KINGURUMO

tankar - bilder - ord
utanför och innanför

Kameranostalgi

Igår kom grannen in med 14 gamla kameror som de ropat in på auktion eller köpt på loppis! Det var nämligen inte kamerorna som de var intresserade av utan plastlådorna dessa låg i. Men jag var ju klart intresserad och började genast inspektera dem!

Flera av dem är tyvärr trasiga eller hade läckande batterier isatta och några skall ha 126-film som tydligen inte säljs längre. Batterifacken går kanske att fixa men med det andra är det väl värre.  I samlingen finns bland annat en Kodak Instamatic - och det var den första kameran jag hade! I en av dem satt det kvar en film.

En som jag tyckte verkade riktigt intressant var den näst längst upp till vänster. Ilford electric-L heter den och är klart tyngst i samlingen. Tyvärr verkar både batterilucka och avtryckare saknas. Förmodar att avtryckaren suttit uppe till vänster och att det är en självutlösare som sitter till vänster vid sidan om objektivet. Det tekniska är ju inte min grej riktigt. Har googlat på namnet men inte hittat någonting  om denna kamera. 

Jag har inte kollat igenom alla ännu men några av dem ser ut att kunna fungera. Det verkar också svårt att få tag på batterier då det var 1,35 V kvicksilverbatterier som användes förr. Med 1,5 V stämmer inte exponeringsmätaren tydligen. Kanske är det bättre att försöka få tag på en ljusmätare och hoppa över batteri, om det går att hitta någon bra begagnad. För det går väl att ta kort ändå hoppas jag? Det går i alla fall med min "egen" gamla analoga kamera.

Ja, nu har jag lite roligt att pyssla med. Rengöring och test av funktioner.   Har hittat en underbar sida på nätet där man kan ladda ner manualer till otroligt många gamla kameror! Får nog skicka killen en slant när jag är färdig.

Postat 2011-05-03 13:18 | Läst 3079 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera