Bilder, och lite text, från min fotograf-vardag

Nystart i SAAB-fabriken

I går var jag på presskonferens hos NEVS (dvs de som köpte SAABs konkursbo) när de av sin första bil från linan på fabriken i Trollhättan. Hade inte väntat mig så mycket journalister, men det var knökfullt och det var inte bara från Sverige. Kul att intresset för NEVS och deras SAAB-bilar verkar vara på topp. PKn började med att Kai Johan Jiang (CEO) pratade lite och sedan tog Mattias Bergman (Acting President) över och höll en lite längre introduktion till NEVS och deras ambitioner. Sedan var det dags att rulla av den nybyggda SAAB 9-3 Aero från linan. Med och klippte bandet var näringsminister Annie Lööf samt representanter från staden Qingdao. 

Mattias bergman och Kai Johan Jiang

Inlagt 2013-12-03 10:32 | Läst 6136 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul. Läste att Bert Karlsson var sur för att inte fick komma in på eventet.
Svar från lamotte 2013-12-03 12:35
Ja, han ville ju köpa den första bilen tydligen. Men den var tydligen redan bortlovad till någon annan. Han var ju SAAB-fantast tydligen Bert.
froderberg 2013-12-03 14:10
Ja, den skulle till museet. Bert Karlsson hade på 80-talet. världens enda Saab 9000 kombi.
Fint reportage. Jag bara undrar varför dom försöker återuppliva liket? Det finns väl 5st 80+ kunder i Sverige och att bryta sig in på den kinesiska marknaden är lättare sagt än gjort. Det enda sättet är att ha vänner i partiledningen vilket jag tvivlar på att dessa herrar har.

Så sorry Saab, men vila i frid.

I all välmening // Tommy
Svar från lamotte 2013-12-03 12:36
Lanseringen av denna bilen var mer för att få igång hela produktionskedjan inför nästa år då de ska släppa sina elbilar. Sen vet man ju inte hur det går, men elbilar lär ju vara framtiden framför bensin/diesel i alla fall. Problemet är väl att de blir så dyra, men priserna lär ju gå ner hela tiden med bättre batteritekniker.
Kul fångat event, som säkert på något sätt kommer att vara historiskt i svensk bilhistoria!!
Svar från lamotte 2013-12-03 12:40
Japp, jag var där för Bildbyrån STR, men räknade inte med att sälja några bilder med så mycket annan press där. Men det var kul att bara vara med och få komma in i fabriken.
Minns invigningsfesten i nya Malmöfabriken. Vi hann äta oss mätta, dricka oss salongsberusade, svänga våra lurviga, sen stängdes den !!
Svar från lamotte 2013-12-03 13:35
Så kan det gå !
Jag skulle gärna haft en 9-3. tycker det är skitsnygga bilar, då ska dom dyka upp hos nån återförsäljare så småningom kan man gissa!? Ja det är bara att önska lycka till, jag minns Malmö - floppen alltför väl. Tragiskt på ett fint bilmärke. LO
Svar från lamotte 2013-12-03 13:38
Ja efter den senaste faciten med ny grill och interiö mm så är det riktigt fina!
De ska faktiskt börja sälja bilarna över nätet. Man kan beställa via deras hemsida from 10 december (www.saabcars.com) och man kan sedan hämta på fabriken i Trollhättan. Hur de gör med mer långväga leveranser vet jag inte men det finns det nog info om så småningom.
Hoppsan, glömde i upphetsningen att det är EL-bilar, nån sorts hybrid då kan man ana, ja då blev jag mer skeptisk, men det ska bli kul att se så småningom! LO
Härligt, härligt, härligt!!!! =)
I love / loved SAAB!!
Stefan 2013-12-03 17:45
Jag var också där fast som Nevs anställd :-)
Svar från lamotte 2013-12-04 11:43
Ja, gött att de drar igång igen!
Fina bilder Sebastian. Jobbar själv på NEVS (som konsult) och jobbade tidigare i 8 år på SAAB som fastanställd och sedan via andra företag 3 år till. Gjorde en tur till Göteborg på ett par år men är nu alltså tillbaks. Jag hoppas absolut att det här går vägen och hittills har det rullat på bra. Var skönt att se lite resultat...
Dom 3 första bilderna är riktigt bra! Sammanfattar dagen bra, tycker jag!
Ha det fint!
Svar från lamotte 2013-12-04 11:44
Tack för din kommentar och lycka till Mikael!
Superfina och lite ovanligt snygga bilder för att komma från en presskonferens. Bra jobbat !
Svar från lamotte 2013-12-04 11:46
Tack Lasse! Det är skillnad på presskonferens och presskonferens. Denna blev det bra bilder ifrån. Tidigare på dagen var jag på en pk i polishuset i Trollhättan. Det var i en trång konferenslokal och alla medier trängds för att få plats så där var det svårare att få bra bilder.