** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Att det mesta handlar om att se ljuset i tillvaron. Ett blogg av Dan Wiklund Linköping

Bild i bilden.

Jag har en Clivia på mitt kontor som nästan aldrig blommar. Men efter flytt till en ljusare plats och lite näring mm så började den att slå ut och rikligt med blommor. Det är en fröjd för ögat.

Naturligtvis måste kameran fram och bilder tass. Men när man öppnade upp dom i datorn så såg man inte alls denna färgsprakande ögon fest. Utan mer ett små trist och sorgligt blomma. Tittade man på inställningarna i kameran så fanns det inget att klaga på. Det var mer att Clivian stod på en lite skuggig plats med ljus bakgrund så att den Clivia i mitt fönsterblev lite under exponerad. Jag hade förtillfälligt inte tid att ta fler bilder just då utan fick rusa i väg och göra annat.


 Men på kvällen började jag återigen titta på bilderna och tyckte att det fanns något där att arbeta med. Började med att hitta rätt färg och ljus. Eftersom jag sparar bilderna i raw format finns det mycket färg och toner kvar. När jag började ändra exponeringen och ljusa upp bilden kom det en känsla att nu börjar jag hitta rätt med bilden. Men fortfarande var det alldeles för plottrigt och försökte klippa ut mindre bitar och plötsligen kändes det så rätt och dessa bilder är resultatet av detta experiment. Som jag kommer att försöka utnyttja och titta på alla mina bilder och hittat bilden i bilden.

Clivia 2

Denna avlånga bild tycker jag är riktigt kul och lite mer spännande än den vanliga formatet.

Clivia 3

 

Den klassiska fyrkantiga är alltid lika bra . Att sedan lägga till en skugga gjorde jag bara för att få en känsla av tavla och att den hänger på vägg.

Skuggor på bilder är både bra och dåligt. Det blir gärna för mycket och man se inte bilden utan ser bara skuggan kanter och ramar. Naturligtvis blir bilden mer attraktiv men man måste göra det med måtta.

Men det jag tar med mej efter detta test är vad mycket man kan hitta i en och samma bild.
Min kamera har ingen jätte upplösning bara 6 milj pixlar och nu har väl proffsen 10-15 milj pixlar.
Men ändå kunna gå in och hitta nya och spännade motiv i gamla digitalfotografier skapar lust att leta igen mina bilder på jakt efter den missade bilden.

 

Dan Wiklund
Linköping

 

 

Inlagt 2007-04-18 23:45 | Läst 8187 ggr. | Permalink
Härliga bilder du har fixat. Visst är det så som du skriver att gamla lite bleka bilder kan bli fantastiska. Tycker att du har exprimenterad precis lagom med bilderna. Ibland är det kul att överdriva oxå./Annika.N
Svar från Danne987 2007-04-19 18:00
Tack för den fina kritiken! När jag började med grundbilden trodde jag inte alls att det skulle bli något. Tyckte det var skit och hade inget annat för mej än att leka lite. /Mvh Danne
Tänk vad lite ljus och näring kan vara bra.Och så lite bildbehandling.Förstora,rama in och hänga på väggen.
FH Kenneth
Svar från Danne987 2007-04-19 17:55
Tack! Man önskar bara att alla fina motiv skulle vara så nära och inom räckhåll. /Mvh Danne
Tror många med mig har lätt att missa bilden i bilden. Lite som att missa fina detaljer i naturen. Kanske har man lite för mycket vidvinkel-läge när man ser saker och ting. Dina bilder blev riktigt bra och spännande. Utskrivna på canvasduk och upphängda på en vägg så blir det fin fint. Ska det inte vara lite orange i år?

/Gunnar
Svar från Danne987 2007-04-19 17:51
Jag har aldrig provat att skriva ut på canavas duk. Det kan vara något att prova och se om det blir bra. Du har nog rätt det är nog ett apelsin år i år. /Mvh Danne