Rggus Reflections är en fotoblogg om stadsmiljön och allt det innebär. Jag är en gatufotograf som gillar att vara aktiv och dokumentera de urbana gatorna med allt som det innebär i stadsmiljön och omgivning.

Optimala nya broar

Optimala nya broar innebär broar utformade så att de kan möta dagens och framtidens krav till en låg samhällelig kostnad. Genom att förbättra befintliga, kända, konstruktioner kan bättre konstruktioner skapas, men frågan kvarstår om det är den mest optimala konstruktionen som skapats. Vid en matematisk optimering formuleras optimerings problemet med hjälp av en objekts funktion som ska maximeras eller minimeras under det att ett antal bivillkor uppfylls. Den uppsättning parametrar som uppfyller detta utgör den optimala lösningen. Broar är ett vitt begrepp som omfattar alltifrån små broar till hisnande konstruktioner som överbrygger hinder vi tidigare trodde var oöverstigliga. Dessa mäktiga konstruktioner får ofta stor uppmärksamhet, och förtjänar det också. Den optimala bron är helt enkelt vad den skall uppnå var och varför den byggs //// Robert Rggus G

Inlagt 2021-11-06 10:03 | Läst 509 ggr. | Permalink
Ibland kommer optimerandet i vägen för enkla robusta lösningar. Bron på bilden tycker jag mest ser tillkrånglad ut.

Här i Norrköping finns gamla superenkla gångbroar byggda med grova järnbalkar med stöd ner i Strömmen där det behövdes. Näst senaste gångbron blev en "optimerad" konstruktion där åtminstone räket påminner starkt om det på din bild. Bron kostade dubbelt och skymmer ändå sikten.

Senaste bron blev en lyckad optimering, en smäcker elegant låg båge som funkar utan stöd.

Jag går över "Spången" nästan varenda dag. En stålkonstruktion med sicksackbärning i räcket. Grova dimensioner, men hela bron kommer i svängning så fort nån rör sig på den. Det går inte att ta bilder med stöd av räcket, dom blir suddiga. Och fjärrvärmerören som bron bär upp har spruckit p g a utmattningsbrott.