Bilder, och lite text, från min fotograf-vardag

Time Lapse - skepp i sluss

En ny time lapse. Denna gång lyckades jag följa ett skepp hela (nästan) vägen genom slussarna i Trollhättan. knappt 2000 bilder till denna dryga minuten långa video. Hade lite svårt att hitta musik som passade till videon dock, vad tycker du passade det?

https://vimeo.com/93289342

Inlagt 2014-04-30 09:26 | Läst 2911 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Här gick det undan! Kul att se denna ganska stillsamma process komprimerad.

(Jag förstod vad sluice betyder, men lock för sluss och locks för slusstrappa är de ord jag oftast sett på engelska. Varför inte använda båda - lock/locks är ju ganska tvetydigt, sluice ganska ovanligt, tillsammans skulle dom täcka in bra.)
Svar från lamotte 2014-04-30 20:58
Tack för hjälpen men lite fler alternativ sluss. Nu när du nämner ordet locks så känner jag igen det och det är kanske det mest använda. Har ändrat så båda är med nu =)
/Sebastian
Ser kul ut det där, något jag vill testa så jag googlade runt lite och drunknade i info så man vet inte var man ska börja. Har du någon bra länk eller beskrivning av ditt arbetsflöde?

mvh Tommy
Svar från lamotte 2014-04-30 21:05
Jag googlade också först på nätet, kommer tyvärr inte ihåg vilken exakt sida jag kollade mest på.
Men mitt arbetsflöde är ung såhär:
- Ta massa bilder. Är det en lång händelse (mer än en timme) och inget som rör sig direkt mycket, som typ stjärnor, så kanske en bild var 15-20 sek. Men i slussen tog jag bilder ung var 3-4 sekund. Ju fler bilder desto mindre hackigt blir det. Allt ska vara manuellt. exponering, fokusering mm.
- Lägg in allt i datorn och redigera alla bilder på exakt samma sätt med beskärning, vitbalans mm. Spara sedan dessa i sifferföljd.
- öppna ett videoredigeringsprogram. Där väljer man att lägga till media och väljer där den första bilden i sin serie och klickar samtidigt i en ruta där det står "numbered stills". Vips har du dina bilder i en filremsa. 24 bilder/sek ger 240 bilder på 10 sekunders film. Men du kan välja att spela upp det långsammare eller snabbare. I fallet ovan hade jag det inställt på långsammare (65%).
/Sebastian
tomazon 2014-04-30 22:50
Tack Sebastian. Jag har ett uppslag för detta och ska öva på något annat först. Du gav mig en kick-start.