road av musiken och flamset men med min nya EOS 5D MKII i ryggsäcken var det lättare att få tiden att gå.

Logerna är ca 60 meter från scenen så det fick bli 400mm F5,6 handhållet. Jag gjorde det enkelt och ställde in kameran på ISO800 och 1/125 sek. jag inser att man borde upp i 1/400 del på detta avstånd men då hade jag landat på ett för högt ISO i det mörka gyttret.

Här är några smakprov...

http://westnature.se/mfest/

 

 

Keep on shooting - Claes

 

 

Postat 2009-02-07 20:05 | Läst 985 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Nyfiken på 5D MkII

Bästa kamrater på FS!
Jag har länge gått och funderat på att låta mitt medlemskap på Fotosidan vila för att tagga ner ett slag.
Efter lite funderingar och påtryckningar från några av mina vänner här på FS gör jag helt om, jag förlänger medlemskapet och testar dessutom på att starta blogg.

Första blogginlägget    >·<(((((((((º> 

Visst var jag nyfiken då de ringde från Expert på Avenyn förra veckan och meddelade att min Canon EOS 5D MkII ÄNTLIGEN hade kommit. Kameran har fått bra recensioner både "toppklass" och "bra köp" i tidningen Foto, så jag var spänd, kan en kamera göra skillnad?

Mest spänd var jag på om jag direkt skulle finna känslan i kameran, jag hade ju läst om alla nyheter men ville att den skulle kännas rätt i näven. Balansera bra på stativet och så längtade jag efter en bättre sökare. Nu var det bara att vänta på bra väder.

Största promlemet för mig, en naturfotograf som mer eller mindre aldrig fotogreferar mitt på dagen utan alltid väntar in fint ljus, är ju denna förbaskat tråkiga västkustvinter. Grått och trist vareviga dag. En spännande kamp på SMHI's hemsida varje dag. När kommer ljuset!

Det blev inga naturbilder på premiärturen av MK2:an. Opps... En otålig kille!
Lilltösen och hennes klass (hon går i ettan) skulle på skridskoutflykt. Så premiären blev i en skitkasst belyst ishall på det goda Hisingslandet där vaktmästarna bara har varannan lampa tänd under allmänhetens åkning. Bilderna är tagna i huvudsak med ISO3200 och 70-200mm 4/L.

 

Spana gärna in bilderna på följande adress:

http://westnature.se/mia/skating/

Lämna gärna synpunkter.
Bilderna är tagna i RAW, lyfta rakt över till JPG 760px på längsta sidan, en liten kurva och en liten grundskärpning.

Keep on shooting - Claes

Postat 2009-01-25 22:31 | Läst 924 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7