Bild ibland

Någon gång då och då pockar en bild på att få lite uppmärksamhet och har kanske en historia att berätta. Då hjälper jag den att synas.

Isbladsfåglar

Som så många andra tog vi oss ut på promenad när värmen kom och promenerade på Djurgården. Isbladskärret bjöd på hägrar förstås men även andra flygande vänner var i farten. Tyvärr tillåter inte min kamera mig att fånga den flygande fladdermusen men den var väldigt aktiv mitt på dagen för att fånga de insekter som fanns i luften uppe kring trädkronorna. Andra flygare tillät dock kameran mig att fånga.


Nötskrikan var väldigt aktiv och flög fram och tillbaka mellan träden.


Den satte sig och putsade fjädrarna, det gick rätt vilt till och tydligen ville den inte ha åskådare till sina tvättbestyr så jag fick onda ögat av den.

Rödhaken satt stilla i flera sekunder innan den pilade vidare.

Kniporna är väldigt fina tycker jag.

Vad vore ett besök till Isbladskärret utan en bild på häger. Den här har just lyft från sitt bo i trädhöghuset för att ansluta till alla de andra som står i vassen och äter lunch.

Sen blev det lunch för oss också, på Rosendals café, följd av årets första riktiga vårglass på Strandvägen. Det finns hopp om vår även om bakslagen absolut kommer.

Postat 2024-04-11 11:54 | Läst 163 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Studie av ett träd

Åkte på vägen som går på åsen intill ån. Såg ett träd som omflutits av ån och kände att det måste jag tillbaka till och ta en bild på, såg ju väldigt fint ut från bilen.

Lite senare tog vi en promenad med hund till ån och trädet. Klockan var halv fyra och solen sken inte från en klar himmel längre men kameran var med och det blev några bilder av trädet. Kunde dock inte bestämma mig för vilken bild som blev bäst så här är alla 11 :)


Ungefär så här såg det ut från bilen.

Postat 2024-04-10 19:56 | Läst 139 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hungriga fåglar i vårträdgården

Vår i vår trädgård innebär att fågelmatarna hålls fyllda och det uppmärksammar ju fåglarna som kommer fler och fler och fler allteftersom dagarna går. Under påsken har det varit ett 50-tal samtidigt kring våra matare. Förvånande att de håller rätt så sams men pilfinkarna är rätt aggressiva, även grönsiskorna kan bita ifrån sig. Koltrastarna håller sig mest på marken och nyps lite med bergfinkarna vars hannar är väldigt elaka mot bergfinkshonor som de ger ett tjuvnyp så fort honorna kommer i närheten.

Rödhaken är liten men rätt orädd och brukar kunna pressa sig in bland pilfinkar och grönsiskor i mataren, snappar åt sig ett solrosfrö och flyger snabbt iväg igen.

När kajor och kråkor kommer så flyr alla mindre fåglar upp i träden och avvaktar tills vi skrämt bort "inkräktarna".

Idag kom några rådjur som slickade åt sig lite från matarna men de flydde snabbt när de skymtade oss inne i huset.

Vi har besök av Bergfink, Bofink, Blåmes, Domherre, Entita, Gråsiska, Gråsparv, Grönsiska, Kaja, Koltrast, Kråka, Nötväcka, Rödhake, Skata, Steglits, Stare, Större hackspett, Svartmes, Talgoxe. Här kommer bilder på några av dem, en hel del tagna genom stugans fönster så de kanske inte är knivskarpa.

Det blåser 16 sekundmeter så det gungar rätt bra när domherre med fru äter frukost.

Gråsiskorna har så fin röd hätta på huvudet, ganska många sådana på besök.

Bergfinkar i mängder, säkert ett 20-tal. De är rätt brokiga och lite bråkiga.

Domherrarna är omringade av grönsiskor och det slutar med att grönsiskorna jagar i väg dem.

Inburad, inte ens på vatten och bröd, bara lite solrosfrön.

Koltrasten ser skeptiskt på fotografen men avvaktar för det finns mycket frön på marken att snaska i sig.

Grönsiska i körsbärsskog.

Domherredam på frölunch.

Robin rödhake väljer ur dagens meny.

Mätt rödhake vilar i buskaget.

Ekorren lurar i buskarna, väntar inte på sin tur utan tar snart ett skutt ut till mataren. Alla fåglarna har redan flytt.

Stare på besök för första gången hos oss.

Och långt bort i Bysjön som är en vik av Dalälven samlas ett 50-tal toftsvipor och väntar på våren som just gjort halt med 2 dm nysnö. Det är snödis och 0,7 km bort så det blev att ta fram 2x teleconverter till min Olympus 100-400 och efterbehandla en del för att få en bild på några av viporna där de huttrar på iskanten.

Glad vår? Jodå, i måndags satt vi ute och grillade och hade mysigt, det var vindstilla och solsken. Men vädertrollen går inte att lita på så nu är det snö överallt, men den smälter snart.

(Edit: Det skall vara 0,7 km inget annat)

Postat 2024-04-05 17:06 | Läst 131 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mästerflygare bland körsbärsträden

Jag undrar verkligen hur småfåglarna kan flyga så obehindrat mellan täta körsbärsgrenar utan att krocka med grenar och kvistar som ju växer ganska tätt. Själv brukar jag få grenar i öron och ögon och riva mig överallt när jag plockar körsbären på hösten. Här några exempel på mästerflygarna i vår trädgård.

En grönsiska som ätit sin frukost ger sig ut på en flygtur i snåret.

En pilfink breder ut sina vingar i snårskogen. Jag ser aldrig att de krockar med någon gren eller fastnar.

Talgoxen kastar sig ut bland kvistarna med fullt flax och landar så småningom med ett säkert grepp om en gren.

Hur gör dom?

De är snabba också så det krävs kort slutartid = hög ISO = en del brusreducering.

Postat 2024-03-31 11:33 | Läst 212 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Trädgården återbefjädras

Nu börjar vi åter mata fåglarna i trädgården vid stugan. Men först en rejäl rengöring av fågelmatarna, det blev inte av på senhösten. Så snart vi fyllt på med frön och talgbollar så kommer de, de verkar ha superkoll på att vi är här igen. Trevligt med lite liv i trädgården.

Här bilder på några av besökarna.


Bofinken gömmer sig i körsbärsträdet, pickar helst från marken det som nötväckan sprätter ut.Entitan är och snaskar i den tillfälliga matplatsen som sattes upp medan ordinarie matare gjordes rena.


Jag gillar verkligen frillan på stjärtmesen.


Stjärtmesar är lite av trädgårdens favoritfågel.

Glad påsk och vår på er alla.

Postat 2024-03-28 16:08 | Läst 141 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 10 Nästa