Makrotest med gammal glugg

Jag testade makrofoto på vissna tulpaner vid köksfönstret med min Nikon Z6 och en Nikkor micro 105 mm f/2,8 från 90-talet.

Inlagt 2024-02-23 12:57 | Läst 282 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ser ut att vara väldigt bra!
/MA
Svar från Wolfgang 2024-02-23 23:57
Tack ska Du ha, Mats, ibland så glömmer man, hur bra de gamla objektiven är. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Det blev bra resultat.
Jag har inte gjort så mycket med makrofotografering. Även om jag i många år hade nya (och dyra) Nikon 105mm 2.8 VR Macro med bildstabilisering. Jag sålde den när jag bytte till spegellös. Jag ärvde en vintage Zoom-Nikkor 35-105 mm med makro för några år sedan. Jag tog några enstaka foton med den och de blev bra, men håller i handen ah. Jag har inte provat det på ett stativ, det skulle nog hjälpa en gammal gubbe lite :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Wolfgang 2024-02-24 21:36
Tack så mycket, Erik! Jag har tidigare haft bra makroobjektiv, både Nikon och Tamron, men har sålt dem, för att de låg mestadels i skåpet. Nyligen köpte jag dock detta gamla för bara kr 1.700,- och det funkar bra, tycker jag. I alla fall tills vidare. Men även detta ligger mest i skåpet. Jag gillar makrobilder, när andra har fotograferat dem. Jag gillar mina egna en stund, men sedan tröttnar jag på dem. Det är samma sak med gatufoto, som jag gillar, när andra har fotograferat dem. Mvh Wolfgang
Antar att det är AF 105/2,8D (som jag nämnde i ett annat sammanhang i forumet nyligen) och min uppfattning om mitt eget exemplar är att det är hyfsat skarpt för sin ålder, riktigt skarpt nedbländat, men med lite ful oskärpa. Det senare syns inte lika mycket på makroavstånd. Fokusringen har lite "stiction" (stick+friction), dvs det kan vara lite svårare än önskvärt att göra finjusteringar pga motståndet i fokusringen när den står still. Något inexakt fokusgänga på länge avstånd, men det är väl standard, liksom lite lägre kontrast än ett modernt objektiv. Det senare är dock oftast rätt lätt ordnat digitalt om det märks.

Några bilder med min dåvarande D810 och AF 105/2,8D på längre avstånd:
https://stambanan.online/index.php?threads/en-helt-vanlig-vintervardag-p%C3%A5-stockholm-c.459/
Svar från Wolfgang 2024-02-24 21:30
Tack ska Du ha, Martin! Min AF micro 105/2,8 är ingen "D", men den har autofokus, dock inte med adapter på min Z6. För makro från stativ använder jag dock manuell fokus.
Dina bilder är utmärkta, tycker jag, både skärpa och färg.
Mitt ger något varmare färg, precis som mina andra vintage Nikkore. Skärpan är tillräckligt bra, när man betraktar hela bilden från lämpligt avstånd. Mvh Wolfgang
ztenlund 2024-02-25 13:42
Tack! D eller inte D är i det här fallet samma objektiv optiskt, bara det att det som heter D skickar fokusavståndsinformation till kamerahuset. På Z-kameror gör det att lite fler fokushjälpmedel fungerar med det som heter D än inte, men manuell fokus blir det ju oavsett i och med att det är skruvdrivet. Varianten som heter D bör vara klart vanligare då det tillverkades under längre tid.
Vissnande tulpaner är ett bra motiv. Snyggt belysta lite mjukt från sidan.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Wolfgang 2024-02-25 09:52
Tack ska Du ha Bjarne! Detta är bara fönsterljus, inget annat, men ljuset kommer från nordväst, vilket ger mjukare ljus. Mvh Wolfgang