Rggus Reflections är en fotoblogg om stadsmiljön och allt det innebär. Jag är en gatufotograf som gillar att vara aktiv och dokumentera de urbana gatorna med allt som det innebär i stadsmiljön och omgivning.

Malmö Raceway en raksträcka med fart

Dragracing började redan på 1950- talet med illegala och spontana tävlingar mellan rödljusen i Californien, därav sträckan: ett kvarter = ¼ mile. Polisen och myndigheterna insåg att man måste göra något så man organiserade tävlingar på övergivna flygfält. The National Hot Rod Association (NHRA) bildades på 50-talet och skapade reglerna för sporten. Sporten hade premiär i Sverige 1968 på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Drag racing har nu utvecklats till att bli en av världens största motorsporter som omsätter hundratals miljoner kronor varje år.

Dragracing är världens snabbaste motorsport och en fantastisk upplevelse för alla som gillar motorer, action och show. Att sporten ursprungligen kommer från USA märks både på uttryck och bilar. Amerikanska bilar är dock ingen förutsättning för att tävla i dragracing. Man kan tävla med i stort sett vilken bil som helst, bara den uppfyller säkerhetskraven. Allt från "street"-bilar till Top Fuel Dragsters är gångbart. Det enda som behövs är tävlingslicens.

Tävlingssträckan är vanligtvis 1/4 engelsk mil (402,33m) men på en del banor körs även 1/8 engelsk mil (201,17m). Två bilar/förare tävlar mot varandra. Tävlandet går ut på att komma först över mållinjen. Man kvalar in i en stege (samma tävlingsform som i tennis). Vinnaren går vidare i stegen. De tävlande startas med hjälp av ljussignaler i en s k startgran. När bilarna startar brytas fotocellerna vid startlinjen och då startar tidtagningen. När mållinjen korsas mäts sluthastigheten och tid, som visas på en stor ljustavla. Det svenska rekordet för Top Fuel Dragster är 4,98 sek över 1/4 mile, sluthastigheten var 457 km/tim.

Redan från 10 års ålder kan man börja köra dragracing. Man tävlar i Junior Dragsters. Dessa dragsters är bakmotordrivna i halv skala och man tävlar över max 1/8 engelsk mil. Har man tävlat som junior kan vid 16 års ålder gå vidare och tävla i seniorklasserna //// Robert Rggus G

Inlagt 2022-05-03 14:36 | Läst 362 ggr. | Permalink