Persongalleriet

I romanen om mitt liv och mina resor

Persongalleriet #655: Beijing 18 juni

Fortsätter idag med mitt Beijingprojekt, som jag beskrev i detalj i gårdagens blogg.

Först kommer den bild jag nu tror kommer att "platsa" i min framtida Beijingbok:

Caribou.

Den här bilden är också den första jag tog under dagens eftermiddagsutflykt, fortfarande på innergården vandrarhemmet delar med några till små företag och ett litet hyreshus. Jag bodde verkligen bra till för gatufoto! Ett tecken på det är att jag flera gånger tog, vad jag själv tycker, riktigt bra gatufoton precis när jag klivit ut på gatan.

Street Food.

Han stod mitt i gatan och åt!

Happiness.

Eftermiddagsturen tog mig efter ett bussbyte till Shichahaiområdet, vid de gamla kejserliga sjöarna.

Ha en bra söndag, alla!

/Niklas

Postat 2016-07-31 12:42 | Läst 2282 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Persongalleriet #654: Projektet Beijing

Årets resa till Beijing var min tredje. Den första resan, i juni 2010, var en mycket efterlängtad första resa utanför västvärlden (med några undantag), utanför komfortzonen. För första gången i mitt liv åkte jag på en längre resa på egen hand. Längtan efter att upptäcka världen var det som dominerade. Mitt foto hade året innan fått en ordentlig nystart, då jag köpte min Nikon D90. Så fotot och kameran blev mitt resesällskap som fick följa med på utflykter till alla de sevärdheter som Beijing är smockfullt av.

Väl hemkommen blev det så småningom (efter all bildbearbetning) bildvisningar framför platt-tv:n. Fick lov att ta det i små portioner med familjen, sådant kan nog vara ganska tråkigt när man inte varit med på resan själv. Bjöd hem mina två närmaste kolleger på lite öl, snacks och bildvisning. Tänkte att det kanske inte blir så mycket bildvisning. Men av någon anledning blev de fascinerade. Efteråt uttryckte ena kollegan i sin blogg att han gärna skulle vilja göra en sådan resa, han också. Vi hade sedan tidigare pratat om att kanske göra en resa tillsammans utanför jobbet och på så vis väcktes idén att vi skulle åka till Beijing hösten 2011. Så den andra resan handlade om gemenskap med vännerna. Kameran var förstås också med på ett hörn...  ;-) Och sevärdheterna bockades av en andra gång.

Så då till årets resa. Fem år hade gått sen senast. Mitt gatufotointresse har under tiden eskalerat exponentiellt!  :-) Åkte återigen på egen hand. Tanken var att helt kunna fokusera på gatufotot under en längre tid (3 veckor), med målet att i slutänden göra en Beijingbok, kanske med en tillhörande utställning.

Nu har jag varit hemma några veckor, med drygt 20 000 "knäpp" i bagaget. Vad göra? Hur ska jag komma igång? Till att börja med måste jag väl gå igenom alltihop?! Min gamla metod har varit att plocka en fotodag i taget och göra en ordentlig genomarbetning av allt material från den dagen. Lite på slump började jag med lördagen den 18/6, som jag "lajvbloggade" om HÄR och HÄR. En dryg vecka tog det att jobba mig igenom den dagens bilder. 1253 exponeringar kokades ner till 190 färdigbehandlade bilder. Och jag tror mig hitta några som skulle kunna platsa i min Beijingbok! Tänkte visa en i taget av dessa "platsande" bilder de närmaste dagarna, tillsammans med några av de övriga som komplement.

Vid gitarraffären.

Under den här resan sökte jag många tillfällen till nattbilder. Något som under vissa andra resor inte blivit av. Det berodde på att det helt enkelt var så fruktansvärt varmt under dagarna, så många gånger väntade jag ut den värsta hettan på mitt lufkonditionerade rum och fotade sent på eftermiddagen och kvällen i stället. Med en hel del låg sol och rena nattbilder som resultat.
Bilden ovan ställde mig inför ett svårt val. Jag har nämligen ett gott alternativ, taget ett par sekunder innan:

Ha en fin lördag, alla!

