Varmast på över 200 år

Hörde på nyheterna i morse att årets juli är den varmaste på över 200 år. Maj var också otroligt varm och torr, åtminstone här i Dalarna.  Semstervädret har ju varit fantastiskt men det är inte utan att man blir lite orolig.  Alla skogsbränder och en extrem torka. Tillfälligt eller klimatförändringen?

Vi tog en sväng på Dalälven på kvällen. 

Mvh Terje 

Inlagt 2018-07-23 22:12 | Läst 1080 ggr. | Permalink
Svårt att avgöra även för de som forskar har jag förstått. Men att trenden går mot varmare här på jorden torde stå klart. Bra bild på eftertänksamheten!
Ja, känner man ingen oro efter den här sommaren då är man troligen en sån som man kallar för 'klimatförnekare'.. I Stockholm säger man redan nu att årets juli kommer att bli den varmaste sedan mätningarna började år 1756.. är det bara en slump, jag har svårt att tro det! Tur att jag har en 'portabel' AC sedan några år så att jag ändå kan sova skönt!
Hälsn!
syntax 2018-07-24 09:13
Lite blir det att "som man ropar, får man svar".
2014 hade vi en massiv värmebölja. På Åland varade den fyra veckor varav två med tropiska nätter (över 20 grader på natten). Saken var bara den att det handlade om två veckor i juli och två veckor i augusti. Den fördelningen triggar alltså inga rekord vare sig för juli eller för augusti.

Vad är en "klimatförnekare"? Låter misstänkt likt "Gudsförnekare".
ehrsa 2018-07-24 11:29
Thrump anses väl vara en klimatförnekare, han och hans väljare vill väl ha igång kolgruvorna och utsläppen av CO2 ytterligare, han verkar inte tro på att människans utsläpp av CO2 också påverkar vårat klimat/väder.. Under förra vintern undrade han var växthuseffekten fanns när USA fick rekordkyla under en period, det vill säga när USA drabbades av en 'ytterlighet' i vädret så verkade han inte förstå att det är just så 'vädret' förutspåtts bete sig med ett förändrat klimat.. 'Ytterligheterna' ökar, kanske som nu i Sverige och sommarvärmen, och ibland kan det bli mer snö än vanligt också det som en annan 'ytterlighet', så som vi hade i Sverige i vintras.. Nästa sommar kanske det regnar rekordmycket, som en annan 'ytterlighet' i vädret det med.. Eller så blir det rekordvarmt då också..? Ingen vet i förväg! April i år var tydligen den 400:e månaden i rad där jorden blivit varmare.. Se: https://eu.usatoday.com/story/news/world/2018/05/17/global-warming-april-400th-consecutive-warm-month/618484002/ Den 'massiva' värmeböljan 2014 som du upplevde var väl också en av dessa 'ytterligheter'.. en i mängden skulle man väl kunna säga..
Hälsn!
syntax 2018-07-24 19:47
På sätt och vis tycker jag att ordet "klimatförnekare" är rätt bara, då det antyder, eller rent av slår fast, att många klimatalarmister har en rent religiös agenda.
Massiva värmeböljor (se nedan) och andra tvära kast i vädret har vi haft med stor regelbundenhet i historisk tid - alltså långt före människans koldioxidutsläpp. Det är bara att ta fram de gamla kyrkböckerna och läsa. Problemet är att folk nuförtiden inte läser och orienterar sig - annat än via Internet, Vikipedia och liknande. Något av en allmän fördumning av stora delar av de yngre generationerna dessvärre.

Det är klart att människan har en påverkan - som vi far fram på alla områden. Vad det gäller koldioxiden emellertid undrar jag om inte vi små kryp på planetens yta helt har fått hybris? Jag tänker då på de enorma mängder koldioxid som vulkanaktiviteter släpper ut - och kvävedioxid därtill. Sedan tror vi att det är vi som är skuld till allt, fastän våra utsläpp troligen kan räknas i tusendelar mot vulkanernas normalaktiviteter - normalaktiviteter som har pågått i tusentals år. Därmed inte sagt att det är något fel med att minska utsläpp, så länge som det inte sker med rent fascistiska metoder.

Somliga tycks tro att koldioxid är ett gift. Inget kan vara mer felaktigt. Koldioxid är en av livets viktiga grundstenar, helt nödvändig för fotosyntesen i de gröna växterna. För att uttrycka saken enkelt: Ingen koldioxid, ingen mat och inget liv överhuvudtaget.
Den lätta höjningen av koldioxidhalten i atmosfären har exempelvis fått som följd att halvöknarna har minskat med 20% de senaste 30 åren. Troligen har även jordens aktiva biomassa ökat med ett liknande procenttal.
Får man svära i kyrkan? Jag gjorde det nyss.
mombasa 2018-07-24 20:20
Tummen på vågen. Hört talas om det. Ett bra experiment för att förstå vad som händer när man tillför mer energi är att titta i en kastrull när man värmer vatten. ( Kan med fördel göras när man kokar frukostägget.) Då kan man faktiskt med blotta ögat se hur rörelserna i ökar ju varmare det blir i vattnet. Om nu klimatförändringen beror på mänsklig verksamhet ( många beräkningar tyder på det) eller på vulkanisk verksamhet ( som borde vara av mer konstant karaktär, vulkaner har jobbat i årmillioner.) kan vi så klart vara osagt. Att klimatet förändras är dock konstaterat. Då har vi valet: ska vi elda på som förut, eller ska vi med revade segel göra något åt det. För alldeles oavsett skuldfrågan ( vi eller vulkaner) så kommer det att bli väldigt jobbigt framöver.
mombasa 2018-07-24 22:03
PS. Dessutom handlar det också om fördelningspolitik. Är det ok att en knapp milliard hyfsat välbeställda människor ( läs du och jag) ska leva som om vi vore fyra milliarder. Och att den allra rikaste procenten ( en skara sällsynt bortskämda och allmänt gnälliga människor) ska tillåtas föra agendan?
Samma i Finland, gillar kvällarna när det är varmt, men dagarna är nog mindre trevliga ...
- hawk
Bra bild på hur betänksam man kan känna sig. Vädervariation eller klimatförändring? Det vet man ju faktiskt inte enligt de vetenskapliga besked som hittills har inkommit.
Man kan ju tycka att klimatalarmisternas minne är lite kort. Har man glömt alla iskalla och blöta somrar som har kommit i rad - även under 2000-talet? Man brukade skämtsamt säga att: "Sverige är ett land täckt av regnskog - det vill säga skog där det alltid regnar". Då var det tyst från alarmisterna.

Om man ser saken historiskt, lutar det åt att detta som vi upplever denna sommar är en vädervariation. Från exempelvis 1700-talet har vi ingen egentlig väderstatistik. Men prästerna antecknade nogsamt när det var något extra, och vädret var ofta extremt - växlade från kyla till torka. Mot senare delen av 1700-talet hade vi ett antal extremt varma och torra somrar som utlöste hungersnöd. Om den nuvarande sommaren fortsätter med torka och extremvärme även i augusti, så kanske vi kommer i närheten av dessa somrar. Läget var alltså sådant att ena året torkade skörden bort, andra året frös den bort – men det var vädervariationer, inte klimatförändringar (klen tröst för alla som svalt ihjäl).
Året 1955 när jag var 11 år gammal, hade vi en enorm värmebölja. Efter en varm juli drabbade sedan den riktiga värmen i augusti. Träden hann inte dra in sin näring - bladen blev alltså inte gula och föll av, utan hängde bruna och prasslande på grenarna. Jag var på väg i bil genom södra Sverige med mina föräldrar. Och det såg hemskt ut, skogarna stod alldeles bruna. Vi undrade hur det skulle gå - men nästa år var allt som vanlig igen.

Det som vi upplever denna sommar är alltså inget nytt. Det kan vara ett utslag av den lätta uppvärmning av planeten, men det är faktiskt mera troligt att det handlar om en vädervariation. Bäst att fortsätta med att sitta still i båten... :-)
ehrsa 2018-07-24 11:39
Ja, sitt still i båten.. :-) Fortsätt att släppa ut CO2.. flyg mera.. kör bil mera.. bli fler.. producera mera.. Förmodligen har många en 'Gud' som man tror ska lösa allt, jag har det inte.. och har aldrig haft! Nä, det här klimatproblemet är troligen bara i sin linda, den som lever får se.. det är kanske egentligen bäst att blunda så slipper man ta personligt ansvar för miljön, det får andra ta..
Hälsn!
syntax 2018-07-24 12:53
Har jag sagt någonting som detta?? Jag har sagt att man kanske skall sitta still i båten - det vill säga ta den upphetsade stämningen för dagen med en nypa salt.
Jag tycker du skulle ha lagt din text som ett fristående inlägg, inte som ett svar på min text - vilket det inte är.
Fin bild! Får mig att att tänka på Tuija Lindströms bilder från Bulls pond. ( Tjursjön)
”När det gäller dagens uppvärmningen i ett historiskt perspektiv är forskarna emellertid mer säkra: Under jordens mycket långa historia har det sannolikt funnits perioder som har varit lika varma eller varmare som under senare delen av 1900-talet, men det har inte funnits någon period då uppvärmningen gått lika fort som nu. I det avseendet är de senaste 50 åren med stor sannolikhet unika i jordens historia.”

https://tellus.science.gu.se/fokus_arktis/globala_uppvarmningen/medeltemperaturen_okar
syntax 2018-07-24 22:27
"... det har inte funnits någon period då uppvärmningen gått lika fort som nu. I det avseendet är de senaste 50 åren med stor sannolikhet unika i jordens historia.”
Hur vet man det? Lite sund källkritik vore på sin plats. Den metod av proxydata som du hänvisar till saknar vetenskaplig stringens (åtminstone vad jag fick lära mig under forskarkursen för doktorsexamen i geografi). Att studera trädringar, borrkärnor, sediment, med mera, görs mest över mer punktformiga lokaler, och har ofta svag relevans över större ytor. Därmed är det mindre användbart för att fastslå klimatförändringar. Det blir löpande gissningslekar över långa kedjor, vars värde i slutändan kan bli noll.
Datorer och aningslösa gissningslekar är faktiskt ett trovärdighetsproblem för naturvetenskapen av i dag.
Mera citat från vetenskapen på Göteborgs universitet, alltså inte Wikipedia eller den allmänna fördumningen på Internet:
”Värmeinnehållet i världshaven har ökat i samma takt som den globala lufttemperaturen.
Haven är den del av jordsystemet som tar hand om merparten av den extra värme, som den globala uppvärmningen innebär. Detta gör haven till en viktig del av klimatsystemet och en betydelsefull faktor i samband med klimatförändringar, eftersom klimatförändringar som regel ytterst beror på förändringar i jordsystemets värmebalans.”
Och här lite till om väder och klimatförändringar:
https://www.facebook.com/KIT.Sverige/videos/2197095680525197/