Naturen i fokus

Här kommer jag mest visa bilder, men även en del tankar kring dessa. Naturen i fokus!

Årskrönika 2015

En snabb årskrönika som går i kvadratens tecken!

En bild varje månad.

Ett fint år med många härliga fotominnen.

Postat 2015-12-31 15:46 | Läst 1309 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Årskrönika 2014

Året har varit riktigt fint med många härliga möten med både djur, människor och fantastisk natur.

Januari bjöd på några kalla vinterdagar och jag gjorde några turer ut till Gålö, strax söder om Stockholm. Här en makrobild på fina isformationer.

I början på februari åkte jag tillsammans med flera medarbetare på natursidan.se en bit utanför Sandviken, där vi fick flera timmar ute i kylan tillsammans med lavskrikorna. En otroligt fin fågel.

Ibland behöver man inte åka iväg långt, utan bara gå utanför dörren. Vi har några ekorrar som sringer runt i träden på vår tomt, här hänger en utav dem upp och ner, han gillar att äta av fågelmaten!

I april tog jag och en kompis bilen och åkte till Tysslingen, det är inte allt för långt för en endagstur. Jag har många gånger velat åka dit för att få se alla sångsvanar, dock tyckte jag att det var lite trist att stå bland alla fotografer vid stängslet, mycket tråkig bakgrund, men det blir nog att åka tillbaka och föröka få lite bättre bilder framåt vårkanten.

När jag nu hade fått smak på fåglar så begav jag mig även ner till Hornborgarsjön. Jag hade egentligen bokat ett gömsle, men vi fick besked från ansvariga att de tyckte vi skulle vänta ett år då det inte fanns så många tranor i området just vid denna tidpunkt. Trist tyckte jag och tog ett par dagar ändå och fick i alla fall se och testa lite. Men 2015 blir det en dag i gömsle!

Det spelar ingen roll hur många vitsippor jag har fotograferat genom åren, när de blommar kan jag bara inte låta bli!

Nästa tur tillsammans med mina medarbetare på Naturidan.se blev en helt oförglömlig helg. vi skulle tillsammans med Birdsafari Sweden få vara med på ringmärkning av ugglor. En helt underbar upplevelse, med uggleungar som var så söta att jag helst ville plocka med mig dem hem.

Jag gör ofta turer tillsammans med fotokompisar, i maj blev det en tur med Biofotogänget till Sandemars naturreservat. Där krö vi alla omkring i gräset och njöt av vårvärmen och alla blommor!

Nästa Biofototur gick till nackareservatet, där vi vet att det finns ett bra ställen med sländor. Detta är en blå flickslända som sedan fick vara med i en utställning, Natur 2014 som arrangerades av ProCenter där 48 naturfotografer fick vara med, varsin bild i storleken 100x70cm och den visades på Fotomässan i Stockholm, samt att det nu även är klart att utställningen också kommer att visas på Naturfotodagen i Västerås. Den hänger också uppe hos ProCenter i Stockholm. Verkligen jättekul!

Jag hann även med en liten tur ut i skärgården för att se dovhjortar.

För mig brukar sommaren innebär lite mindre fotografering, men denna sommar åkte jag i värmen upp till Knuthöjdsmossen för att träffa några kamrater och försöka mig på att fota smålom. Vi fick några underbara dagar.

Mestadels handlar ju mina bilder om natur och djur, men under sommaren fick jag också äran att fotografera några bröllop och dop, jag brukar göra detta varje år och det är lika kul varje gång, i år fick jag också göra en bebisfotografering!

I nästan två års tid har jag väntat och väntat på att dagen D skulle komma, nämligen den 24 augusti. Då reste jag tillsammans med ett gäng härliga kamrater till Svalbard. Vi skulle komma att tillbringa 10 dagar på båten M/S Origo. En fotoresa arrangerad och ledd av naturfotografen Serkan Günes. Denna resa var bland det häftigaste jag gjort och kommer alltid ha underbara minnen därifrån. Ett fantastiskt landskap och vi hade också vädrets makter med oss, samt turen att få se både, fjällräv på mycket nära håll, isbjörn och så klart sälar och valrossar samt mängder av fåglar.

