Endast 4 bösse-skott mellan 2 kyrkor

Söder om den gamla  landsvägen 101  finns  St.Slågarp och  L.Slågarp. Båda byar ligger nära varandra och har var sin kyrka.

1749 gjorde Carl von Linné sin skånska resa och observerade dessa 2 kyrkor.

I sin dagbok skrev han: "Kyrkorne stora och lilla Slågerup, som lågo 2 mil ifrån Malmö, stodo så nära intill varandra, att jag tvivlar, om i hela Sverige någonstäds på landsbygden finnas tvenne kyrkor så nära intill varandra; ty där var allenast en liten åker, som skilde dem åt, så att säkert ej 4 bösse-skott voro emellan båda kyrkorne."

Räckvidd på en musköt var 225 m. 4 bösse-skott är 900 m. Linné hade gott ögonmått. Kyrkorna ligger nämligen bara 800 m från varandra!

I dag har jag fotograferat ett panorama av platsen. Kyrkorna ligger vid var sin kant i bilden. Förstora gärna!

Inlagt 2021-07-24 20:15 | Läst 327 ggr. | Permalink
Fint panorama! Och nära är dom verkligen, kyrkorna! Hälsningar/ Björn
Svar från Wolfgang 2021-07-25 14:17
Tack ska Du ha, Björn! Panoramat består av 3 liggande bilder som jag fogade ihop i Elements.. Mvh Wolfgang
Hej,
Det är en fin observation du delar med vår framstående forskare Carl von Linné. Han kunde verkligen beskriva udda verklighet i vårt land.
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2021-07-25 14:24
Tack ska Du ha, Bob! Jag blev intresserad av hans beskrivning och googlade fram att bösse-skott var faktiskt ett gammalt längdmått.
Jag har kört 101:an många många och sett dessa två kyrkorna från vägen, men bara för en kort stund, eftersom jag fick titta framåt istället. Men senast körde jag på en grusväg dit för att kolla om man kunde plåta ett panorama. Jag ska testa igen på vintern, när de syns bättre bakom träden. Mvh Wolfgang