VARDAGSSPEGLINGAR

Trosa "Punschverandornas" stad...

...välkommen till Trosa

Vi var på båtsemester i juli och hamnade i Trosa mest på grund av att tvättkorgen svämmade över - kö till tvättstugan i gästhamnen på två dagar, det fina med det var att vi kunde upptäcka Trosa i lugn och ro.

Trosa besöktes av Ångfartyget Diana. 
Fartyget som byggdes i Sunderland 1908 ägdes först av Furnesskoncernen under namnet Grantley och senare Kennington. 1924 köptes ångaren till Bergen och hette under norsk flagg Blenda. 1934 såldes fartyget till skeppsredare Sigurd Nybonda i Brändö och omdöptes under finsk flagg till Diana. 1941 köptes fartyget till Stockholm av skeppsredare Tore Ulff. När Diana i en tysk konvoj var på resa från Göteborg till Delfzilj med silkesmassa, exploderade den 5 augusti 1942 en mina under akterskeppet. Ingen människa omkom medan tre skadades.

Tog en del bilder under tiden i Trosa som jag lägger in här.

Så välkommen till Trosa – sommarstaden som är en idyll med vackra trädgårdar och hus med snickarglädje och "Punschverandor"...

...och med många små pittoreska hus på trånga gator.

Turistbyrån kallas för "Rådstugan" och är en kopia av det gamla rådhuset som låg på samma plats. Idag inhyser det, turistbyrå och på övervåningen är det ett vigselrum där det genomförs borgerliga vigslar. Huset stod klart 1985, även tornet är en kopia. Oroginaltornet som faktiskt sparades då Rådhuset revs på 1800-talet sitter på Antons Krog som då var stadens brandstation, polisstation och fängelse. Meningen var att tornet skulle flyttas tillbaka när det nya byggdes men det blev ramaskri i Trosa och en kopia fick alltså byggas. (Den här informationen fick jag av Malin Karlsson på Turistbyrån i Trosa).

Sen är det inte lång till Stadshotellet, se nedan, information om hotellet hittar du på:
http://www.trosastadshotell.se/index.cfm/page_id/232/

Det fanns också dom som långtidsparkerar nära centrum - men jag tycker att det ser ut som att det sitter en P-bot på framrutan ;)

Och så till "Punschverandorna"...
...på en promenad som vi gjorde råkade vi höra från en äldre "Trosbo" som talade med några bekanta att de vackra "Punschverandorna" som finns så många i Trosa kommer från att det fanns 7 st Punschfabriker en gång i tiden i Trosa.

Vid "Världens ände" bryggdes Trosa Punsch redan vid mitten av 1800-talet.
Hit kom Hufvudstadens societet, kända författare och konstnärer för uppfriskande kallbad. I stadshotellets trädgårdspaviljonger avnjöt man därefter Trosa Punsch under trivsamma spirituella samtal. Paviljongerna var prydda med olikfärgade vimplar, likaså bar punschflaskornas etiketter gul, blå och grön färg. Smakupplevelsen av Trosa Punsch var en stor del av samtalet. Vilken var bäst - den gula, gröna eller blå? Att det var samma punsch i alla flaskor var bryggeriets egen hemlighet...

Det var fina och sköna dagar att minnas från idyllen Trosa!

 

 

 

Inlagt 2012-09-05 19:58 | Läst 20669 ggr. | Permalink

"Såg din blogg först nu men den tycker jag var riktigt rolig och intressant. Fina bilder fick du med också! Den fina lilla staden ska jag besöka också med kameran förstås. / mvh Danne"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Punsch känns lite förlegat, men ack så gott till ärtorna. Trevligt berättat o fina bilder. Vi håller oss kvar vid sommaren så länge det går.
/ pia
Svar från Hampus_6 2012-09-06 10:31
Hej Pia - kul att du kollar och gillar mitt blogginlägg om Trosa.
Ärtsoppa Punsch är ju en höjdare men också Whiskey med lite Punsch i - det kallas för "Guldkant" det värmer skönt men är inte gott att dricka för mycket av.
Mvh Sören
Såg din blogg först nu men den tycker jag var riktigt rolig och intressant. Fina bilder fick du med också! Den fina lilla staden ska jag besöka också med kameran förstås. / mvh Danne
Svar från Hampus_6 2012-09-06 20:48
Tack Danne - för att du skrivet i min blogg och framförallt för att du gillade den.
Tag med dig kameran och åk till Trosa det är en riktigt läcker stad som man får inspiration av att fotografera i - jag kan tänka mig att på hösten är det extra fint där!
Hälsningar Sören