Bilden i främsta rummet!

Hälleskogsbrännan 2020, Tänk att det har gått sex år sedan den stora branden!

Ja, tänk att det har gått hela sex år sedan de där dagarna då det brann nära oss. Igår var jag i naturreservatet Hälleskogsbrännan, närmare bestämt vid Grävlingsberget och fotograferade. Jag har ju varit ganska många gånger och fotograferat i brandområdet sedan den gången då man första gången fick åka igenom. 

1.

****

Mycket har hänt i naturen, från att allting var bortbränt till den allra första grönskan som kändes som det allra grönaste grönskan man sett.

2.

****

Nu är det björkslyn och aspslyn som dominerar växtligheten. Den har växt sig två-tre meter hög. Så man måste ta sig upp lite högre än tidigare för att få en överblick.

3.

****

Men visst är branden tydligt närvarande...

4.

****

 

5.

****

6.

****

7.

****

8.

****

Uppför den fina spången mot utsiktstornet.

9.

****

10.

****

Det är randigt på både längden och bredden.

11.

****

Men det var när jag monterade telezoomen på kameran som det blev riktigt intressant! ;)

12.

****

13.

****

14.

****

15.

****

Väl uppe vid tornet blev det några översiktsbilder på landskapet igen.

16.

****

17.

****

18.

****

Innan "nörden" tog över igen...! :)

19.

****

20.

****

21.

****

22.

****

Den här fotoutflykten blev ju riktigt lyckad! En fin dag! Tack för det!

****

Grävlingsberget, Hälleskogsbrännan, 16 augusti 2020.

Inlagt 2020-08-17 21:40 | Läst 2655 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Roligt att du upprepar besöken där. Precis som du så fint visar finns mycket att se där. .Jag har varit där ett par tre gånger men ännu inte i år. Fin serie, hälsningar/ Björn
Svar från Tovok 2020-08-19 09:22
Tack Björn! Från början tyckte jag att det var lite för ödesmättat att vara i brandområdet för att det skulle kännas riktigt bekvämt, men nu tycker jag att det är både fridfullt och vackert inte minst att fota där! :) /Tommy.
Intressant och lyckad bildskörd. Jag har vandrat en de i Tyresta Nationalpark som också drabbats av skogsbrand och visar liknar upp ett liknande trädlandskap.
ztenlund 2020-08-18 12:36
Det är 21 år sedan nu, på ungefär två veckor när. Jag har inget minne av att jag kände röklukten i Nacka då och jag tror att jag var hemma. Under branden i Västmanland luktade det däremot rök och var synligt rökdis i Uppsala. Annars är nog rekordet i Frankrike i ett hyrt hus där det regnade ned aska på terrassen... Det var dock inte en lika långvarig brand.
Svar från Tovok 2020-08-19 09:29
Tack Magnus! :) Jag har inte varit i Tyresta, även om jag kommer ihåg nyhetsrapporteringen därifrån, men det som alltid tar tag i en när man kommer in i brandområdet här i Västmanland är storleken och omfattningen av branden. När man står i utsiktstornet så ser man mil efter mil av bränd skog. /Tommy.
Svar från Tovok 2020-08-19 09:32
Tack för kommenataren Martin! ja vi är många här i traktens som för alltid kommer att reagera starkt på brandlukt. Under branden regnade det svarta, brända barr i vår trädgård. Det var några riktigt skrämmande dygn! /Tommy.
Intressant att få se och tack för att du rapporterar från upprepade besök.
Hälsningar Lena
Svar från Tovok 2020-08-19 09:34
Tack Lena! För mig har det blivit viktigt att besöka området lite nu och då. Det är nog fortfarande ett sätt att bearbeta det som hände. Men sen tycker jag att det blir så speciella bilder, dessutom . /Tommy.