Bilden i främsta rummet!

Ett första försök med Lightroom och ny dator...

Jag vet fotfarande inte riktigt vad jag håller på med. Ny (rekonditionerad) dator med nya program, så det kommer väl att ta ett tag innan jag hittar och känner mig tillfreds med resultatet. Första försöket blir dock med höstbilder från Karlbergs hembygdsgård från idag...!

1.     

2.       

3.       

4.         

5.                                                                                     

6.         

7.                                                                                 

8.       

9.       

10.       

11.       

12.       

13.                                                                               

14.       

15.                                                                               

16.       

17.             

Lite tips och feedback mottages tacksamt! :)

Inlagt 2019-10-01 21:16 | Läst 3086 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ny kamera, nytt program, ny dator - nu händer det mycket i Tommys liv! Och visst ser jag en förbättring i bildkvalité jämfört med förr! Bara fortsätt öva och testa ...
Svar från Tovok 2019-10-02 21:39
Jovisst händer det en hel del! Fast en ny dator var en nödvändighet. Den gamla har mer eller mindre givit upp nu och varit mer än lovligt seg i flera år nu...! Med ny dator följde att jag var tvungen att se mig om efter ett nytt bildredigeringsprogram och då var Adobes foto-abonnemang den smidigaste lösningen. Den nya (begagnade) kameran är en ersättning för det gamla Pentax- systemet där jag blev av med en del objektiv som skulle bli både dyra och krångliga att ersätta.Dessutom är de (vet jag numera onödigt tunga, vilket inte är helt oväsentligt). Sen är det ju klart att det är kul med nytt! :) /Tommy.
Jag tycker det ser riktigt bra ut! Eftersom du ber om tips ska du få ett. Försök ändra så lite som möjligt i Lightroom. Själv kör jag med Capture One, men Lightroom fungerar likadant, och jag har ställt in så mycket som möjligt som default för min kamera. Färg, skärpa, kontrast, clarity, vinjettering och annat man kan ställa in för genomsnittsbilden från kameran, så att man inte sitter och fipplar med detta för varje bild man tar. Behöver det justeras extra för någon enstaka bild är det lätt gjort, men genom att göra det en gång för alla, så kan man sedan koncentrera sig på beskärning (komposition), exponering (som jag brukar missa!) och justering av hög- och lågdagrar. Just de justeringarna kan skilja en hel del från bild till bild.
Svar från Tovok 2019-10-02 21:42
Tack Lars! Jag måste se mig omkring i programmen ordentligt. Just nu vet jag inte så mycket,men man lär sig lite undan för undan, märker jag. Sen är jag nog lite som Göran nedan, att jag gillar att sitta och fippla lite med mina bilder. Jag tycker att jag lär mig om själva bilden och fotograferandet även genom det! :) /Tommy.
Fotoutrustningen ser ut att fungera ändå 😉. I övrigt instämmer jag med Lars M, fast jag sitter och fipplar (ett underbart ord 😊!) med varje bild i Lr.
//GöranR
Svar från Tovok 2019-10-02 21:43
Tack Göran! Jag håller med du...! ;) /Tommy.