Naturens ögonblick

Naturen och djurens egenheter

Vilda Gävleborg

Vinterperioden är en lång väntan blandad med födosök för vår havsörn på våra nordliga breddgrader. Havsörnen är den största regelbundet förekommande rovfågeln i norra Europa och en av de största i världen. En havsörn är en revirfågel och den lämnar sällan sitt revir men de kan byta bon inom revirområdet.

Under dagarna kan man se havsörnen flyga runt och söka av större områden. Den använder ofta en passiv metod då den sitter timtals och bara väntar i en trädtopp och spanar efter potentiella bytesdjur.

Örnen är ofta selektiv när det gäller att skilja ut potentiella byten som avviker, är skadade eller på annat sätt lättare att fånga.

Det är inte ovanligt att se en hel grupp med havsörnar sittandes och avvakta varandra, det är bara tålamodet som går på fullvarv i kroppen.

Örnen utnyttjar till stor del också kadaver, slaktrester efter jakt eller åtling och har då ofta ledning av kråkor och korpar för att lokalisera förekomsterna.

Plötsligt dyker en efter en upp och söker sig till en lämplig trädtopp som både håller dennes tyngd och ligger tillräckligt öppet för god överblick.

Som fotograf drar någon slags återkommande optimism igång men väntan är ofta inte över för det, det är sällan man blir glatt överraskad att luften börjar bubbla av fotosituationer men det är en del av tjusningen.

Utan förvarning börjar plötsligt något röra sig i ögonvrån. I topparna och träden ser man hur örnarna börjar flaxa med vingar och ändra positioner, någonting börjar tydligen hända men helt omöjligt att veta vad det är, det känns oroligt i luften. Pulsen ökar och första tanken är återigen, nu händer det, var beredd.

Som på en given order så bubblar grytan igång.

Det börjar flyga havsörnar kors och tvärs. Det är helt omöjligt att vara förberedd och förutse vart de är på väg att flyga så man kan vara beredd och få till bilden man planerat under lång tid för och önskar man ska få till.

                              Och plötsligt händer det!


Mitt framför kameran händer det som man längtar efter att få uppleva men aldrig vågar hoppas på för att man inte vill bli besviken.

Tre havsörnar brakar ihop i ett fullständigt kaos i en luftduell på antingen liv och död eller som jag själv tror, en avancerad lek mellan rastlösa örnar som inte alls har tålamod eller stort behov att aktivt söka och vänta på bra födotillfällen.


Alla kamerainställningar är redan förberedda om drömsituationen någonsin skulle uppstå framför linsen. Ögat ligger pressat mot okularet och pulsen fullkomligt skenar i bröstet.


Pekfingret fullständigt låser avtryckaren och kamerans slutare smattrar som rena kulsprutan. Scenen som uppstår framför objektivet uppstod på någon sekund och är lika fort över.

Där sitter man plötsligt och funderar på vad som hände och ens blick fladdrar runt i desperation och söker av området så man inte missar en situation till. Efter en liten stund kommer man till insikt att händelsen är över och vemodigt vågar man titta ned på kamera displayen.

Suddigt, suddigt, suddigt            och plötsligt något helt annat, lyckan är total!

Det är långa avstånd så skärpan kunde varit bättre men med en sådan situation är det den yttre kontexten som är det intressantaste, ett fångat ögonblick i full action.

Självklart vill man inget annat än att få en klockren bild, men för egen del är det till syvende och sist den fångade händelsen och sammanhanget som är det mest prioriterade att få fånga med kameran.

Havsörnens namn kommer från latin, Haliaeetus albicilla – det betyder ”havsörn med vit stjärt”.

Den kännetecknas av att den är ca 69-92cm, har ett vingspann på ca 200-245cm. Den är kraftig och har en kraftig gul näbb, den är ganska jämnbrun och har en vit rundad stjärt ut i pennspetsarna. Som vuxen har den gulbrun hjässa och nacke och unga havsörnar har en brunaktigare näbb och misstas lätt pga den är mer lik kungsörnen. Havsörnen flyger med väldigt tunga och djupa vingslag.

