Bilden i främsta rummet!

Jag måste ju bara testa nya brusreduceringen i Lightroom! Iso 25600 med Olympus OMD E-M 1 II!

Helt ovetenskapligt. Tärna kyrkas ljusängel fick vara modell. Jag brukar ha auto-iso inställt på 200-3200, vilket jag sällan överskrider, och gör jag det går jag aldrig över 6400. Visst har jag experimenterat med max-iso, men det blir ju brusigt och ofta ganska fult. Olympusen brusar ungefär ett steg mer än min gamla Pentax K3, som jag ser det. För det mesta jag fotograferar spelar det ingen roll, tycker jag! Men det är ju kul att testa iallafall! Häromdagen uppgraderade jag Lightroom och nu har jag tagit en bild att testa med. Bilden är tagen i Raw och jag har inte gjort någon annan redigering än kört det genom Lightrooms brusreducering med förinställda inställningar. Säkert kan man skruva lite i inställningarna, men jag får väl lära mig efter hand...

****

Först bilden utan brusreducering:

Olympus OMD E-M 1 II med Olympus M. Zuiko Digital 12-100 f 4 PRO @ 57 mm, f 7,1, 1/160 s.

****

Och samma bild, brusreducerad:

****

Ganska magiskt, tycker jag! Möjligen är det lite utsmetat, men med tanke på hur det ser ut innan så tycker jag att det är jättebra! Och som sagt, man kan säkert skruva lite på resultatet. Det här kommer att bli användbart. Istället för att undvika höga iso kan jag använda det! Kul! :)

****

~Tärna kyrka 23 april 2023~

****

Inlagt 2023-04-23 19:53 | Läst 1370 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Mycket intressant jämförelse och vilken skillnad på resultatet.

M.v.h.
Ulf L.
Svar från Tovok 2023-04-24 21:49
Tack Ulf! Kul att du gillade, och visst är det ganska otroligt vad man kan göra med sina bilder helt plötsligt! :) /Tommy.
Uppdaterade själv LRC idag och lekte lite snabbt med Denoise-funktionen. Min utmaning med de bildfiler som kommer ur min Leica M med sensorteknik från 2012 är bandning och färgbrus vid ISO 3200. Tidigare har jag brusreducerat på vanligt sätt med pålagt korn samt mörkande av vissa områden på bilden. Inte perfekt men ibland får det duga. Med nya Denoise så verkar det som om att jag slipper göra på det sättet. Kommer att fortsätta med att lägga till korn men mer för estetikens skull. Överlag glad för uppgraderingen för jag skulle inte kunna tänka mig att behöva arbeta med separata program för att nå liknande resultat. Det enda negativa är att filer från min monokroma Leica M inte stöds alls. Lite synd men det kommer kanske så småningom.
Svar från Tovok 2023-04-24 21:53
Jag har nog längtat efter att Lightroom skulle komma med den här funktionen, även om jag inte var medveten om det! :) Det verkar väldgt bra, även om det tar en stund för datorn att processa bilden. Jag kommer helt klart att använda det framöver. Du får väl höra av dej både till Adobe och Leica, det är ju inte ok att det inte stöds till din fina kamera, eller hur!? :) /Tommy.
Frekeman 2023-04-25 00:05
Vi får väl se om algoritmerna och AI:n anpassas till monokroma filer framöver. Idag verkar det som att inga av de större AI-verktygen har monokromstöd. Det är inte hela världen eftersom en av fördelarna med monokroma sensorer är att de är rätt vassa på högre ISO.
Intressant, har själv inte provat men jag har hört att det ska fungera bra.
Svar från Tovok 2023-04-24 21:55
Jag tycker det lovar mycket! Det ska bli kul att använda det mera! :) Tack Peter! /Tommy.
Hej Tommy. Kul att läsa att du också gått från K3 till OM-D.