Upprymd över resan till Svalbard var det lite svårt att komma igång igen med fotograferingen, dock hade jag några månaders jobb som skolfotograf så jag fick ju min beskärda del ändå. men tillsammans med mina klubbkamrater från Lidingö fotoklubb stack vi en helg i oktober till Öregrund och fick ett par fina mornar vid havet.

I november var det återigen dags för Naturfotofestivalen i Vårgårda, en tradition som är hur kul och trevligt som helst. I år hade jag också egna bilder på utställningen, såklart blev det tre Svalbardsbilder, nämligen dessa!

Fotoåret börjar lida mot sitt slut, på luciadagen begav jag mig iväg till Torö, strax utanför Nynäshamn, det skulle äntligen bli dags för Surf SM, det hade blåst ordentligt och det väntades höga vågor. Vi stack iväg redan 6 på morgonen och kom fram i mörkret där vi fann ett helt gäng förväntansfulla surfare. Men tyvärr hade vinden vridit och vågorna lagt sig, så hela arrangemanget blev inställt. Men några surfare hoppade i alla fall i och visade upp sig i ett alldeles fantastiskt ljus, rätt häftigt att fota surfare i Svergie på lucia!

Tack för detta året!

/Anki Hammar

Postat 2014-12-29 22:31 | Läst 2647 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Årskrönika- Fotoåret 2013

Året har innehållit många fina stunder ute i naturen på flera härliga platser runt om i Sverige. I början av året blev det som vanligt några turer till Råstasjön för att hälsa på alla fåglarna.

En iskall vinterdag i januari när temperaturen visade -24, då tog jag och min kamrat Cicci oss en tur till Bornsjöns NR. Fantastiskt vackert, men fy så kallt det blev om både händer och fötter!

En gråmulen dag i februari tog vi oss en tur ut till Gålö, lagom kallt, stilla och en underbar dag.

I mitten på mars var vi 8 kamrater som hade bokat in oss på vandrarhemmet ute på Landsort. Vilken helg vi fick! Fint väder, halt och så roligt. Bilden nedan är från tidig morgon, när solen är på väg upp.

När snön nästan smält undan stack jag ut till Djurgården och Isbladskärret, men denna gråa aprildag blev inget vidare minns jag, däremot fastnade jag för de guldfärgade skimret på vattnet tillsammans med måsen. Ibland blir det inte som man tänkt sig, men bra ändå!

Jag älskar när våren börja visa sig, det spelar ingen roll hur många  blåsippor jag har fotograferat, några nya blir det varje år.

Något av höjdpunkterna detta år var i april när jag och mina kompisar Cicci och Marie åkte med Nordic Safari på Tjäderspel. Vi fick två gömslen och vi satte upp dem ganska nära varandra, lite för nära myren för Marie kände sig lite lätt blöt! En fin kväll och vi kröp in redan vid 19-tiden, fick vara tysta sedan för att inte skrämma tjädrarna som hade kommit inflygandes och satt sig i träden ovanför våra gömslen. Det var ganska kallt på naten, men vi stökade oss upp tidigt för att göra oss fotoklara. Tittade ut genom gluggarna och så ingenting! Så småningom efter många försök och alldeles för många trädstammar i vägen fick jag fri sikt! Häftigt!!

I början på maj stack vi 4 tjejer till Gotland i fem dagar. Så underbart att få vara tillsammans, ha skoj, fotografera och bara njuta. Vi hade fantastiskt väder för semester, men lite väl mycket sol för fotograferande, men ja var i alla fall brun som en pepparkaka i ansiktet och på händerna när jag kom hem!

Det jobbiga med att fotografera på våren är dessa tidiga uppstigningar.  Jag, Roland och Eva hade bestämt oss för att en lördag i juni åka till Nyckelviken strax utanför stan och se hur det såg ut. I juni blir det ju nästan aldrig mörkt. Helt sjukt, men jag ställde min klockan på 01.00 för att hinna upp och sätta på kaffe köra iväg och hämta Eva innan vi skulle möta upp Roland. Ja, lite galen är man väl!! Denna lilla söta dunboll blev morgonens bästa!

Under försommaren går det inte att låta bli Råstasjön, massor av söta härliga ungar av alla de slag.

