Nidelva i Trondheim

Nidelva rinner genom staden från söder till norr och mynnar ut i Trondheimfjorden. Vid den platta landtungan som bildas vid älvens mynning ligger den gamla centrumbebyggelsen. På båda sidor av älven kännetecknas landskapet av åsar med höjder på omkring 400 meter. Där finns villabebyggelsen. Backarna dit är branta. Första bilden visar en cykelhiss! Med den kan man få hjälp att komma uppför backen sittandes på cykeln med foten mot ett block som löper i ett spår! Se länken från nätet:

https://www.youtube.com/watch?v=zipZ5kwhFfs

Se

Inlagt 2022-05-29 23:08 | Läst 1210 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder av en intressant stad. Blir sugen på att åka dit! Husen mot älven ser bitvis ut som den medeltida Hansestadtbebyggelsel i Bergen (den som brann för ett tag sen) och delvis som nutida i anpassad stil. Allt ser välskött ut, norrmännen och oljepengarna verkar fungera bra tillsammans i detta fll.

Cykelhissen, följer cyklisten med på hissen?
Svar från Wolfgang 2022-05-30 09:17
Måns, jag väntade en lång stund vid cykelhissen, men ingen använde den. Cyklisterna tog en annan väg. Vissa klarade sig bra med sin mountainbike för egen kraft och andra tog en annan väg. Den användes nog mest förr i tiden. Jag förklarade fel, eftersom jag gissade. Faktum är att man sitter kvar på cykeln och sätter foten i ett block som löper i ett spår uppför backen.
Se denna länk: https://www.youtube.com/watch?v=zipZ5kwhFfs
Måns H 2022-05-30 09:33
Tittade på länken. Det såg vanskligt ut. Kommer ihåg då man skulle cykeltolka i det militära, ett stort gänfg skulle hålla i samma rep efter en bil, det kändes bättre att trampa själv.
Svar från Wolfgang 2022-05-30 09:38
Ja, det behövs nog lite övning! Det är nog bäst med en mountainbike, men de fanns ju inte förr!