Bilden i främsta rummet!

Gotland 2017 - En rabbis!

Det har jag aldrig lyckats med tidigare! :)

Inlagt 2017-06-18 20:43 | Läst 4159 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kaniner är nog ett av dom ovanligaste djuren i mitt fotarkiv. När jag jobbade på Gävle godsbangård fanns det kaniner men framför allt harar. Något man kanske inte väntar sig men på en bangård finns väldigt mycket fåglar och djur. strandskator, strandpipare, sädesärlor m.m. Det ovanligast är nog en berguv som visade sig många gånger.
sten
Svar från Tovok 2017-06-19 22:02
Det är som sagt första gången jag lyckas få till dem på bild. Roligt just därför. Jag kan tänka mig att en bangård är en sån där plats där djuren känner att de kan vara ifred. Samma som jag tänkt i mitt jobb om en del kyrkogårdar som man skulle kunna göra något foto-aktigt, typ "livet på en kyrkogård"... Kruxet är väl att man måste vara ganska morgonpigg för det, tror jag...! :) /Tommy.
Visst har du fångat en rabbis på sensorn!

Rabbis inplanterades ju en gång i tiden av jägare som ville ha mer att jaga. Det blev snart alldeles för mycket rabbis. Då planterade man in en vedervärdig sjukdom, myxomatos.

Den höll stammen nere. Men nu verkar det finnas mer rabbis igen. Vi har haft rabbis i trädgården trots att marken där är en gammal strandvall och så svårgrävd att jag behöver spett för att göra minsta planteringsgrop och fått hjälp av grannen med grävmaskin för att plantera träd.

Jag vet inte varför jag hellre vore utan rabbis. Det finns förnuftiga skäl, att man snubblar i groparna och att dom gnager i sig av det som växer, men det tar emot utan såna skäl också. Ungefär som att man på fastlandet inte gillar sorkar.

(På gutamål betyder sork pojke - sork finns inte på ön. Ännu så länge, människan är klåfingrig.)
Svar från Tovok 2017-06-19 22:07
Tänk vad vi människor ska vara klåfingriga och ställa till med mycket... Jag som bara sett rabbisar ett par gånger är mest lite fascinerad och tycker att de är söta! :) Men jag har ful förståelse för frustrationen över deras besök i trädgården. När jag var liten hade vi kaniner och jag vet ju hur mycket de kunde gräva om de fick chansen. Jag tillhörde Gotlands nation under min tid i Uppsala, så nog vet jag skillnaden mellan sorkar u töisar! ;) Tack för din kommentar Måns! :) /Tommy.
Det är bara på Gotland jag lyckats med att få en på bild också.
Hälsningar Lena
Svar från Tovok 2017-06-19 22:08
Endast Gotland, gotländska rabbisar har! :) /Tommy.
Visste inte ens att det fanns något som hette rabbis. Är det korsning kanin hare eller vad är det? Och hur känner jag igen den, ser ut som en hare men med kortare öron eller?/ Björn T
Måns H 2017-06-19 21:51
Som deltidsgotlänning kan jag väl svara: Rabbis är ett lokalt namn på europeisk kanin. Dom är inte helt olika harar, men rultigare och rör sig rultigare. När dom inte står blick stilla.

En gång på Östergarnslandet körde vi på en liten liten väg i skogen utefter stranden. Där satt hundratals rabbisungar blick stilla och förskrämda. De var rabbisungar, inte harens ungar, men jag tänkte på Settterlinds dikt


Döden tänkte jag mig så
Det gick en gammal odalman
och sjöng på åkerjorden.
Han bar en frökorg i sin hand
och strödde mellan orden
för livets början och livets slut
sin nya fröskörd ut.
Han gick från soluppgång till soluppgång.
Det var den sista dagens morgon.
Jag stod som harens unge, när han kom.
Hur ångestfull jag var inför hans vackra sång!
Då tog han mig och satte mig i korgen
och när jag somnat, började han gå.
Döden tänkte jag mig så.

Bo Setterlind
Svar från Tovok 2017-06-19 22:10
Ja, du Björn, du fick svar av Måns innan jag hann reagera! Bra va?! :) /Tommy.
Svar från Tovok 2017-06-19 22:12
Det blev lite sorgsligt nu med Setterlinds fina dikt, en lite tår och eftertanke så här på kvällen! :) /Tommy.
Khalad 2017-06-19 22:29
Så har jag lärt mig något nytt igen, det är bra! Tack Måns/ BJÖRN T
PS Bo Setterlinds dikt är en av mina favoriter, tack!
Khalad 2017-06-19 22:30
Ja, vad ska man ha kompisar på nätet till om inte för att få hjälp och stöd!/ Björn T