Jag hade under en längre tid i mitt huvud bestämt mig för en tavla i sovrummet, men den hade inte blivit tagen ännu. En dag när jag bara gick runt kvarteret med macrot på kameran så såg jag bilden, gjorde några försök och insåg att detta kunde bli bra. Sprang hem och hämtade stativet. Två varianter av denna sitter nu i vardagsrummet!

Under sommaren blev det inte så mycket fotograferat, men i början av augusti var jag med Agnetha, Cicci och Roland på en veckas naturfoto i Mullsjö, ledd av den fantastiskt härliga och duktiga fotografen Anders Geidemark. Det var nästan som att vara på kollo, vi hade så underbart roligt, många härliga skratt fick vi under veckan. Likaså många fina fototillfällen på underbara platser. Här nedan från Ryfors gammelskog.

Sista morgonen fick vi några timmar med fint ljus och dimma över sjön.

Sommaren höll i sig länge i år. Min kamrat Eva hade varit på en häftigt ställe tidigare ute mot Vaxholm, Bogesund. Där finns ett "träsk" som hon tyckte vi skulle utforska lite mer. Kul men lite svårfotograferat och det var inte många minuter som det föll ner lite härligt ljus.

Min fotoklubbkamrat Stefan är ofta på Torö, utanför Nynäshamn. jag har själv varit där ett flertal tillfällen och det är en plats jag gillar. Vi tog oss en tur dit, fotfarande sommar och inte så spännande väder, men en trevlig dag och till slut när jag tittade på bilderna när jag kom hem så fastnade jag för denna, blev lite fint med svartvitt. Gillar segelbåten borta i horisonten. Bilden är nu såld och sitter på väggen hos en annan familj. Kul!

De senast åren har jag åkt på en hel del fotoworkshops. Så roligt och inte bara för att lära sig, utan numera också  för att träffa vänner. Årets höstworkshop gick redan i slutat av augusti ner till Blekinge. Skärgården ser annorlunda ut där och vi fick ett par fina dagar. Tack Patrik och Peter!

Vi som är med i Biofoto Stockholm hade länge pratat om att åka till Österlen för att fotografera lövgrodor. Nu i september blev det äntligen av. Vi var runt 16 personer som bilade gemensamt ner, bodde mysigt utanför Tomelilla. Som tur var fick vi guidning till lövgrodorna, de är inte helt enkla att hitta. Såg otroligt kul ut när alla stod med sina kameror för att försöka fånga dessa små gröna skönheter! Vi såg även örnar, glador och kronhjortar.

En fin sida att besöka på nätet är Natursidan.se, där skriver Erik hur mycket som helst om våra fåglar och naturen. Jag finns med som fotograf bland många fler. Vi är flera som bor i Stockholm och Erik tyckte vi skulle ses några stycken för att både träffas och fota lite, så ett par dagars småutflykter blev det. Rödhake i Ulriksdal och ett vackert spindelnät med dagg i Nackareservatet.

Hösten kom och det kändes fortfarande som sommar, varmt och ingen frost i sikte ännu. En tur ut till Björnö naturreservat, en heldag med fotografen Serkan Günes, en otroligt duktig och inspirerande fotograf. Absolut ett ställe att åka tillbaka till, nu när vi fick möjligheten att upptäcka små pärlor därute som jag inte visste fanns.

jag är med i Lidingö fotoklubb och varje år gör vi en helgresa någonstans inte allt för långt från Stockholm. Årets höstresa gick till Gysinge. Solen strålade (som vanligt) när jag skall ut och inte vill ha sol!! Höstfärger som sprakade likt eld. Tack för roliga dagar Cicci, Stefan och Jani, resterande hann vi ju inte se så mycket av!

Ibland behöver jag inte åka någonstans alls för att hitta mina motiv och få inspiration, här alldeles utanför dörren satt jag nästan i busken och fick ett par bilder på blad som jag gillar skarpt!