/Niklas

Postat 2016-07-30 11:50 | Läst 2589 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Persongalleriet #653: Beijing-Köpenhamn-Ystad-Köpenhamn-Umeå

Rutten i rubriken blev min, efter de tre veckorna med gatufoto i den kinesiska huvudstaden. Det var en rutt som förändrades efter vägen, faktiskt någonstans mitt i Sibirien!

Ursprungsplanen var att åka hem och sedan efter några dagar bila ner till Skåne, Danmark, Tyskland tillsammans med hustrun. Nämnda hustru är dock ryttare och hade behov av en ny häst. Så hon hade begett sig ner till Skåne för hästletande, redan innan jag reste hemåt. När jag satte mig på planet mellan Beijing och Köpenhamn var planen fortfarande lite oklar, men det kändes ju lite fånigt att flyga upp till Arlanda och sen till Umeå, när vi sedan skulle ner söderut igen. Det är ju trots allt 130 mil från Umeå till Ystad. När jag använde SAS utmärkta wifi, som sagt mitt över Sibirien, fick jag klart för mig att hustrun "missat" planet hem eftersom det dök upp nya intressanta hästar att provrida. Så då bestämde vi, med facebooks chatfunktion till hjälp, att jag skulle övertala SAS att få plocka ut min väska på Kastrup och ta tåget till Ystad. Där hon befann sig, hemma hos min moster.

Så blev det. Och vårt turistande fick en aning ändrad karaktär med hästbesiktning och med mosters gamla skruttvolvo istället för vår egen bil. Vi tog så småningom tåget till Köpenhamn och fick några dagar där tillsammans. Ja, jag fick faktiskt en egen gatufotodag där också, då hustrun skulle besöka Falsterbo Horse Show. Visar idag svartvita bilder från dagarna i Köpenhamn.

Lost Face.

Nörreport.

Att korsa gatan.

Israel-Palestina.

Louisianafotografer.

Vitt med svarta streck.

Ha det gott, alla!

/Niklas

Postat 2016-07-28 10:41 | Läst 2113 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Persongalleriet #652: Last Day in Beijing

July 3rd, 2016.
Or the last day before the travel day at least... I've decided to be lazy on that day and I will probably not take pictures at the airport.

But on the Sunday, I did take some pictures. I chose the Summer Palace for my last day. I guessed there would be no lack of subjects there on a summer Sunday. And I was correct! The Summer Palace is a vast place where the Emperors and his posse went to cool down slightle in the Beijing summer heat. Nowadays open to the public to marvel at temples and chillax in the park.

Going up that Longevity Hill IS a bit of a climb!

And once you climb the stairs you find out there are more stairs!

And some more!

But once you get there it's a lot of fun!

You can be with your loved ones!

There is beauty!

And.....you can climb rocks!  :-)

That's it from the Beijing Live Blog! Beijing pictures will show up in my blog for months and months...but it will not be live. Well, strictly speaking I got about two days behind, so I'm back in Sweden when I publish this.

Be well, everybody!

/Niklas

Postat 2016-07-06 10:27 | Läst 3293 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Persongalleriet #651: Beijing, Day 19

July 2nd, 2016.
Tried three times to go out on photo-walks, but I gave up each time. It was just too darn hot! My weather app told me +36 C and I believe it! Come evening I realized I needed some dinner and went out anyway. So here are some snaps from my abandoned tries and from the evening stroll!

2x Mr Orange.

The Peacock.

The Watchdog.

Trophies.

The Box.

Pure Joy.

Barbecue.

Street Game.

Pavement Family.

The Favourite.

Be well, everybody!

/Niklas

Postat 2016-07-05 07:41 | Läst 2825 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa