Bilden i främsta rummet!

Att fota trollsländor är alltid en sport, även när de sitter stilla...

Att fota dem när de flyger, ja där förlorar jag (nästan) alltid!

****

1.

****

2.

****

3.

****

4.

****

5.

****

6.

****

7.

****

8.

****

9.

****

~Karlberg, Norberg 6 juli 2021~

****

Inlagt 2021-07-08 14:28 | Läst 1163 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tycker du lyckats bra i din jakt. Har testat att ta bilder på flygande trollsländor men aldrig lyckats. En del kanske beror på en AF som inte är den bästa. Dessutom är jag dålig på vad dom heter.
Sten
Svar från Tovok 2021-07-09 19:52
Tack för det Sten! :) När man fotar trollsländor så tror iallafall jag att det inte spelar någon (stor) roll vilken AF man har. Snarare att man är bra på att sikta med kameran...! Jag har lyckats ta någon någorlunda skarp bild på flygande trollslända, men det var ett tag sedan medan jag fotade med pentax, och de har långsammare AF än Olympus, i.a.f! :) /Tommy.
Den som har lite tjockare kropp är troligen segeltrollsländor och den du har fotat med 4 fläckar på framkant av vingen är 4 fläckig trollslända. Det känns oftast att man skulle behöva någon sekund till när de står still för att hinna med att ta dem i luften, man kan hjälpa AF på traven genom att se var de brukar stanna till och förinställda fokus där istället för att hela tiden försöka följa efter. Men det var en fin serie du visar upp, fina omgivningar också
Svar från Tovok 2021-07-09 19:55
Tack Peter och tack för artbestämningen! :) Jag har tagit nån ganska skarp flygbild på trollslända nån gång. Då hade jag möjlighet att sätta mig ner och ta det hela lite mer systematiskt, ungefär som du beskriver det! :) /Tommy.
Jag tycker att du har fångat dem fint, i synnerhet de som sitter med vatten som bakgrund. Flera olika arter dessutom. Flygande är är väldigt knepigt men ibland lyckas det.
Hälsningar Lena
Svar från Tovok 2021-07-09 19:59
Tack Lena! Ja det var roligt att det fanns flera olika trollsländor där. Det fanns ytterligare några som jag såg, men som det bara blev sudd av på bild! Jo, jag har nog också nån gammal flygbild i arkivet som blev skarp, men inte den här gången inte! :) /Tommy.