Året börjar lida mot sitt slut och jag har längtat efter lite frost och helst snö. Det var bestämt sedan länge att jag skulle på en inspirationsdag med Magnus på Creative Adventures till Torö. Långa slutartider var ämnet för dagen. Mitten på november, jag trodde på blåst, vågor, lite snö och kallt. Det kunde bli hur bra som helst. Men... 10 grader varmt, strålande sol och i stor sett ingen vind. Jaja, som vanligt med Magnus så fick vi en fin dag med flera bra tips! Vädrets makter står ju ingen över.

Avslutningsvis, så tog jag en tur till min kompis Agnetha i Göteborg några dagar. Den enda snön jag sett i år var från tåget på väg ner. blev sittande ett par timmar för att vänta på snöskottare, var visst några växlar som frusit fast. Men nere i Göteborg var det ingen vinter. Träffade flera fotokompisar och vi åkte till Särö Västerskog som visade sig vara ett alldeles superfin ställe.

Nu är det snart julafton och det blir nog inget mer fotande i år. Hoppas fortfarande på att snön skall komma snart. Ett härligt år har det varit och jag hoppas nästa blir lika fint!

Postat 2013-12-23 21:12 | Läst 3028 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Gotland - en underbar plats!

Jag och min tre kamrater Frida, Cicci och Marie planerade redan i höstas att vi skulle åka några dagar till Gotland. Nu var det äntligen dags. Samling på morgonen för gemensam färd mot Nynäshamn. Tänk att packning för 4 pers kan fylla en stor kombi!!!

Framme på Gotland, solen strålande från en klarblå himmel och enligt SMHI skulle vädret fortsätta så flera dagar framöver. även om det är härligt med sol, så hade vi ju gärna velat få lite dramatiska moln på våra bilder!

Frida som hittar ordentligt på ön, visade oss runt till fantastiska platser.

 

Folhammar

Blåsipporna blommade och det var hav av dem överallt, även de rosa fanns det mängder av.

Det blev en del del försök till att fota fågel också! inte är det lätt, de är alltid för långt borta och gärna vända åt fel håll, men några ställde glatt upp!

Gravand

Flygande fågel är inte så lätt, bäst att passa på när någon flyger nära och långsamt!

Sädesärlan är så fin och vi satt länge och tittade ut över havet och kommer minnas denna härliga dag länge!

Hovhallar, magisk kväll.

 

Tillbaka till Folhammar

Det är fantastiskt hur ljuset och färgerna ändras på så kort tid under tidiga
morgon timmar.

Fältsippan som är en släkting till backsippan är så speciell och mycket vacker. dessutom i motljus en tidig morgon, det är Gotland.

 

 

Postat 2013-05-09 10:37 | Läst 3299 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tjäderspel- en upplevelse

För två veckor sedan var jag och mina två kamrater Cicci och Marie genom Nordic Safari på tjäderspel. En fantastisk upplevelse, dock var det svårt att fotografera, men det gjorde ingenting.

Vi valde plats för våra gömslen tillsammans med en av guiderna och satt i kvällssolen och åt middag. Strax före 19, på utsatt tid kom första tjädern flygande och det vara bara för oss att gå in i våra gömslen och vänta på morgonen!! Lång väntan.....

Klockan väckte oss 03.45 och vi började göra oss i ordning för fotografering.

Vi valde varsin glugg i gömslet och tittade ut. Vi så nästan ingenting, bara mörker och en massa trädstammar.

Men.... där borta

Inte var det lätt i mörkret, men jag är glad över bilderna trots bruset!

Fortfarande var de ganska långt bort och vi hoppades att någon tjäder skulle dyka upp på något nytt ställe med bättre sikt bland stammarna.

På lite skakiga ben, sänkt ISO och en förmodligen för lång slutartid knäppte jag några bilder då jag kände att nu har jag nog min chans idag! Se så fin han är!!

 

Åh där var han på väg igen!

En sista bild innan han försvann bakom träden.

Vi väntade ytterligare någon timme, men de höll sig på avstånd. Dock hörde vi dem hela tiden men fick inte så många chanser till bilder.

Nu hade solen börjat värma och vi skulle snart krypa ut ur våra gömslen, ganska skönt efter ca 13 timmar!!!

Vi var så nöjda alla tre och kommer absolut göra om detta nästa år, men då blir det nog orrar i stället.

Postat 2013-04-30 17:16 | Läst 3314 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 Nästa