Mina bilder från vårt universum

Att lära sig fotografera planeter

Jag har under den senaste tiden jobbat ganska hårt på att lära mig planetfotografering. I jämförelse med djuprymdsfotografering kan det låta enkelt, men det är det verkligen inte. Eftersom det är så små detaljer på så långt avstånd, så krävs extremt bra förutsättningar. Det allra viktigaste, förutom att ha ett väl kalibrerat teleskop, är den så kallade seeingen.

Seeingen påverkas av de jetströmmar som finns i atmosfären. Vid dålig seeing så upplevs bilden av en planet fladdra fram och tillbaka och planeten ändrar form som om den vore gjord av vätska. Vid djuprymdsfoto är inte seeingen av lika stor betydelse som vid planetfoto, så det är därför lättare att få till fler kvällar med bra förhållanden.

Igår kväll fick jag äntligen en kväll med skaplig seeing och kunde därför passa på att försöka fånga två av våra planeter, nämligen Saturnus och Mars. Det är egentligen inte så optimalt med planetfoto nu då kvällarna är ljusa och planeterna står lågt på himlen i söder.

Här är i alla fall ett första resultat värt att presentera, föhoppningsvis hinner jag med ett par kvällar till innan ljuset tar över natten helt och hållet. Som ni ser är inte skärpan riktigt där än, så jag har en hel del kvar att lära, men förhoppningsvis kan jag visa upp lite bättre resultat senare i höst.

Planeterna låg inte så här nära varandra utan är inklippta i samma bild.

Saturnus och Mars

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/Astrofotografen

Inlagt 2012-05-08 13:38 | Läst 2634 ggr. | Permalink
Jag har sett dina rymdbilder och är full av beundran. Eftersom du beskriver problemen framstår dessa som mycket bra tycker jag. Så bra har jag inte ens sett dem i ett teleskop, förvisso ett billigt amatör teleskop men ändå. Att fotografera dem måste vara ännu svårare.

/Mats
Svar från gost 2012-05-08 15:10
Tack Mats. Ja, planetfoto är verkligen en spännande utmaning och under det gångna året har jag lärt mig massor, framför allt hur man inte skall göra :-)
iBoat 2012-05-11 20:08
Jag har en plan/dröm att ta en mäktig gigapixel bild på stjärnhimlen. Jag har sett några liknande bilder men de har varit tagna med ganska korta brännvidder och jag vill använda minst 400 mm. Jag gillar att kasta mig in i svåra projekt och min plan är att åka till Sierra Nevada eller annan plats utan ljusföroreningar. Jag har ett motorstyrt gigahuvud, men antagligen behövs också en rigg som motverkar rotationen. Jag har ingen erfarenhet av rymdfoto och försöker skaffa mig kunskap i mån av tid. Maila mig om du tycker detta verkar vara en tillräcklig sjuk idé att göra i ett team :)
Snyggt! Har sneglat lite åt astrofoto-hållet själv. Kikar runt lite på teleskop och hittade ett (finns ju tydligen hur många modeller som helst) som jag tror heter Meade eller nåt sånt. Prislapp ca 20 papp. Är det något att ha tror du?
Svar från gost 2012-05-08 15:09
Per, att välja teleskop kan vara svårt, framför allt att välja ett som kommer att användas. Du bör först ställa dig frågan vad du vill fotografera? Djuprymd så som galaxer, nebulosor, eller kanske planeter och månen osv. Vissa teleskop lämpar sig bättre för planetfoto medan andra lämpar sig bäst för djuprymdsfoto osv. Mitt förslag är att du tar kontakt med en återförsäljare av teleskop (Tex TeleskopService Norden AB eller AstroSweden) så hjälper dom dig att välja rätt teleskop för just dig.
Hoppsan, vid en snabb koll visar det sig att AstroSweden håller till i samma stad som jag jobbar, dvs Skövde. Får givetvis bli ett irl-besök där :) . Tack för tipset!