Reflektioner kring fotografering från mina promenader längs Stockholms gator.

Mitt första år med gatufotografering - 2023

Mitt gatufotograferande började lite lätt i slutet av maj, men kom igång ordentligt efter sommaren. Så jag har drygt ett halvår som jag tänkte summera här, inspirerad av Magnus och Joakims blogginlägg. Det började försiktigt och det var inte så många människor med i bilderna. Ju mer jag övade desto mer lyckades jag med att fånga människor i Stockholms gatumiljö.

På våren skaffade jag ett 28 mm objektiv till min gamla Canon D70, utav mina favoritbilder från året finns det en bild tagen med denna kombination.

Är glad att jag lyckades med att ta denna bild medans hon tittade ut över fjärden. Direkt efter att jag tagit bilden fick hon syn på mig och gav mig ett leende, som besvarades.

I slutet av augusti skaffade jag mig en ny kamera, en Canon R8 med ett medföljande 50 mm objektiv. Under ett par månader blev det många bilder med detta objektiv och det kändes bra att fotografera med denna brännvidd. Jag lyckas med att få till fler och fler bilder där människor är i fokus, något som jag har som målsättning.

Denna bild togs under en ovanligt lyckosam dag. Jag har två favoriter från denna dag och denna fick nyligen ett herdersomnämnade i systertidningen Kamera&Bild.

En annan bild som jag gillar från samma dag. Denna bild plockades upp av @street_badass och det gav mig en dopaminkick.

En favorit från stammisplatsen, Götgatan.

I oktober blev jag sugen att prova en ny brännvidd och sista oktober fick jag mitt nya 28 mm objektiv. Detta objektiv gav nya utmaningar och möjligheter, samtidigt som vi gick in mörka och kalla november. Även om årets två sista månader var svårare att fotografera i och det var svårare att finna motiv är jag nöjd med några bilder.

En mix av två klassiska motiv, rökare och siluett.

I november är det mörkt utomhus, så jag började leta motiv på andra platser.

En bild som jag verkligen gillar och vars kommentar i Gatufoto-poolen värmde.

Brukar plocka ner min kameran när jag väntar på pendeltåget. Denna dag blev det en favorit precis innan.

Skulle visa sig att det blev ytterligare ett inköp, en analog kamera, Ricoh KR-10. Med denna kamera har jag tagit en filmrulle och fick några bra bilder, se flera i mitt blogginlägg.

Avslutar med en bild tagen med min nygamla analoga kamera.

Självförtroendet har gått upp och ner under året. Hedersomnämnade och likes på Instagram hjälper, men inte lika mycket som de uppmuntrande kommentarer som jag fått här på Fotosidan.

Under 2024 hoppas jag få mycket tid över för fotografering och att jag kommer att få möjlighet att träffa fler gatufotografer.

Inlagt 2024-01-04 22:23 | Läst 402 ggr. | Permalink
Det har varit intressant att följa din snabba utveckling inom gatufoto, Mikael. Roligt att se hur bra det kan bli för den som är entusiastisk, öppen för att ge och ta kritik samt har kläm på vad gatufoto handlar om. För egen del tog det mycket längre än för dig att nå en liknande nivå.

Under 2024 spår jag att du kommer att försätta att utvecklas, även om ditt experiment med analogt kommer att minska takten en aning! 😉 Talesättet går väl "två steg digitalt framåt, ett steg analogt bakåt", va?

Och visst är kommentarer på Fotosidan mer givande än likes på Instagram för ens utvecklings skull.

Mvh
Fredrik
Svar från Lövholm 2024-01-05 09:07
Vi får se hur den analoga kameran kommer att påverkan min utveckling. Den går i vilket fall som helst tvärt emot min ambition att begränsa mig, en kamera, ett objektiv, endast svartvitt etc. Så som du har varit inne på i ett par kommentarer, begränsningar kan vara bra för kreativiteten.

Jag får hoppas din spådom slår in :-)
Mikael
Många fina bilder, och en del av dem känner man ju igen från Gatufoto-poolen :) Den nedersta bilden minns jag du lade upp för några dagar sedan. När jag såg den, tänkte jag att du får till ett väldigt fint svartvitt resultat med dina digitalbilder, nästan som analogt. När jag sen såg vad du använt för kamera, så insåg jag att bilden var analog :) Men även med dina digitala bilder, tycker jag du får ett fint resultat, ofta riktigt bra svärta i bilderna.
Svar från Lövholm 2024-01-05 12:26
Tack!
Roligt att du gillar svärtan i mina digitala bilder. Har hittat vilka reglage jag vill använda utan att behöva lägga massa tid på bildbehandlingen. Har inte energin att lägga massa tid på redigering, vilket lätt kan bli en stor tidstjuv. En fördel med de analoga bilderna vara att de nästan inte behövde någon redigering alls.
/Mikael
Många bra bilder, imponerande! Du utvecklas snabbt!

Gillar särskilt bilden där tre tjejer kollar in i barnvagnen.
Svar från Lövholm 2024-01-06 10:28
Tack uppmuntringen och roligt att du gillar bilderna.
/Mikael