Att det mesta handlar om att se ljuset i tillvaron. Ett blogg av Dan Wiklund Linköping

Finns det fotointresserade sportfantaster på fotosidan.se?

Jag är ganska intresserad av sport och mest av ishockey. Naturligtvis ligger LHC närmast och nu när slutspel närmar sig och risken finns att inte vara bland dom 8 första. Det gör att det är riktigt spännande. (men LHC klarar sig!! ;-)

Men när man ser bilder på denna hemsida så är inte sportbilder som syns mest. Jag erkänner att jag är dålig att fotografera när jag går på hockey. Fast det finns alla möjligheter att få fart fyllda bilder. Det kräver att man har utrustning som är anpassad med t.ex. bra ljusstyrka på objektiv och långa objektiv för att komma nära. I en hockeyring kan man klara sig med ett normal zoom för man kommer ganska nära spelarna ibland.

Men är det så att det är lite motpoler?  ena sidan vara intresserad av bild och formspråk och andra sidan av sport och idrottsresultat.  Eller är det bara fördommar?

Dan Wiklund
Linköping

Inlagt 2007-02-26 17:40 | Läst 2124 ggr. | Permalink
Nja, kräver utrustning..? ;)
Kollade nyss på några hockeybilder.. ;)
(Då jag tittade igen några svartvita neg)
Funkade ganska bra att fota genom/över plexiglaset med en M Leica och 35 mm.
Tror det va Lasse Björn, Tumba och Rolle som spelade den matchen. :):)
Och som de gamla Grekerna sade, Areté!
DU skall kunna göra allt!! ;)
Bild och formspråk OCH hockey!
Då tror jag livet blir mer spännande! :)
Mvh Bengan
Svar från Danne987 2007-02-26 20:29
Blir väldigt nyfiken på de gamla negativen och undrar om bilderna dyker upp i framtiden. För jag var och kikade på din sida ifall dom redan fanns där.
"Kräver utrustning.." det hänger nog på vilken sport man vill fånga. Har man fotoögat med sig så går det allt att hitta bra bilder. /Mvh Danne
Tycker du väcker en intressant fråga som om jag tolkar dig rätt, tangerar ämnet kultur vs idrott. Går det att kombinera, kan man gilla båda, är det rentav samma sak alltså är idrott kultur?
Enligt Svenska akademiens ordlista betyder kultur "mänsklig verksamhet inom ett visst område och en viss tid". Anser således den sista frågan vara besvarad med ett rungande JA!

När det gäller mig själv, så har jag alltid älskat att fotografera. 1992 kom det första barnet tätt följt av nummer två 1994. Kameran byttes mot skridskor och klubbor (inte till mig utan till ungarna) åren gick och jag lärde mig trivas med rollen som engagerad hockeymorsa. I slutet av sommaren 2006 slogs jag av snilleblixten att förena ungarnas passion med min egen och på den vägen är det.

Så visst går det att kombinera, det gäller bara att se möjligheterna och vara flexibel.
/Mikaela
Svar från Danne987 2007-03-18 16:26
Jag har en dotter som jag har följt med kameran och gärna när det var dags för gymnastik uppvisningar mm. Men när man tittar på dessa webbsidor har jag fått en känsla av att det gärna ska vara vackra och väl komponerade bilder av natur och porträtt av människor och väldigt lite sport/idrott. Därför blir det inte av att lägga ut sådana bilder.
Man kan även se att porträtt bilder får igenomsnitt fler kommentarer än andra.
Jag ska ta med kameran nästa gång jag går på hockey :-) /Mvh Danne
Sport, idrott, träning, motion, rörelse är mindre frekventa samtalsområden på fotosidan. I mitt fall är de anledningen till mitt fotograferande. Jag fotar visserligen annat också men ursprunget är att förena nöje med nöje, dvs ta med kameran till någon sorts idrottsverksamhet för att plåta. Tittade nyligen på bilder av Micke Berg (http://www.mickebergphoto.com/) och han är troligtvis inte den fotograf man främst förknippar med sportbilder men han brinner för skidåkning och det finns spår av detta både på hans hemsida samt i hans blog. Kan han kombinera idrott med kultur så kan vi ... kör hårt Dan!