Kameran ljuger inte......

Stacking PS eller ZS

Makroutbildning fortsätter :-) Här blev det lite studiostacking av hassel som verkar vara på gång. Bild 2 och 4 har jag använt PS, bild 4 testade jag ZS (Zerene Stacker). Som ni ser så fungerade inte detta något bra. Laddade hem en 30 dagars test av programmet igår och har inte lyckats ännu med inställningarna. Är det någon som är kunnig i programmet? Men jag har i alla fall sett att det är dags att rengöra kameran, det kommer fram en massa små saker som inte skall vara med. Man kanske skall lära sig att ta större motiv först innan man ger sig in i denna extrem makro. Det blir bara svårare ju mer man lär sig.

Konstiga effekter nedan när jag använde ZS

Inlagt 2012-03-22 14:29 | Läst 2186 ggr. | Permalink

"Så himla häftigt! Bild nummer tre och fyra ser ju ut som otäcka små djur! =) Det är faktiskt något jag skulle vilja lära mig också, men jag känner att min tid inte riktigt räcker till! Men nån gång kanske? Man blir otroligt sugen när man ser dina bilder!"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul med ny kunskap! Jag tycker att macro är väldigt svårt och får det sällan som jag vill ha det. Gillar bild 2 och 3 :o) Mvh Elisabeth
Svar från Bert-Ola Ekh 2012-03-22 16:25
Tack för din kommentar Elisabeth, ja det är inte så lätt som man tror. Ljussättningen är riktigt svårt, med blixt och diffusor m..m.

Mvh
Bert-Ola
Elisabeth Landberger 2012-03-22 16:35
Ja det är just det där med ljussättningen, där är jag helt lost :-S /Elisabeth
Hej, jag gissar att i den sista bilden så har antingen kameran eller motivet rört sig under fotograferingen.
Innan du stackar ihop bilderna kan du kolla om de har rört sig, gå till Stack-Align all frames.
När programmet har gjort detta kryssar du i rutan "Show as adjusted".
Om du nu lägger musen över bildnamnen till vänster och håller ner höger musknapp, för musen upp och ner så ser du om motvet eller kameran har rört sig för mycket.
Ser det bra ut så stacka, Pmax är lättast men ger lite brusiga bilder.
När jag började med Zerene så körde jag helt i default-läge, det funkade bra. Sedan har jag tränat och försökt lära mig t.ex. skillnaden på de två metoderna.
Nu har du haft programmet sen i går...lite längre tid tar det att förstå det ;-)
Photoshop fungerar bra om man inte har för många bilder.
Svar från Bert-Ola Ekh 2012-03-22 20:54
Tack Kjell för din kommentar, nu har jag kommit en bit längre. Så nu skall jag kolla om det har varit någon rörelse i någon bild. Självklart så får man ha lite tålamod, men jag har ju 30 dagar på mig.

Mvh Bert-Ola
Så himla häftigt! Bild nummer tre och fyra ser ju ut som otäcka små djur! =)
Det är faktiskt något jag skulle vilja lära mig också, men jag känner att min tid inte riktigt räcker till! Men nån gång kanske? Man blir otroligt sugen när man ser dina bilder!
Svar från Bert-Ola Ekh 2012-03-22 21:02
Tack Heléne för dina fina ord. Du måste prova du också, för det är så roligt. Men visst tar det lite tid, så det är bara att prioritera.

Mvh Bert-Ola