Mina bilder från vårt universum

Projekt: Stjärnbilder

blank_page

Igår inledde jag ett projekt som förmodligen kommer att hålla mig sysselsatt ett bra tag framöver. Tanken är att dokumentera våra stjärnbilder. Återstår att se hur många det blir i slutändan.

Först ut är stjärnbilden Lyran.

Lyran är en liten stjärnbild, men dess huvudstjärna, Vega, är en av de ljusstarkaste på natthimmelen. Vega utgör ett hörn i sommartriangeln. Lyran fick sitt namn från det stränginstrument som användes i antiken såväl som fortfarande i några delar av Grekland. Enligt den grekiska mytologin skapade den unge guden Hermes en lyra från ett stort skölpdpaddskal (khelus) som han klädde med en djurhud och ett par antilophorn som han sedan skänkte till sångaren Orfeus. Efter dennes död placerade Zeus instrumentet bland stjärnorna.

Inlagt 2009-09-03 16:00 | Läst 1916 ggr. | Permalink
Ja det var någat till projekt, kanske jag lärer mig lite mere om stjärnbilder om du lägger dom upp här på bloggen:o)
MVh synnöve
Kul projekt! Trevligt med beskrivningen. Men kan du inte få problem med långa exponeringstider där stjärnorna blir till streck? Det är ju inte så i detta fallet men med ljussvagare stjärnbilder. Men det går ju att ge en hjälpande hand via PS.
/Jan
Svar från gost 2009-09-03 19:24
Jan, jag har motordrift på mitt stativ som kompenserar för jordens rotation vilket gör att jag kan exponer så länge jag vill. Bilden ovan har en total exponeringstid på över en timma.
Kul! Det här kommer jag att följa med stort intresse! :)
/Anna