En flugfiskares iakttagelser

Att iaktta är att förstå

Ett besök i underjorden

Fotoklubben i Eskilstuna besökte i helgen en gruva i trakterna av Ludvika. Jag hade turen att få en av platserna. Gruvfotografering stod på schemat vilket innebär målning med ljus.

Målning med ljus är inte det lättaste när det är första gången. Vi hade fått lite tips av vår vägledare under dagen, Björn mer känd som Gruvtroll. Tekniken jag använde blev efter lite trix, 25-30 sek slutartid, bländare  kring 10 samt Iso från 100 och uppåt. Jag valde att öka Iso när jag inte hann med att måla tillräckligt med ljus under 30 Sek. Objektivet var ett Nikon 14-24mm. Fokus försökte jag sätta med hjälp av ficklampan.

Bilden ovan var en av de första synerna väl nere på 80 meter. Vattnet är kristallklart och omgivningen fantastiskt spännande.

Ispelaren nedan är kanske 8 meter hög och har byggts upp av vatten som runnit ovanifrån. Det är en upplevelse utöver det vanliga att vara med om detta. Snett bakom mig har ett vattenfall av is slukat en gammal trästege. Att fruset vatten kan vara så vackert.

Isfallet har byggts upp av naturens krafter.

När alla målarpenslar släckts och det enda ljuset är från dykarnas lampor blir det en speciell stämning.

Det är härligt här nere. Bilden är tagen med högt Iso i all hast därav kvalitén.

Detta blev en av de sista alstren från dagens expedition. Aktiviteterna här nere har gett mersmak även om   

80 meter trappor rakt upp försökte avsluta dagen med smolk i bägaren. Men icke!

Har ni tillfälle så gör ett besök i Tuna Hästberg.

Allt gott, Björn

Postat 2016-03-06 21:18 | Läst 2460 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En Sörmlandsledsbetraktelse

Sörmlandsleden,  en fantastisk företeelse som bjuder på upplevelser sommar som vinter. Mitt guldkorn efter leden har kommit att bli i trakterna omkring Ånhammar. 

Besöker man platserna i närheten som tex Ösjön, stenbryggan, Kammarstenen eller utsiktsbergen i närheten slås man av naturens fantastiska skönhet. 

Ofta tar jag med kameran på mina strövtåg, som tex här vid Kammarstenen. Just denna dag var även vår hund med. Vi kan kalla honom för "Rymlingen". Rätt som det var for han iväg som en avlöning, han gör aldrig så annars. Gick inte att finna honom, tankarna på hur jag skulle förklara en borttappad hund malde lite i huvudet. 

Till slut mötte jag bonden i en bil, som sakta kom körandes på vägen. Rutan öppnades och han undrade om jag saknade den lilla krabaten. En tung sten föll från mina axlar och en eller annan lärdom rikare så begav vi oss hemåt. Jag och Svante tillsammans .:))

Visar en bild på Kammarstenen jag förevigade innan Svantes rymning.

Ha en bra dag alla! Björn

Postat 2016-01-30 11:50 | Läst 1212 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Abstrakt Ekivokt Vinterlandskap

Dagens lilla utmaning fick bli att fånga vinterlandskapet på ett abstrakt sätt.

Det var väl inte helt lätt, inspirationen liksom fanns inte riktigt där. Gjorde några försök iaf.

På väg mot myren

Brukar ta en sväng ut på myren i min närhet, på vägen hittade jag denna grop som Rådjuren sparkat upp. Fanns ett ljus i bakgrunden som fångade mig lite.

Träden vid myren

Jag snöade in på den klassiska in/ut zoomningstekniken. Man får ett sug inåt. Jag vet inte om det är möjligt att få ett huvudmotiv mitt i att bli skarpt, vore kul att få till det så.

Upp mot himlen

Som avslutning det mest ekivoka jag kunde hitta, med lite fantasi iaf.

In the Eyes of the beholder

Ha en fortsatt god helg alla fotografer.

Björn

Postat 2014-02-01 21:58 | Läst 1537 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Urban Exploration


Geocaching, ett sätt att upptäcka nya fototillfällen.  Några fotointresserade vänner tycker mycket om att undersöka öde hus,industrier, bergrum mm. På många kul platser finns det som en bonus lite geocach gömmor. För er som inte vet vad det är så googla på geocach så ser ni direkt. Det är förenklat en digital skattjakt utomhus eller inomhus för den delen.

Så passa på att upptäcka detta.

På många platser finns alltid några detaljer att granska närmare som tex här vid ett kraftigt lås som håller nyfikna borta från en gammal nedlagd trolig kommandocentral i närheten av ett numer nedlagt hemligt flygfält. Nuförtiden inte så hemligt.


Häromdagen besöktes ett gammalt vattentorn som det var möjligt att dessutom gå in i. Lite spöklikt att gå in där , mitt ute i skogen.....

Inne i tornet fanns lite saker att upptäcka. Den gamla vattenmätaren som talar om vattenmängden, är kvar, har kanske stannat på 3m. Härinne fanns även en cach. Man ska nog vara väldigt försiktig härinne då det känns väldigt fallfärdigt.

Inte långt från det gamla vattentornet ligger det en gång i tiden använda sanatoriet där TBC sjuka vårdades. Ett stenkast iväg ligger det som i folkmun kallas likboden , iaf av vissa. Även här finns en cach att hitta. Jag bjuder dessutom på en sk selfie där jag lite uppstramad sitter i hörnet.

Avslutar med en bild från dagens utmaning som jag gett mig själv, en droppbild...

Jäklar vad svårt det är. Denna är den bästa bilden, dvs den bästa som jag lyckades ta........

Provade med lös blixt som styrdes av blixten på kameran. Lite röda plastfickor mellan blixt och glas. Underexponerade en del.

Förstår att det ligger massor av piller med alla fina droppbilder här på Fs.

förstoras!

Ha en toppenkväll alla , och äntligen slut på all ledighet:)))

Postat 2014-01-06 20:39 | Läst 3253 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Faraos land

Nu har höstrusket omsvept oss och Kung Bore börjar snart knacka på dörren.

Mina tankar dras till årets semesterresa till Masar Alam i Egypten. Värme sol och bad lockade. Ett underbart klimat i början på säsongen.

Passade på att ta några bilder under en ökensafari med kamelritt, fyrhjuling och spektakel framåt kvällen.

I väntan på kamelerna dök denna bild upp, fick trängas lite mellan barnens ben där vi satt ned , fick iväg några skott iaf, en ögonblicksbild.

Kvinnan och barnet

 

Vad är väl en kväll i öknen utan några solnedgångsbilder. Från en  utsiktsplats högt belägen strax ovan vår lägerplats infann sig  möjligheter till solnedgångar.

Snart så

 

Ännu en stund kvar

Nu så är jag nere

 

När vi inte var ute på äventyr så tillbringade vi tiden under paraplyet med en paraplydrink. Så ska man ha det när man har det som sämst.

Paraplyet

 

God natt på er, ha det bra!  Björn

Postat 2013-10-30 22:34 | Läst 1584 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa