Bilden i främsta rummet!

Mimerlaven med vidare vinkel!

Jag hade Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm som har varit min vidvinkel sedan jag styrde över till Olympussystemet. Den var liten och smidig och inte var det något fel på bildkvaliteten heller. Men den ha blivit liggande i väskan väldigt mycket. Den har liksom saknat nånting. Det den har saknat är några mm på vidvinkelsidan. 9 mm i m4/3 motsvarar 18mm i småbildsformat. Tidigare hade jag sigmas 10-20 till min Pentax. Den motsvarar 15 mm. Så 9-18 har kännts lite tråkig helt enkelt. Så nu har jag bytt ut den mot M.Zuiko Digital ED 714mm F2.8 PRO. Den har nästan samma omfång som min gamla zoom till Pentax, (till och med lite till)!! Idag kom den, och då måste man ju bara ut och testa lite. MEN vilket tråkigt väder!!! Vad plåtar men när det är sånt "Mordorväder", som de sa på radio Dalarna? Man kan ju åka till en plats som påminner om "Mordor" i Tolkiens värld! I Norberg har vi ju Mimerlaven som tornar upp sig och som blir ganska mörk och "dyster" när det är blött gråväder! Mimerlaven fick det bli idag!

****

1.

****

2.

(Nej, det är inte objektivet som vinjetterar, jag har lagt på en vinjett bara för att jag tyckte att det blev snyggt. Jag har gjort det på några till av bilderna!!

****

3.

****

4.

****

5.

****

6.

****

7.

****

8.

****

9.

****

10.

****

11.

****

12.

****

13.

****

14.

****

 

15.

****

16.

****

17.

****

18.

****

19.

****

20.

****

21.

****

22.

****

23.

****

24

****

Jag tycker att det ser bra ut, det ska bli roligt det här! :)

****

(Några av de här bilderna ska nog få äran att konverteras till svartvitt. jag tror att det kan bli snyggt!:)

****

Inlagt 2021-10-28 23:07 | Läst 2243 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Olympus PRO-objektiv är direkt svårslagna i många avseenden. Utom möjligen när det gäller storlek och tyngd. Men ibland är det värt det. Faktiskt. Vilket man ser här.
//GöranR
Svar från Tovok 2021-11-01 21:11
Ja, jag är jättenöjd med mina olympusobjektiv! Speciellt 12-100/4 sitter på kameran för jämnan! Den är så otroligt bra och mångsidig så jag har aldrig sett nånting liknande! Men sen är det klart att det är kul med lite mera vidvinkel ibland, och lite mera tele ibland, eller lite grundare skärpedjup ibland... Ja, du vet! ;) Men roligt är det! :) Tack för din kommentar, Göran! :) /Tommy.
Hej Tommy - grattis till det nya objektivet. Det ser bra ut, men det kanske inte kommer som en överraskning heller – Olympus-objektiv har alltid varit i toppklass och speciellt PRO-typerna?
Jag har inte den stor-erfarenhet med vidvinkelobjektiv i den änden av skalan. 24 mm har varit den mest vidvinkeln. Jag hittade precis min Nikkor 28 mm och vill testa den på min Nikon D700 och den är såklart inte så "långt" från den 35 mm jag brukar använda.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Tovok 2021-11-01 21:15
Tack Erik! Ja, jag är väldigt nöjd med Olympusobjektiven. Bytet av system är bland det bästa jag har gjort, inte minst för kreativiteten! Jag tycker att riktigt vidvinkliga bilder kan vara riktigt kul ibland, och det har jag saknat sedan jag bytte till m4/3! :) /Tommy.
Ser ut som ett fint objektiv, grattis. 7-14 på en 4/3 är ju ett bra vidvinkelområde, själv har jag fasta objektiv, 14mm och nästa är 28mm så jag har dina gränsvärden. F/2,8 är ju ett fint ljusöppning också
Svar från Tovok 2021-11-01 21:18
Tack Peter! Än så länge är jag supernöjd, det levererar verkligen! :) /Tommy.
Bild 11 skulle varit meningslös som ensambild men här sticker den enligt min mening ut på ett positivt sätt!

Jag har kvar Sigmas 10-20 (den något äldre varianten) men den funkar ju inte med FF-kameran. På APS-c fungerade den OK, men bilder med raka linjer blev alltid en aning oroliga pga den mustashformade distorsionen.

Ditt nyförvärv verkar vara flera snäpp bättre! Ser fram mot bilder i bra ljus och varför inte svartvitkonvertera nån av dom här! Mimerlaven är ett märkligt monument.
Svar från Tovok 2021-11-01 21:25
Jag gillar också bild elva, den blev liksom grafisk i sitt uttryck. Jag tycker nog att den kan stå för sig själv, just på grund av detta. (Den kanske till och med skulle kunna kallas för "foto-grafisk" :)) Jag har också kvar 10-20/4-5,6 till Pentax. Jag köpte den ganska tidigt, och jag tycker att jag har haft mycket kul med den till mina k20, k5 och k3. Så jag har saknat det omfånget! Nu är det åtgärdat!!! :) Tack för din kommentar, Måns! :) /Tommy.
Måns H 2021-11-01 21:32
"meningslös" var nog inte rätt ord, jag menade kanske snarare "förbryllande" eller som dom säger "väcker nyfikenhet". Här i serien fungerar bild 11 utmärkt.
Fina och häftiga bilder från vad som ser ut att vara ett ganska hemskt område.
Svar från Tovok 2021-11-01 21:30
Tack Mark, roligt att du gillade mina bilder. Fast så hemskt tycker jag väl inte att det är vid Mimerlaven. Det är ju ett minne från när gruvan levde i Norberg, både ett monument, relik och byggnadsminne över det som varit! Jag tycker att det är roligt att gå omkring där och försöka hitta motiv och vinklar med kameran! :) /Tommy.