Kodak Portra 400 i en Rolleiflex

I går körde jag till Lund för att köpa ovannämda färgfilm som jag ville testa med min Rolleiflex. Det blev en fotorunda i Lund och sedan framkallning av filmen hos Mattssons Foto, vilket tog en timme. Det var en mörk dag i Lund. Filmens 400 ASA räckte till, men bilderna blev blåstickiga, eftersom jag hade ingen möjlighet att vitbalansera, dock gjorde jag det efteråt i Camera Raw med TIFF-filerna. En vänlig kvinna var nyfiken på den för henne ovanliga kameran och ställde upp för ett spontant porträtt. Färgerna blir mjuka och passar fint för porträtt, men kanske inte så bra för andra motiv. 

.

Inlagt 2020-11-13 00:22 | Läst 888 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Så bra färgbilder från Lund. I dessa gråmörka dagar är det inte lätt att plåta. Du har gjort på ett finstämt sätt. Hur framkallade du bilderna?
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2020-11-13 11:38
Tack ska Du ha, Bob. Det hade kanske krävts en film med kraftigare färger.
Jag har köpt samma film med bara 100 ASA som jag ska prova vid lämpligt tillfälle. Filmen lät jag framkalla hos Mattssons Foto. Det tog bara 1 timme!
När jag gick in till Mattssons stod en herre framför affären som fick 1 fotopaket. Han hade ansiktsmask, så jag var osäker om det var Du, men på något sätt liknade han Dig :-)
Bob Bovin 2020-11-13 13:20
Hej,
Nej, det var inte jag. Just nu har jag filmer på gång i två kameror, men de kommer jag att skicka till Crimson. Jag tänkte låta pressa dessa med två steg.
Ha det väl
Bob
Det blev ju förvånansvärt bra, kameran ser ut att ha bra optik också. Så Mattsson framkallar själv färgfilm, även det imponerande
Svar från Wolfgang 2020-11-13 11:43
Tack ska Du ha, Peter! Kameran som är från 1975 har en Zeiss Tessar 75 mm f/3,5. Egentligen har jag köpt den för att plåta med svartvit film, men jag provade som sagt en färgrulle. Det blev inte billigt, kr 150 för filmen och kr 150 för framkallningen. Men kul att Mattssons har den tjänsten kvar!
Den vänliga damen ger syn för sägen i bild. Bra plåtat!
Att gå ut med en gammal kamera på "turistplats" på magen, är lite som att gå ut med hunden. Man får kontakt med människor man annars inte skulle prata med.
När jag understundom går ut och lustfotograferar med en Contax III från 1930-talet, är jag konstant överfallen av yngre män. Roliga teknikdiskussioner följer i regel.
Svar från Wolfgang 2020-11-13 11:47
Tack ska Du ha, Peter! Ja, det stämmer, folk tar kontakt. Man drar blickar till sig och även en studenttjej undrade och frågade. Att ta kontakt med människor under fotograferingen passar mig personligen bättre i de flesta fall än att fotografera i smyg, och det blir bilder av annan sort i form av porträtt.
Hej Wolfgang.
Jag har aldrig använt Portra analogt, men jag har försökt simulera den i min X100F. Självklart har jag det :-), men det blev inte riktigt som jag ville ha det. Jag tror att du kan använda den till något annat än vad den var avsedd för - porträtt. I din serie påminner den mig lite om en korsning mellan Classic Chrome och min vintage dias-simulering.
Nummer 1 med den underbara och fotointresserade damen för min röst här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Wolfgang 2020-11-13 23:19
Tack ska Du ha, Erik! Du vet att film kan man inte vitbalansera om inte har en färgtemperaturmätare och rätt filter. Din simulering har denna vitbalansering som kan bara jämföras med äkta film i solljus. Jag har vitbalanserat efteråt i Elements, men det blev inte perfekt.