Street photography som utvecklar mig själv och andra.

Färgstarkt, bara nästan eller inte

Ibland dyker det upp tankar om bilder blir bättre i färg eller svartvitt. Personligen älskar jag svartvitt, framförallt i porträtt av människor. Det skapar karaktär och djup i bilden. Och det är också intressant att se hur människor i omgivningen reagerar på den svartvita framtoningen. Många använder uttryck som "äkta" och "dokumentärt".  Jag undrar lite varför det är så. Fungerar det på samma sätt som den analoga telefonen med sladd. Man hade något att hålla i. Egentligen är det märkligt eftersom vi ju ser världen i färg. Och då borde den ju också återspeglas i just färg. Det här är bara funderingar kring fenomenet och hur våra attityder påverkar åsikterna.

Jag funderade rätt mycket på just det här när jag var i Palermo i slutet av november förra året. En stad som gjord för svartvitt, men plötsligt så upptäckte jag att färgerna var speciella. Hela staden var i sig svartvit och när invånarna klev fram gjorde de sig bäst i färg. Ljuset associerade mig till Skagen, det var väldigt speciellt, vilket gjorde (till min stora överraskning) att merparten av bilderna landade i färg. Kunde liksom bara inte låta bli. Det var svartvitt, men i färg, eller vad säger ni?

Torget

Inlagt 2011-02-04 21:55 | Läst 2104 ggr. | Permalink
Dessa passar helt klart i färg. Härliga bilder!

/Niclas
FÄRG! Köttparaplyet hade jag inte hajat något av om den varit i svartvitt. Första är ju stenklar som färgbild och jag tycker för min del att när färgerna är få, då behåller jag den (oftast) som färgbild. Tror jag. /Matti
Svar från Mats Alfredsson 2011-02-06 22:51
Tack för dina tankar Matti.
Jag gillar gatubilder i färg och de här passade jättebra i just färg. Det är dock svårt att ta gatubilder i färg tycker jag. Det är mycket enklare att tänka svartvitt.
Riktigt snygga bilder du tagit.
Svar från Mats Alfredsson 2011-02-06 22:50
Tack Dawid. Förstår vad du menar, men det är rätt mycket bra gatufoto som finns i färg också.
Intressant. Jag brottas en hel del med tankar kring vad som känns rätt och äkta. Ibland kan jag känna att svartvitt och kraftig bildbehandling blir effektsökare. Kanske bara för att det är datakommandon och inte resultatet av olika kemiska processer.

Eller så är det skillnad på svartvitt och svartvitt. Svartvitt när det är det perfekta valet eller svartvitt när man vill rädda en bild som skulle bli för rörig i färg.

Inga bestämda tankar än, bara en massa tankar som snurrar runt.
Svar från Mats Alfredsson 2011-02-06 22:56
Gillar tankarna. Ger mig en hel del att fundera vidare på. En första tanke är att det absolut är skillnad på svartvitt och svartvitt. Förhoppningsvis landar man oftast i det perfekta valet ;-)
Märkligt nog är det nog så att det svartvita fotografiet, fortfarande genom någon slags myt berättar ärlighet och sanning. Så uppfattar vi det, det är på riktigt. Vi vill förstärka exempelvis bilder i från någon sunkig boxningsklubb skitigt omklädningsrum, gamla affischer på väggen.OSV med svartvita bilder, och då gärna med svärta. . Men faktum är att samma bilder i färg , med , färgglada, skåp med idoler affischer osv. kanske är mer sanning men förlorar i dramatik. Är det så att vi är lite indoktrinerade från tidigare SV fotografi?. Exempelvis andra världskriget var faktiskt i färg, men för oss är sanningen mer åt, att bombplanen flög där i den grå dimman, så har vi sett det så har vi lärt, och fällde sina bomber ner mot gråsvarta städer. där explosionerna saknade eldens färg. Ja då kan man väl fråga sig hur hade vi uppfattat alla dokumentära filmer händelser, förintelsen, kriget, i färg.? om vi nu hade vant oss vid det ?. Hade vi i dag då tyckt att en dramatisk händelse typ tsunamin, filmad i svartvitt var missvisande orealistiskt och fördjuget. Det är mycket möjligt. Kanske åker vi omedvetet lite snålschuss på de tidiga dokumentärfotograferna , och därmed den svartvita bilden som vaggar in oss i någon form av uppriktighet och sanning..
Svar från Mats Alfredsson 2011-02-06 22:58
Ursäkta det sena svaret, men den här helgen har varit lite intensiv. Ser dina tankar som oerhört intressanta reflektioner. Definitivt något att fundera vidare kring.