Selma

I början av 1900-talet fick Selma Lagerlöf uppdraget att skriva en läsebok för folkskolan. Boken kom ut 1906 och hette ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Vid den tiden delades Sverige i två läger avseende stavningen. Hos Selma "flögo" gässen inte längre utan de "flög" och framförallt så använde hon singulara verbformer, så att "äro", "gingo" och "höllo" blev "är", "gick" och "höll"! Dessutom skulle det skrivas "v" istället för "hv", vilket gick emot den danska och norska språkformen.
Jag har haft Nils Holgersson som läsebok, när jag läste svenska hos en svensk journalist i Berlin i början av 60-talet.
Förr några år sedan besökte jag hennes Mårbacka utanför Sunne i Värmland. Hon föddes på Mårbacka, men föräldrarna fick sälja gården. Selma köpte tillbaka gården med Nobelprispengarna och byggde ett nytt stort hus kring det gamla och på så sätt behöll hon de gamla rummen tillsammans med de nya!

Inlagt 2020-04-01 23:52 | Läst 1438 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ett vackert ställe huvudbyggnaden känner jag igen en
väldigt fin miljö med trädgården och blomsterängen
och husen med ekonomibyggnaderna.
Jag tror det var i klass 1 eller två i småskolan våran
lärarinna läste ur boken Nils Holgerssons underbara
resa genom Sverige ett kapitel på lördagarna innan
vi gick hem,det var spännande.
Bra bilder och visad. hälsar/blj
Svar från Wolfgang 2020-04-02 20:25
Tack för kommentaren, Bo-Lennart! Alla har vi en relation till Selma! Hon skizzade på gässens namn i Abisko. Hon reste dit, när järnvägen var ny. Hon bodde i en stuga som är ett annex till STF-Turist på andra sidan Abiskoälven. Jag har övernattat i stugen en gång. Mvh Wolfgang