Grytbloggen

Bilder, ofta från Gryt, Ösmo.

Tiltadapter...

...sökte jag på Ebay. Den är av enklaste slag och litet glapp finns det. Glappet är inte i fattningen mot kamera eller objektiv utan i själva tiltvinkeln där det finns ett litet spel. Men den kostade 27,50 USD inklusive porto från Kina och jag fick fatt på ett äldre Nikkor 28/2,8 pre-AI från en säljare i Danmark, så hela min tiltutrustning blev ändå billig.

Knappt 1000 kr för rubbet och det kunde det ju vara värt. Nikkorgluggen är i fint skick och fokuseringen har den rätta helmetallkänslan. Jag är så trött på billiga superzoomar i plast.

Tog ut ett stativ och tog en bild av ett räcke på uteplatsen med full öppning bara för att testa. Inte riktigt perfekt intrimmat.

Tänkte mig t ex bilder av havsstrand med "fruset vatten", ND-filter och låg kameraposition. Kan tänka mig att det blir till att blända ned några steg man behöver ju inte fresta med full öppning.

Fattningen är alltså gjord så att objektivfattningen liksom klickar i läge (heter väl indent på svengelska) var 45:e grad varvet runt och det blir väl en hel del pysslande och antagligen stor anledning att vara tacksam för focus peaking. Manuellt allt. Samyang har ett objektiv med Fujifattning men då är det nästintill femsiffrigt belopp i kronor och helmanuellt det också. Det känns som en rimlig första satsning på denna teknik och tja, något ska man ju ha att pyssla med!

Postat 2016-09-20 18:14 | Läst 1629 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Blåbär

Blåbären börjar se litet skrynkliga ut på en del tuvor, medan andra är rent gudomliga!

Jag tycker att spindelnätstrådarnas färgskiftningar är helt märkliga.

Detta var också mitt första försök någonsin med min Fuji T2 och makro, använder mitt Tamron 90/2,8 med Nikonfattning. Uppvinklingsbar bildskärm är bara så praktiskt och det är ju knappast så att man saknar autofokus. Men det som tidigare kallades "springbländare" hade ju varit en smula praktiskt.

Postat 2016-09-19 11:57 | Läst 1538 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fattigmansleica

Eftersom jag hade bestämt mig att verkställa ett totalt systembyte Nikon=> Fuji och DSLR => spegellöst så ville jag komma igång.

Jag fick fatt på en E2 samt objektivadaptrar för Nikon F, Leica M, M39, M42 samt är på väg en tilt/shift-adapter för Nikon F.

Flera andra har kallat Fujis mätsökarlika kameror för "fattigmansleica" och jag är böjd att hålla med. Det torra och korta slutarljudet har i all fall triggat min instinkt i högertummen att mata fram filmen och och de inbyggda filmfiltren gör att jag gärna kör svartvitt/jpg direkt ur kameran. Det är litet befriande att strunta i alla tankar på färgkurvor och vitbalans.

Den skarpögde ser att det står NIKON SERIES E 35 mm 1:2.5 runt frontlinsen och med "focus assist" fungerar det alldeles förträffligt.

Jag fick också litet senare fatt på en billig Fujinon 16-50 med all tänkbar automatik, men det är ju dels just ett billighetsobjektiv och dels kan jag reflektera över att det är litet tråkigt med automatiken.

Fuji har ju ett par vidvinkelobjektiv 1:2,0 och 1,4 som enligt samstämmiga uppgifter är riktigt vassa. Värt att fundera över.

I alla fall är ett gammalt Nikkor 28/2,8 på väg, skulle om inte annat kunna passa bra till tilt/shiftadaptern samt kanske till norrskensnätter.

Postat 2016-09-05 15:58 | Läst 1432 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera