Skärpa - analog vs digital

Det diskuteras mycket skärpa på bloggen, och nu gör jag det också!  

Digitala bilder ser oftast skarpare ut en analoga, men en del av den skärpan är konstgjord och skapas av AI i kamerans program. Resultatet blir då i mina ögon en "krispig" skärpa. Den analoga bilden ger däremot en lugnare skärpa, tycker jag. 

Den analoga filmen består av silverkorn, medan den digitala sensor har nollor och ettor. Därför  är det ju inte så konstigt att det blir en skillnad på resultatet.

När det gäller analoga bilder, så får man mycket bra skärpa med en film som har låg ASA (ISO). Även rätt framkallning av filmen spelar in, och fotograferar man med mellan- eller storformat så är det förvånande, hur bra skärpa man kan få!

Jag bifogar några bilder som jag har fotograferat med min Nikon FM2n och med filmerna Adox 25 ASA samt Ilford FP4plus  125 ASA.

Jag fotograferar ju både digitalt och analogt och har på så sätt en fot i varje.

Adox 25 ASA

.

Adox 25 ASA

.

Adox 25 ASA

.

Ilford FP4plus   125 ASA

Ilford FP4plus    125 ASA

.

Ilford FP4 plus   125 ASA

.

Inlagt 2023-01-12 13:01 | Läst 484 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Wolfgang
Du bemästrar verkligen det analoga här. Roligt att se. Du har ju en utmärkt skanner.
Ha dagen
Bob
Svar från Wolfgang 2023-01-12 16:56
Tack så mycket, Bob! Ja, jag har en utmärkt scanner för småbildsfilm, en Plustek och i den kör jag per "auto" fast man kan göra en massa inställningar. I Lightroom justerar jag, dock inte mycket. Mvh Wolfgang
Bra bildmaterial - och du stöder helt din tes.
Svar från Wolfgang 2023-01-12 16:57
Tack ska Du ha, Peter! Roligt att höra av ett proffs! Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang,

Jag håller med om dina slutsatser och dina bilder är helt uppenbart ett resultat av gott hantverk vid exponering och framkallning. Snyggt!

Fast jag slås av en tanke som jag inte riktigt kan släppa och som jag vill dela med mig av. Bilderna vi bloggläsare ser här är bevisligen digitala. Jag frågar mig varför jag inte kan(?) få samma snygga analoga "look" med lugn skärpa direkt ur digitalkameran. Det "digitala" kan ju uppenbarligen producera ett sådant resultat.


/F
syntax 2023-01-12 16:00
Man kan visa rätt hyfsade analoga bilder på bloggen trots att dom är digitaliserade, inte tack vare att dom är digitala - om jag nu törs uttrycka mig så.
Jag visar ju gamla bilder i min blogg, och det betyder att jag många gånger har silverkopior gjorda i det traditionella mörkrummet att jämföra med. Själva digitaliseringen, skanningen, ger en klar kvalitetsförlust gentemot silverkopian. Man försöker fiffla så gott det går i bildbehandlingsprogrammet för att det skall se så likt ut som möjligt, men den ursprungliga silverbilden är bättre.
Med kvalitetsfärgfilm som Kodachrome 25, är problemet ännu större. Skanningsförlusterna/förändringarna är så stora att det inte går att nå diats egentliga projektionskvalitet via digital bildbehandling.
Det går alltså inte att få "det ena" ur "det andra", men genom en kunnig skanning och efterföljande bildbehandling kan man ha tillräckligt kvar av det här "lugna" analoga skärpeintrycket i alla fall.

Här vill jag ytterligare betona att Wolfgang gör ett jättebra jobb!
Svar från Wolfgang 2023-01-12 16:59
Jag tackar och bockar, Fredrik, och hänvisar till Peters förträffliga svar! Mvh Wolfgang
Ja, imponerande fin kvalité. Just vattenkannorna fastnade jag för, fantastiskt verkligt och perfekt gråskala och ljus.
Svar från Wolfgang 2023-01-12 17:04
Tack så mycket, Stefan! Vattenkannorna är också min favorit och de krävde bara lite efterbehandling. Exponeringen var lätt, eftersom de var som ett gråkort. Mvh Wolfgang
Det finns väl egentligen inga analoga bilder på internet!? Eller?
Svar från Wolfgang 2023-01-12 22:11
Skanningen, bearbetning i Lightroom och uppladdningen på Fotosidan är digital, men bilden "födds" analogt med film i en analog kamera i motsats till en bild från en digital kamera. 😊
Och den analoga processen är ett gammalt hantverk.
Mvh Wolfgang
Fina bilder med utmärkt hantverk! 25 ASA-bilderna framträder faktiskt som nåt alldeles speciellt trots den långa vägen från filmen i kameran till skärmen på datorn.

Själva uppladdningen verkar också ha fungerat bra. Jag tänker närmast på bilden med vattenkannorna som ser både skarp och lugn ut och gick att delförstora, nåt som jag sällan lyckats med. Hur stor fil (mätt i pixlar) lade du in den bilden med?
Svar från Wolfgang 2023-01-12 23:11
Jag tackar och bockar, Måns! Jag är nöjd med min Plustek-scanner! Jag laddade upp bilden som jpeg med 11,4 MB. Mvh Wolfgang
Måns H 2023-01-13 00:00
Tack snälla Wolfgang, men hur många pixlar? Jag får sällan mina bilder förstoringsbara fast jag försöker på olika sätt.