Ska ut idag och fota, lite mulet så hög ISO blir det. Sen blir det gnuggning i LR Denoise och Topaz Denoise/Sharpen och jämförelse.
Svar från Tovok 2023-04-27 21:02
Tack Sten för din kommentar! Jo, lusten och passionen till fotograferingen kom tillbaka när jag skiftade från Pentax till Olympus. Det är liksom lite mer dierktkontakt och lite mer lekfullt. Och jag tycker att jag blivit bättre...eller nåt! ;) Det här med bruset har dock varit ett litet minus. Vi får se om LR Denoise kan kompensera för det. Det ser ju lovande, tycker jag! :) /Tommy.
Högintressant Tommy! Då jag har samma kamera och använder samma ISO, kanske det är dax att skruva upp? Måste testa, det blev ju bra! Har inte själv fått någon uppdatering av brusreducering ännu vad jag märkt.
Svar från Tovok 2023-04-24 21:58
Jag hörde om uppdateringen för ett par dagar sedan och kollade efter den i creative cloud i går och där låg den, bara att uppgradera. Det är ju jättebra att ha ett verktyg så att man kan använda högre ISO-tal på våra kameror, då blir de ju ÄNNU bättre! :) Tack Stefan! /Tommy.
Vibybo 2023-04-25 13:55
Fick uppdateringen idag, och min gamla laptop som tidigare inte haft riktigt kompatibelt grafikkort med Lightroom blev mycket omskakad i sitt sinne då den nya AI genereringen startade - beräknad tid 90 minuter stod där, sen låste sig allt. Så det blir till att antingen fortsätta som innan eller skaffa ett nytt snabbtänkt räkneverk till dator. Med kompatibelt grafikkort.
Svar från Tovok 2023-04-27 21:17
Tråkigt att det inte funkade så bra för dej! Jag Testade hur lång tid min dator tog på sig, (jag har inte alls någon värstingdator, utan snarare en budget-dator). Den tog 12 minuter på sig för den bilden. Men det kan säkert skilja sig åt. Så det är ju ingenting som jag kommer att använda jämt, men då och då för de bilder jag tycker det passar för och som jag vill ha mindre brus i! :) /Tommy.
Vibybo 2023-04-28 08:49
Hej Tommy, då det ändå började bli dags, skaffade jag en ny dator, betydligt snabbare och med intel processor och grafikkort då Lightroom inte är riktigt kompatibelt med alla AMDs drivrutiner. Så nu tar det 5 till 8 minuter vid de första försöksbilderna, inte säker på resultatet ännu, får se eftersom, men det kommer säkerligen att bli snabbare med tiden.
Intressant. Kan bil användbart inte minst inomhus typ lucia i kyrka, eller kör i inte så upplyst lokal, som nu är en direkt utmaning för mig.
//GöranR
Svar från Tovok 2023-04-27 21:05
Tack Göran! Det ser lovande ut tycker jag, det kan nog kompensera en hel del, tror jag! Det ska iallafall testas mera! :) /Tommy.
Resultatet beror helt klart på vilken bildtyp det handlar om. På din bild med tämligen jämna ytor funkar det fint. Jag provade på en dovhjortsbild där stråna i pälsen syntes tydligt, efter AI-behandlingen såg det ut som om någon dragit ett plastöverdrag på hjorten, helt utslätat. Det resultatet blev jag inte imponerad av, jag gjorde en bättre justering manuellt. Det och tidsåtgången gör att jag nog avhåller mig från AI i Lightroom :-)
Svar från Tovok 2023-04-27 21:12
Säkert är det så att Denoise funkar olika bra på olika bilder. Jag testade på den här bilden för att brus syns bäst på jämna, mörka ytor. Det har ändå sina klara poänger även om det kommer tillkorta ibland. Alternativet är ju att det inte blir några bilder, eller att det blir misslyckade bilder. En och annan bild kan man nog rädda! Andra bilder kommer man nog att behandla manuellt även i fortsättningen, som du säger. Tidsåtgången är ju också en faktor, datorn tar ju en stund på sig, men annars är jag ganska imponerad och glad åt den nya funktionen! :) /Tommy.
aasaboe 2023-04-28 08:38
Jag har än så länge bara provat på en bild, och när jag läser kommentarerna här förstår jag att jag måste prova på fler innan jag kommer med bestämda uttalanden ;-) När ryggen blir litet bättre ska jag kolla upp AI-brusreducering i LR bättre. Jag hade uppenbarligen för bråttom.