Bilden i främsta rummet!

Stenarna vid Anundshög.

Det har varit tätt mellan resorna till Västerås. Igår behövde ungarna röra på benen innan resan hem. Därför stannade vi vid Anundshög. Jag var ju där och plåtade bara för ett par dagar sedan, men, men... Ljuset var inte alls detsamma som förra gången, utan det var rätt gråtrist i tövädret. Jag gick in för att bekanta mig med några av stenarna man rest för länge sedan i skeppssättningarna. Jag tycker de blev riktigt bra i svartvitt! :)

1.

2.

3.

4.

5.

Inlagt 2017-01-10 19:23 | Läst 1471 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Skeppssättningar är riktigt magiska! Vad jag förstår är det inte alls klart vad de har för syfte, men man får anta att de var platsen för viktiga ceremonier. Det har ju lagts ned oerhört mycket arbete på att resa dem. Den här har jag aldrig sett, men den tycks vara rätt magnifik.Visst gör sig stenblock i snölandskap bra i svartvitt. Vad tyckte dina barn om platsen?
Svar från Tovok 2017-01-11 20:47
Skepp, båtar finns ju i många religioner. (Så även den kristna, jmf. kyrkors "mittskepp, sidoskepp", båten som symbol för kyrkan, Noas Ark, Genesarets sjö etc.) De står väl för resan, färden, genom livet till den kommande världen, till den andliga världen eller till andra delar av den här världen. En bild för livet vi lever tillsammans. När de här stenarna restes var båtar dessutom en absolut förutsättning för kontakt med omvärlden. Mälaren ska ha gått in med en vik alldeles intill. Båtar är också ett vanligt motiv på hällristningar så de var både vardagsföremål, men också viktiga i kulten... Jag tycker att det här är en speciell plats. myten och historien är så närvarande! Barnen tyckte att det var roligt att rumla runt i snön, men 8 åringen tyckte också att det var spännande att veta mer om platsen, vilket man får genom de fina skyltarna som finns... Anundshög är väl värt ett besök när du är i Sverige nån gång tycker jag! :) Tack för din kommentar Ernst Göran! :) /Tommy.
Vinterbilder därifrån är inte så vanliga så de är roliga att se. Tror inte jag varit där den årstiden.
Svar från Tovok 2017-01-11 20:50
Jag har ju bott inte så långt därifrån, dessutom arbetat i Badelunda församling, så jag har sett Anundshög i de flesta årstider, tider och väder! Tack för din kommentar J-O! :) /Tommy.
janolof 2017-01-12 17:02
När jag Bodde i Ranstaby åkte jag ibland vägen förbi når jag skulle till V-Ås för att slippa stora vägen.
Svar från Tovok 2017-01-12 17:12
Man gör ju gärna det! ;) /Tommy.
Ja det blev riktigt bra. Fint djup i de tre första.
Sten
Svar från Tovok 2017-01-11 20:51
Tack Sten, vad roligt att du tyckte det! Vad glad jag blir! :) /Tommy.