Lite gammalt lite nytt, lite stad lite landsbygd, å så fjäll

Slåtter på Murberget

Några år fanns på Murbergets friluftsmuseum en slåtteräng. När det blev dags för slåtter på gammalt vis iförda tidsenliga kläder, blev vi tillfrågade om vi ville delta i slåttern, och det ville vi. Naturligtvis ville jag fotografera det hela, och det måste så klart göras med en tidsenlig kamera från 1920-talet. En Contessa Cocarette 6x9 med Novar anastigmat f:6,3 blev valet.

Det ursprungliga slåtterlaget i tidsenliga kläder. Som synes blir det ljusläckage i kameran ibland. Jag står längst till vänster, och bredvid står två mig närstående räfserskor.

Dessa kvinnor är även mycket duktiga med lien, men för tidsfärgens skull blev det så att karlarna slog och kvinnorna räfsade.

Paus med svalkande svagdricka.

Det var fler som tyckte det var kul och ville vara med.

Postat 2023-02-02 07:46 | Läst 294 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Repövning 9. I fält och så muck

Det kan vara intressant att göra en jämförelse mellan de här pjäserna från 1939 och dagens haubits, Archer. Vi var mer än 600 personer som betjänade 12 pjäser. Två st Archer  har större kapacitet, skjuter längre, grupperar om snabbare än våra 12. Dessutom har personalen har bättre skydd och allt tungt manuellt arbete är borta. Så skiljer det ca 70 år mellan dem också.

Det är tungt kroppsarbete för de 10  som betjänar pjäsen som väger 5,7 ton. Inte nog med att man måste kunna flytta den och vrida den, man måste också spika fast den i den hårdfrusna marken. Projektilerna väger 42 kg och måste dunkas in med kraft så de fäster i eldröret.

Hygienen i fält var ett kapitel för sig. 1969 då jag gjorde min första repövning fanns i tältet en hink med kallvatten och ett litet handfat i plast. Då var man ganska lortig efter en vecka i tält. Senare övningar hade vi ett uppvärmt hygientält med varmvatten. Som toalett skottade sjukvårdaren upp en ränna i snön mellan två träd. Två slanor fästes mellan träden. Den ena hade man fötterna på och den andra satt man på.

Så var det dags att mucka!

Som avslutning skramlade befälen till en egen liten fest med delikatesser och gott dricka. Så var man civil igen.

Postat 2023-02-01 10:08 | Läst 298 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera