Tommys hörn av bloggosfären

Bilden i främsta rummet!

En dödlig kamp...

Föregick dessa båda bilder!

Postat 2013-01-18 21:44 | Läst 2282 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mitt foto-år 2012.

(En av mina egna "trender" är helt klart bilder tagna med Lensbabyn. Nya tillbehör till den har inneburit ny inspiration och ny lekfullhet.)

Dags att göra avstamp inför året som åtminstone ganska färskt ligger framför och att titta tillbaka på det som varit. Det är tredje gången jag gör ett sånt här blogginlägg, och det tycker jag har varit bra även om det är väldigt svårt att komma till skott, formulera och göra klart.

Bloggen är för mig främst ett verktyg för att se hur jag har tänkt med mina bilder och hur jag utvecklas som fotograf. Den intressantaste och mest utvecklande dimensionen av bloggandet är nog ändå de kontakter man får med andra fotointresserade och det samtal som förs här, något som börjat leda till kontakter och spännande möten i.r.l. Tack för det alla fotovänner!  

Redan 2010 satte jag upp några målsättningar, eller kanske ska jag kalla det för ”riktningsvisare” för att det inte ska låta allt för ”pretto”! Hur har det då gått med riktningsvisarna jag satte upp inför 2012?

1) Blogga åtminstone någon gång i månaden.

Under 2012 har det blivit hela 182 inlägg. Något färre än föregående år (190),vilket förvånade mig lite, men ändå fler än jag hade föresatt mig inför året. Jag satte målsättningen för bloggandet medvetet lågt med att skriva ett blogginlägg per månad för att ro det iland. Jag skulle aldrig klara av att leverera en bild om dagen som en del gör, vilket imponerar storligen på mig. Inför det nya året har jag ändå tänkt att höja ambitionsnivån lite. Jag tror att jag ska klara av att skapa ett blogginlägg i snitt en gång i veckan, alltså 52 inlägg. Jag ska dessutom försöka göra någon typ av utvärdering, säg en gång i månaden.

Jag tycker att bloggen har varit välbesökt. En normal dag läses den av 150-200 personer, ibland något mindre ibland betydligt fler. Det mest besökta är från årets Power big meet, som till dags dato har besökts av 1461 personer.

      

http://www.fotosidan.se/blogs/tommysbloggosfar/blogginlagg-300-power-big-meet-2012.htm

2) Få och genomföra ytterligare uppdrag, (gärna ett betalt sådant!:)

Bortsett från prästvigningen i Västerås domkyrka den 15 januari 2012 som jag tog upp redan vid förra årskrönikan gick nästan hela 2012 utan några större uppdrag, men väl några mindre uppdrag att ta tag i som övning.

Exempel:

http://www.fotosidan.se/blogs/tommysbloggosfar/en-sorts-fotouppdrag-horndals-och-by.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/tommysbloggosfar/kronor-ocksa-en-sorts-uppdrag.htm

Jag försöker dessutom att ge mig själv uppdrag och små projekt att arbeta med, både små korta teman över dagen till bloggen, men också lite över tid, som mitt sommarprojekt med svartvita ”på gränsen” -bilder på växter och natur.

Projektet börjar ta så pass form att jag har börjat kolla in leverantörer av en liten fotobok, och när jag får råd så…

http://www.fotosidan.se/member/photos/view.htm?ID=342480

   

I oktober sammanställde jag en kalender med några av de bilder jag tycker bäst om från Krylbo-Folkärna området, där jag arbetar. Den blev faktiskt ganska populär och jag sålde 30 av 31 beställda, så den gick i alla fall jämt ut, utan att jag behövde göra alltför mycket reklam för den.

http://www.fotosidan.se/blogs/tommysbloggosfar/jag-gjorde-en-kalender.htm

   

Det blev också årets mest kommenterade blogginlägg, med hela åtta glada tillrop, jätteroligt! :)

Så kom då det magiska datumet 12 december 2012. Jag fick reda på att min kompis Henrik skulle gifta sig med sin Maria i Badelunda kyrka min gamla arbetsplats där man sulle ha drop-in vigslar. Jag frågade om jag fick föreviga deras vigsel och det fick jag, vilket jag är jätteglad och stolt över! När jag ändå var på plats fick jag också fotografera när Leif och Christina gifte sig.

3) Få någon bild publicerad i en fototidning och andra publikationer.

Ja, någon bild i nån fototidning har det inte blivit under 2012. Konkurrensen är ju rätt tuff, och kanske var det ett one-and-only moment att jag fick en bild publicerad i Foto förra året. Jag har dock inte varit jätteaktiv med att skicka in bilder till tidningarna, faktiskt bara två gånger till Fs-magasin och sen inget mera.(Och det har man ju förstått hur svårt det är att bli publicerad i Fs-magasin.) Man måste vara betydligt mera framåt och våga lite mer, tro lite mer på sina bilder än vad jag gör. Det (att våga mer och att vara mer aktiv, alltså), får bli en av de viktigaste foto-ambitionerna inför 2013. Däremot har jag fått bilder publicerade på andra håll.  I Avesta tidning t.ex.:

http://avestatidning.com/mingel/beratta/1.1537395-musikestetelever-spelade-lunchmusik  

(Avesta tidning 2/9)

och i Kyrkans tidning, (Västerås stiftssida):

http://www.mypaper.se/show/kyrkanstidning/show.asp?pid=345229874065484&page=3

Före jul upptäckte jag dessutom att ett par utav mina gamla bilder fått sitt eget liv och blivit publicerade i Basilika (bilaga till Västerås tidning), utan någon som helst info om vem som tagit bilderna. Inte fullt lika roligt! (Men jag försöker att inte bli bitter! ;-))

Något som jag dock uppskattade mycket var när en bokskrivarcirkel frågade om de fick använda två av mina bilder i deras bok om Folkarebygd.

http://www.fotosidan.se/blogs/tommysbloggosfar/olika-satt-att-bli-publicerad-bokillustration.htm

Några bilder har dessutom blivit publicerade på nätet.

På sidan vadhanderivasteras.se och två bilder på dalarna.se. Det senare fick mig att lägga ut många fler bilder på mostphotos.com, eftersom dalarna.se hade köpt de två bilderna via den sidan Ännu har dock ingenting mera hänt på den fronten.

4) Genomföra eller delta i någon fotoutställning.

Nej förutom att jag har visat några bilder i församlingen där jag jobbar, har jag inte fått till någon utställning.  Däremot kollade jag in den stora utställningen i Säterdalen i somras, och snackade med några av dem som arrangerar den, och ja, jag har siktet inställt att delta 2013. (Bara jag kan bestämma mig för vad jag ska ställa ut.)

Vid ett par tillfällen har jag i alla fall berättat inför publik om mitt fotograferande och visat bilder. Det har varit både svårt, nervöst, roligt och givande, så det kan det nog bli mera av.

5) Börja fotoklubba, dvs. gå med i någon av närområdets fotoklubbar!

Jajemänn!  Det är väl det enda som jag med någorlunda gott samvete kan säga att jag har uppnått under 2012. Visserligen har jag bara deltagit vid två möten med Folkare fotoklubb, men det känns väldigt gemytligt, kul och på samma gång utvecklande. Det vill jag fortsätta med!

För ett par dagar sedan Läste jag både bloggar och artiklar om detta svåra om att utveckla en egen stil som fotograf, något som jag själv ägnar mycket tankeverksamhet åt. Vem är jag som fotograf, och har jag en egen stil? Jag har en arbetskamrat som följer bloggen. Hon tycker att jag har ett speciellt sätt att se och betrakta och att det lyser igenom i mina bilder.

En fin konstnär är hon för övigt, hon också, Ingrid.

(Och ja, "stavfelet" är numera rättat.)

http://www.fotosidan.se/blogs/tommysbloggosfar/lapptacke.htm

Själv har jag svårt att se någon som helst linje i mitt skapande. Jag fotograferar det mesta som kommer i min väg. Min vardag, mitt liv och mina små avstickare och utflykter. Någon direkt stil har jag svårt att se. Samtidigt betraktar ju alla världen utifrån sitt perspektiv, så även jag. Kanske är det det som är nyckeln. I det stora hela är jag än så länge en fotografisk allätare och jag fotograferar det jag tycker är kul att fotografera. Det känns som att det är som det ska vara. Om jag har eller får ett eget uttryck får väl framtiden utvisa.

Ambitionerna för 2013 får bli som följer, lite lågt satta, kanske.

1)  Blogga i snitt en gång i veckan, alltså minst 52 inlägg under 2013. Jag tycker det känns som en lagom ”miniminivå”, något jag känner att jag kommer att klara av. Jag skulle dessutom vilja göra någon form av ”avstamp” en gång i månaden, en sammanfattning  eller en bild som säger något om den gångna fotomånaden.

2) Få, Ta emot, och genomföra fler uppdrag: små som stora är både utmanande och utvecklande.

3) Att bli publicerad i en fototidning och i andra publikationer. Att få visa upp sina bilder, det man skapat är både roligt och har blivit ett viktigt syfte med min hobby. Jag har en konstnärlig baktanke och också en existentiell tanke med fotograferandet, även om jag värjer mig lite för att dra det alltför långt eller låta det bli alltför allvarligt. Att någon tycker om mina bilder gör att jag känner mig förstådd. Det finns någon som förstår vad jag menar och tycker att bilden är värd att användas. Det är väl någon form av bekräftelsebehov.

Jag ska i alla fall våga lite mer, tro lite mer på mina bilder och i varje fall skicka in flera bilder till flera tidningar än vad jag har gjort hittills. Dessutom vore det ju kul om man fick se sina bilder publicerade i ytterligare flera sammanhang. Det tror jag inte alls är någon omöjlig dröm.

4) Sammanställa och göra färdigt någon/några fotoböcker: Jag har flera idéer och projekt som jag tror skulle göra sig bra i fotoboksform. Det skulle bli ett bra sätt att få avslut på något/några av mina evighetsprojekt. Dessutom är det ju ganska så lättillgängligt, detta med fotoböcker. Jag har dessutom en ide på ett lite större och mer ambitiöst projekt som jag har dryftat med några väl utvalda personer. Får se om det blir något av med det? ;)

5) Genomföra eller delta i någon fotoutställning: Hänger tätt ihop med aktivitet i fotoklubbar. Jag tror att det faktiskt ska kunna bli av i år, bara jag lyckas hålla mig kvar i Folkare fotoklubb och kanske kan man få vara med i Säterdalen i år också, två gyllene möjligheter! Sen kommer jag naturligtvis att fortsätta visa bilder på och genom jobbet!

6) Fortsätta att fotoklubba och försöka (om tid och utrymme ges) vara lite mer aktiv än under 2012.

 Nu behöver jag komma igång med fotograferandet igen efter en viss fototorka efter helgerna. Hoppas att 2013 blir ett spännande fotoår!

Postat 2013-01-17 22:28 | Läst 2559 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ett nytt album på fotosidan iallafall...

Absolut ingen inspiration alls, och kameran har mest blivit liggande. Dessutom försöker jag sammanfatta mitt 2012, men får inte till det heller. Så idag har jag helt enkelt sammanställt mitt lilla svartvita projekt som jag startade i somras, med svarvita naturbilder, träd, blommor, micro- och macrobilder. Tanken är att det ska bli en liten fotobok av dem så småningom. Så om du vill kan du hjälpa mig att förbättra den, in å titta, hissa o dissa, vetja! :)

http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=342480

Postat 2013-01-14 22:16 | Läst 1899 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Snowy calligraphy II !

Postat 2013-01-03 20:48 | Läst 2004 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Med en fläkt av den stora världen

och ändå det väl invanda...

...får jag önska ett gott nytt år!? :)

Postat 2013-01-02 21:18 | Läst 2407 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera