Borgund stavkyrkje

Under en bilresa 2014 besökte jag flera fina stavkyrkor i Norge.
Borgund stavkyrkje är spektakulär och den äldsta i Norge. Den står på Borgund i Lærdal kommun. Undersökningar har visat att den är byggd i mycket gammalt furuvirke vintern 1180-1181. Den är byggd tak på tak, och taket har lagts i fiskbensmönster med kors på gavelspetsarna, men även för "säkerhets skull" med drakhuvuden som ska hålla bort onda andar.

Inlagt 2024-02-04 00:02 | Läst 382 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
En rent otrolig byggnad!
Informativa bilder. Rent bildmässigt fastnar jag för den andra.
Svar från Wolfgang 2024-02-04 09:05
Tack så mycket, Peter! Man tror inte sina ögon, när man är där! Det var ju tur att jag tog med bild nr 2 som jag var litet tveksam till att ta med, men ändrade mig efter att har bsskuret den. Den röda i bild nr 1 är en nybyggd kyrka. Den gamla har inga fönster och ingen belysning. Guiden visar med ficklampa! Mvh Wolfgang
syntax 2024-02-04 11:00
Anledningen till att jag bildmässigt gillar den andra, beror på det anslående perspektivet mot den bakomliggande bergsbranten.
Obegripligt att en så gammal träbyggnad kan finnas kvar!
Svar från Wolfgang 2024-02-04 14:58
Tack ska Du ha, Du såg mer än jag och jag håller med Dig!
De fällda furuträden var redan mycket gamla, när de fälldes och virket var extra hårt, så det stod emot röta. Kyrkan har dessutom tjärats med jämna mellanrum och då blir den svart. Solen bleknar tjäran och efterhand blir den ljusbrun. Dessutom är alla dessa kyrkor byggda på granitfundament så att virket inte får beröring med jord. De som inte var byggda på det viset finns inte kvar.
Fina bilder på märklig miljö och märkvärdigast av allt stavkyrkan. Värdefullt att kringmiljön är med, landskapet och annan bebyggelse, timrade huset med grästak, nyare kyrkan med fönster.
Svar från Wolfgang 2024-02-04 15:02
Tack ska Du ha, Måns! Kul att Du även ser kyrkan och omgivningen med Dina arkitektögon! Mvh Wolfgang
Fantastisk byggnad och bara att den fått stå kvar utan att brinna ned! Passerade i närheten för några år sedan men missade att åka dit. Fina bilder!
/Affe
Svar från Wolfgang 2024-02-04 15:07
Stort tack, Affe!
Ja, vilken lycka att den står kvar efter alla dessa år! Det hade varit fint om Du hade fotograferat den med Din storformatskamera! Mvh Wolfgang
Bild 2 är mycket fin. Det är fina minnesmärken norrmännen underhåller, de gamla stavkyrkorna, den här gör sig perfekt i miljön runt. Undrar om de används? Påminner till en del om gamla ryska träkyrkor, och varför inte? folk reste ju på tvären även då, och första halvan av tiden var inte kyrkan så uppdelad som nu. Jag är glad den står kvar i dessa tider av kyrkobränningar i världen.
Svar från Wolfgang 2024-02-04 15:14
Tack så mycket, Stefan! Kul att Du gillar bild nr 2 som jag som sagt först inte hade "på radarn"!
Jag har fotograferat ett antal stavkyrkor, när jag var i närheten. Den här är den äldsta av dem, men den största finns utanför Heddal, och där har jag ännu inte varit.
Den röda i bild nr 1 används, men den svarta är nog bara för guidning med turister, vilket görs med ficklampa, eftersom den har inga fönster och ingen belysning. En del andra stavkyrkor används för dop och bröllop. Mvh Wolfgang
Jag var där för en del år sedan och förvånades över hur liten kyrkan var. Och ännu mindre framstod den sedan jag besökt Heddals stavkyrka som fortfarande är en församlingskyrka och byggd i samma stil.
Jag imponerades av takkonstruktionen som påminner om en upp och nervänd båt, takstolarna hade alltså inga underramar, det fanns dock ett par bjälkar tvärs över.
Borgund och ytterligare ett antal stavkyrkor ägs och förvaltas av Fortidsminneforeningen som bildades i mitten av 1800-talet bland annat för att ta hand om de kvarvarande stavkyrkorna som höll på att förfalla.
Dina bilder visar väl hur vackert kyrkan ligger i dalen och hur den nya kyrkan påminner lite i stilen om den gamla.
Svar från Wolfgang 2024-02-04 20:29
Tack ska Du ha för Din kommentar, Sten! Kul att Du har varit där och att Du även besökt Heddals stavkyrka, vilket jag har fortfarande kvar att besöka. Mvh Wolfgang