I romanen om mitt liv och mina resor

Persongalleriet #762: Cyklisterna i Amsterdam

Mars 2015.
Amsterdam är verkligen en cykelstad! Få platser jag besökt kommer i närheten, Köpenhamn är väl den stad jag besökt som kan konkurrera. Min hemstad Umeå sägs alltid vara en cykelstad, men procenten cyklister kan knappast vare i klass med Amsterdams. Ibland måste dock en cyklist kliva av och gå, t.ex. om man vill hålla en kompis sällskap:

Cyklisterna blev lockande att föreviga för den här fotografen under besöket i kanalstaden. De kunde funka för att komplettera kompositionen av en snygg stadsvy:

De branta små broarna över kanalerna gav upphov till lite vardagsdramatik när en cyklist behöver ställa sig upp och trampa för att inte stanna av helt:

För det mesta cyklar folk bara rakt fram utan att se mig eller bry sig om mig:

Men ibland var det någon som såg mig stå där med kameran och gav ett litet leende tillbaks:

Eller t.o.m. ett stort!:

Ibland en förvånad blick:

Och ibland något annat:

Man kan vara 2 på cykeln även utan tandem:

Eller t.o.m. 3:

Att dra upp slutartiden och panorera kan vara kul ibland:

Som avslutning en liten hoj med motor i Amsterdamnatten, plus några vanliga parkerade:

Ha det gott i julruschen, alla!

/Niklas

Inlagt 2017-12-18 23:30 | Läst 5295 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul bildsvep! Och man får intrycket av att man i Amsterdam cyklar upprätt och tittar framåt, inte bara blåser på. Bra teknikpoäng för panoreringen!
Svar från niiiik 2017-12-19 09:18
Tack, Måns!
Ja, mer gammeldags cyklar av stadig typ dominerade helt klart! Som lämoar sig för upprätt cykling med uppsikt över omgivningen.
Och Holländare kanske har mer självbevarelsedrift än Svenska storstadsmänniskor på cykel?
/Niklas
Trevliga cykelbilder.
/Stephen
Svar från niiiik 2017-12-19 09:18
Tack, Stephen!
Ä/Niklas
Hej Niklas! Jag var i Amsterdam på riktigt för första gången (tidigare bara på flygplatsen och ett kontor i nån utkant) i november. Måste säga att jag inte fattade tycke för stan något särskilt. Det som främst störde mig var alla dessa cyklister som fanns överallt, visade minimalt med hänsyn, oftast utan hjälm på cykelbanor som ofta gick samman med trottoarer med fotgängare som jag. Höll på att bli påkörd mer än en gång! Varför kan Amsterdamborna inte vara som normalt folk, dvs gå, åka kommunalt eller bil??? Personligen tycker jag inte att de gör sig bra i gatufoton heller vilket förmodligen har att göra med min avoga inställning mot dem och inte dina gf-färdigheter, som brukar vara stabila. Så, för ovanlighetens skull så hittar jag ingen bild som jag gillar i sin blogg och nu vet du varför! :-) Bilderna förde helt enkelt med sig känslan av att bli påkörd i vilket ögonblick som helst! Huva!
Mvh
Fredrik
Svar från niiiik 2017-12-19 09:21
Hej Fredrik!
Du verkar lida av någon sorts ologisk cyklistskräck! ;-)
Tyckte de hade bra koll, generellt sett. Men det här var mer tänkt som ett litet cyklistreportage och uppsamling av det sista från den här resan. Gatufotomässigt inte alls på topp förstås.
/Niklas
Frekeman 2017-12-19 11:25
Ologisk? Pyttsan! På fjärde bilden från slutet kan vi tydligt se en cyklist som precis har kört på en ung kvinna framifrån! En bild ljuger inte! ;-)
Minns att jag brukar tycka att det är lite jobbigt i Köpenhamn också men inte lika illa som i Amsterdam! Jag överlevde dock. Inte sugen på att åka tillbaka dock. Tyckte bättre om Bryssel, som inte heller var nån höjdare för gatufoto. Kämpade där en hel helg och fann att det gick trögt. Lustigt nog så stötte jag på Matt Stuart en tid senare och han flyttade faktiskt till Bryssel för att gatufota nåt annat än London men han blev inte så långvarig där och tyckte att det var tyngre än väntat att gatufota där. Han gillar säker inte heller cyklar! :-)