Rggus Reflections "Malmö med omgivning"

Rggus Reflections är en fotoblogg om stadsmiljön och allt det innebär. Jag är en gatufotograf som gillar att vara aktiv och dokumentera de urbana gatorna med allt som det innebär i stadsmiljön och omgivning.

LIVET EFTER ELLER DET NYA LIVET

Vardagliga rutiner men fredag. Livet består av olika faser, man föds, de skapande barnåren, de formande tonåren. Det unga vuxna livet, det aktiva arbetslivet för att sedan inträda i livet som pensionär. Det senare är en relativt kort fas. Men då dagens seniorer lever mycket längre än förr, ca 40 år efter inträdande pensions ålder, är det lika länge som det aktiva arbetslivet. Jag tycker att det är dags att vi ser på den här livsperioden med nya ögon. En spännande och givande och utvecklande fas i live, fylld med nya möjligheter.

 Att gå i pension är en betydande livshändelse som för somliga innebär en övergång till ett lugnt och behagligt liv, men också en förlust för andra av tillhörighet och gemenskap. Man mister de tidigare rutiner och den dagliga sociala kontakten med arbetskollegor man haft.

Känslan av ensamhet ökar risken för ohälsa. Dessutom ger ensamhet ökad risk för andra allvarliga sjukdomar. Eftersom andelen seniorer i dagens samhälle växer är detta något som inte kan ignoreras.

 Enligt min uppfattning har dagens samhälle en föråldrad syn på livet som pensionär. Framför allt nu i corona tider har det kommit upp till ytan, och man har nästan fått känslan pensionärer är något man ställt undan, framför allt i äldreomsorgen, så är det naturligtvis inte.

Samhället har utvecklats snabbt och vi lever allt längre, med tillgång till ny teknik och en stor befolkningsförflyttning. Detta gör i sin tur att familjer är mer utspridda. Samhällets inställning till vad det innebär att vara pensionär har däremot inte ändrats lika snabbt. Pensionsåldern har inte ändrats sedan 50-talet utan vi jobbar fortfarande genomsnittligen till 65 års ålder. Då var medelåldern drygt 70 år och idag har det ökat med ca 12 år till 82 år. Det blir fler och fler som når fram till 100 år.

Det innebär att dagens pensionärer inte är "trötta pensionärer" som skall tas om hand, utan snarare pigga individer som inleder en ny fas i livet som aktiva människor.

Är själv i den livsfasen nu som pensionär, och trivs väldigt bra med det, har ett bra aktivt liv, livet är definitivt inte slut ännu.

 Ha en skön fredag och kommande helg, koppla av och njut, ta hand om er ///// Rggus

Postat 2020-10-02 15:27 | Läst 587 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera