Gatufoto - Ögonkontakt

Morgonläser Christian Anderssons blogg om hans möten med hornugglekullen som efter några dagars skrikande blir ”nästan lika jobbiga som duvor”.  I min stockholmsförort är det måsar, kråkor och skator som står för såväl kvälls- som morgonkonserterna. Bara när de tystnar lyckas koltrasten nå fram med sin flöjttrudelutt. Konstigt nog störs jag inte alls av det. Värmen är värre!

På resa med storebror

På resa med storebror

Ägnar morgonen åt förberedelser inför en övernattentripp till Finland. Mina kusiners pappa har avlidit och det är begravning på lördag. Problemet är att få med mig kostymen i någorlunda skick. Jag är en enveten backpacker och äger ingen rullväska, bara ett gäng ryggsäckar. Det känns  surt att behöva köpa en dyr väska för detta enda tillfälle. Testar med en träningsbag, det kan funka om jag rullar ihop kostymen i någon handduk.

Barnet & Annie L

Flickan och Annie L.

Molnigt och "bara" +18°. Åker in till stan även denna dag, fjärde dagen i rad, för att växla till mig en liten näve euro. Då jag kommer att bo hos mina kusiner räknar jag inte med några större utgifter än möjligen någon fika på flygplatsen.

Hung up

Hung up?

Går från Slussen via Svartmannagatan, Baggensgatan och Köpmansgatan till City. När jag korsar turiststråken studsar glosor på italienska, finska, franska och tyska mellan husväggarna. Ett "jag är i Stockholm" hörs tydligt i sorlet. Tar Regeringsgatan genom City och växlar till mig 10 euro på Kungsgatan. Knallar ner mot kända jaktmarker inne på Cityterminalen och Centralen. Ser en reklamtavla med budskapet "Ta ögonkontakt innan du går över gatan" och tänker försöka få till det i bild. Tursamt kommer en pigg cirka tioåring förbisprallande och gör bilden (även om kamerans inställningar kunde varit bättre). Det är barnen som fångar min uppmärksamhet i dag. (Vilket är mitt jobb till vardags, att se varje barn.)

Ta ögonkontakt…

Ta ögonkontakt innan…

Skön svalka och jag går tillbaka mot Slussen. Tar Prästgatan genom Gamla stan och plåtar en tjej vars nycklar bara snurrar runt i låset, till hennes ilska och förtvivlan.

Opassliga nycklar

Opassliga nycklar

Har en känsla att jag bör ha kameran beredd även på bussen, men när bilden kommer åkande tillsammans med två knattar sittande på varsin skateboard, i full fart i nerförsbacke på trottoaren, ja då har jag uppmärksamheten åt fel håll och hinner inte med. Det är som i VM. Ska man lira på högsta nivån kan man aldrig slappna av, inte ens för en sekund. Där är jag inte (än) med andra ord :-).

Det här är min 50:e blogg, 301 läsare respektive tio kommentarer är toppnoteringarna. Det är kommentarerna jag sätter mest värde på, så kommentera gärna även denna bloggtext. Tack för att du läste och tittade på dagens bilder.

Hälsningar /Matti

 

Inlagt 2010-07-01 16:17 | Läst 8942 ggr. | Permalink
Blev glad över dina bilder, så visst får du en rad i kommenterarfältet också. Den med ögonkontakt blev min favorit, så även om du inte var nöjd med inställningarna så gav motivet mest.
Svar från mattimer 2010-07-01 17:15
Tack, Margareta. Kul att du blev glad av mina bilder, det gläder mig :-) Håller med dig om ögonkontaktbilden, den blev bra tack vare en pigg tjej. Hälsningar /Matti
Gillar svärtan i dina svartvita bilder. Hur konverterar du? Bild ett är fint komponerad med den äldre brodern i oskärpa. Bilden på den, som det tycks, vilsna flickan på bild två är också fin. Bilden på den färgglada tjejen i telefonkiosken (finns de kvar?) är verkligen skön med härliga färger.
Det går inte att slöa till när man går på stan med kameran för man får sällan tillfälle till omtagningar :).
Svar från mattimer 2010-07-01 17:18
Tack, Torbjörn. Jag kör LR3. Det är många gånger jag önskat att jag kunde ta bilder med ögonen, ibland vrider du ju på huvudet utan att kameran hänger med. Tillfället försvinner medan du blinkar. Hälsningar /Matti
Flera starka bilder i det här inlägget......tyckte den sista blev lite tam i förhållande till de andra först,men så är den ju mångbottnad......hunden o skylten ovanför...riktigt bra alltså!!!
Snyggt jobbat!!


mvh Johan
Det är med glädje jag går in och läser din blogg. Trevligt och intressant att få följa med dej på dina promenader i text och bild!
Ta ögonkontakt innan… är bara såå bra. Pojkens ögonkontakt med dig värmer.
MVH Sven
Svar från mattimer 2010-07-01 18:53
Tror det är en tjej faktiskt. Riktigt sprallig och glad, gjorde till och med en liten bakåtkick efter att jag tagit den här, sen sa hon "förlåt". Hon kom perfekt, precis vad jag ville ha!
Tack för en värmande kommentar, Sven! Hälsningar /Matti
Riktig lyckad fototur den här dagen tycker jag, dunderbilder genom hela bloggen. Det gör det ännu svårare att välja favorit bland dem men ”ta ögonkontakt innan…” får bli favorit den här gången.

Angående kostymproblemet, ta på dig den och ha den på dig dygnet runt tills du åker. Du kommer att tas för en gatufotograf av världsklass, är övertygad om att de flesta av de gamla rävarna hade skrynkliga kostymer :-) Du kommer att bli uppmärksammad och erkänd och dina bilder kommer att bli banbrytande för de närmsta 50 åren och skapa en standar för hur gatufoto ska se ut. När du har blivit rik, erkänd och berömd så kan du köpa mig en kostym som tack för mitt förslag om att tillbringa ett par dygn kostymen – äger nämligen inte någon kostym.

Hoppas på överseende över mitt fabulerande, tror jag är uttråkad och behöver gå ut med kameran :-)
/Janne
Svar från mattimer 2010-07-01 19:58
Tusen tack för berömmet, Janne. "Ta ögonkontakt" är den jag också är mest nöjd med.
Funderade länge på samma kostymlösning som du föreslår, med det faller på att magen inte riktigt trivs innanför kostymbrallorna. Men, jag kanske köper det ändå?! Vad vill du ha för färg på kostymen? Kritstrecksrandigt borde passa :-) Bestämde just att det blir G 11:an som får hänga med, tror inte jag kommer ha så mycket tid över för gatufoto och på flygplatsen har jag en väska att hantera. Hälsningar /Matti
Ta ögonkontakt är favoriten utan tvekan, den är personlig och bra och tar upp något av det mest fundamentala men som så ofta glöms bort - ögonkontakten. Och visst lirar du på VM nivå, inte ens Maradona gjorde mål varje gång när han låg på toppen... /Malin
Svar från mattimer 2010-07-01 23:38
Fick visserligen med mig ett bra gäng bilder från dagens promenad. Grämer mig ändå för att jag missade de två gossarnas vådliga framfart. Tror att ju mer och oftare man är ute desto vaknare för tillfällena blir man. Tack för berömmet, Malin, men det är allt en bit kvar till ens allsvenskan ;-) Hälsningar /Matti