Minimalistisk natur

Ja, eller vad man nu skall säga. Ingen märkvärdig händelse, men om den utspelas på nästan 2 km avstånd, och man som längst har tillgång till ett 70-200 mm zomobjektiv så blir det bara så. Det var en tidig morgon i mars 2008 i Såmmarlappastugan som vi lade märke till ovanlig aktivitet på fjällsidan tvärs över älven. Där cirklade tre kungsörnar och några korpar över något som vi i kikaren såg var en död ren. Om den fallit nerför stupet eller blivit slagen av ett djur vet vi inte. Två av örnarna samsades om att äta av renen medan den tredje väntade. Obs! Bör ses förstorat på större högupplöst skärm.

Vi anade att något kunde hända däruppe så vi höll koll på stället och vid 20-tiden såg vi två lodjur, en hona och hennes årsgamla unge. De var vid  vid trädgränsen och på väg upp mot renen. Det var nu för mörkt att fotografera, men i kikaren kunde vi se dem. Det ena satte sig att vakta, medan det andra började äta. Efter ca en halv timme bytte de med varandra. Sen blev det för mörkt att se något.

På morgonen var ett av lodjuren kvar, och vi såg det gå ner mot trädgränsen där det blev sittande i en halv timme och betraktade omgivningen,

Sen fortsatte lon ner i björkskogen på väg till daglegan.

Inlagt 2023-03-01 12:57 | Läst 339 ggr. | Permalink
Jag förstår inte riktigt meningen med dom här bilderna? Säger ingenting för dom som inte var med - trots texten.
Svar från laha 2023-03-01 14:21
Nu när jag ser inlägget på min läsplatta förstår jag vad du menar. Jag gjorde redigeringen på en 28" skärm, och då var det något helt annat. Fel medium för dessa bilder, men är det inlagt får de väl stå kvar.
syntax 2023-03-01 15:47
Jag har en 17" skärm, och även här är det svårt att se annat än "skräp på sensorn" - fastän jag använder förstoringsfunktionen.
Svar från laha 2023-03-01 16:01
Som sagt, bloggen är nog fel medium för dessa bilder. Det verkar som om de blivit komprimerade.
Tycker bilderna är riktigt bra.. Sett på min 21,5 tums Imac med 4K Retinaskärm! Små skärmar är ofta en styggelse om man ska titta på bilder.. speciellt naturbilder! Halvsuddiga svartvita bilder däremot så spelar det inte så stor roll, dom kan t.o.m. bli bättre att se i mindre format, så tack för dessa bilder som visar 'storslagenheten' i fjällvärlden! Alla dessa porträtt/närbilder på speciellt fåglar kan jag ibland bli rätt så trött på.. Så tycker jag, med bestämdhet!
Hälsn!
Svar från laha 2023-03-01 18:29
Tack Jan! Roligt att du gillade bilderna. Jag hade nästan tänkt ta bort inlägget eftersom det inte blir bra på alla plattformar, men nu tror jag det får vara kvar. Det skulle vara intressant att höra fler synpunkter.