Ser man en örn ute på en strand, på en sten i vatten eller i öppen mark är det oftast en havsörn. En kungsörn sätter sig gärna i vegetationen längs med backar eller väl kamouflerad i träd.

Havsörnen var nära utrotning på tidigt 19-hundratal pga jakt och senare pga miljögifter, men idag finns det ca 700par i Sverige (4500-6500 par i Europa).

Gällande fortplantning och skillnader geografiskt lägger havsörnen som exempel ägg vid östkusten i mitten av mars (tre veckor senare i Lappland) och ungarna lämnar boet efter elva veckor, runt mitten av juli.

Postat 2020-01-11 21:57 | Läst 1752 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vilda Västerbotten

Det är en hård kamp att överleva en lång vinter i de norrländska djupa skogarna i Norden när vintern biter sig fast och temperaturen sjunker stadigt nedåt.

Kungsörnen är en av de sju tyngsta örnarna i världen, den hävdar sitt revir väldigt stark som den bevakar från andra örnar och konkurrenter.

Kungsörnshanen sitter i trädtopparna och bevakar sitt område och spejar efter byten. Den har bland den skarpaste synen i djurvärlden, den har en syn som är ca 4-8gånger skarpare än en människa och den kan se ett byte på tre kilometers avstånd.

 

Under fullständig tystnad dyker plötsligt en mycket försiktig inkräktare upp i den djupa snön, den röda räven letandes efter all tänkbar föda och energi den kan hitta för att kunna överleva den långa vintern.

Den smyger fram försiktigt, troligtvis väl medveten om att Kungsörnen håller fullständig kontroll i sitt revir.

 

 

Men någonting står inte rätt till, räven anar eller hör att något håller på att hända.

 

Högt uppifrån trädtopparna har Kungsörnen fått syn på räven. Den tvekar inte en sekund. Den gör ett kraftigt och bestämt hopp ut i luften och dyker ned i en rasande fart.

Vi kan inte höra något skrik men förmodligen kan räven höra det kraftiga vinddraget när örnen dyker i full fart men den kan inte riktigt höra varifrån örnen kommer.

 

Plötsligt dyker örnen upp i full fart och räven fullständigt flyger upp i luften i ren panik.

Örnhanen sträcker ut hela sitt vingspann som är ca 2meter brett.

Man kan bara tänka sig hur stor örnen måste uppfattas på nära håll med sin vingbredd och sina stora sylvassa vapen till klor.

 

Blixtsnabbt och klokt försvinner räven i ett snömoln och kvar är den starke Kungsörnen som en konung av vildmarken.

 

Kungsörnens namn kommer från latin, Aquila chrysaetos – det betyder "Den gyllene örnen".

Den kännetecknas av att den är ca 80-95 cm, ett vingspann på ca 190-225 cm. Den är brun och en vuxen kungsörn har gulaktig hjässa och en bred gyllene nacke. Stjärten är rundad med vit bas på undersidan med pennspetsarna i svart. Kungsörnshonan är ca 20-30% större än hanen och dominerande.

Den har långsmala vingar och en längre stjärt. Kungsörnen slår ofta 6–7 tunga vingslag, följt av glidflykt i någon sekund.

 

 

Den här bildserien fångade jag i december 2019 i Kalvträsk hos @Conny Lundström (www.connylundstrom.com). Conny har mycket lång erfarenhet och kunskap om bla just Kungsörnar. Förutsättningarna att få fota Kungsörn hos Conny är mycket stora i en fantastisk och naturlig norrlänsk skogsmiljö med berg i bakgrunden, nära Vitbergens naturreservat.

Conny kommer jag besöka fler gånger framöver och jobba vidare med mina små projekt.

Postat 2020-01-04 00:54 | Läst 2100 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera