Aladdin

När jag går över den Gamla begravningsplatsen i centrala Malmö brukar jag gå förbi Johan Cronquists gravplats, eftersom där finns en vacker Aladdinlampa som jag har fotograferat flera gånger. Jag har googlat fram vem han var.
Han levde 1866-1921 och var skolläkare, regimentsläkare, men framförallt barnläkare och initiativtagare till Flensburgska Barnsjukhuset i Malmö. En tvärgata till John Erissons väg bär hans namn. Han utbildades i Lund och Stockholm samt Berlin, där han var assistent hos nobelpristagaren Robert Koch som upptäckte tuberkelbacillen.
Hans dotter var författaren Alice Lyttgens !
.

Inlagt 2023-01-25 00:40 | Läst 165 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Wolfgang, Din enkla och mycket vackra bild av en oljelampa på en grav som är okänd för de flesta gör att man kan reflektera över vad döden innebär. En människa kan sägas dö två gånger, den första när den fysiska döden inträffar och den andra när den dödes namn inte länge nämns. Under ett besök i Stockholm såg jag på utställningen "Evigt liv" på Liljevalchs att de gamla egyptierna betraktade döden på samma sätt. Med ditt blogginlägg har du väckt Johan Cronquist till liv igen, om än bara för ett ögonblick.
/Sven
Svar från Wolfgang 2023-01-25 10:42
Tack ska Du ha, Sven, för Din tänkvärda kommentar! Alice Lyttgens har skrivit om sitt liv och då skulle man kunna få läsa mer om honom. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Et smukt sort hvid foto og en interessant historisk tekst - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Nu må der være lidt mere fred og ro i Malmø efter at den danske håndbold-hær (fans) er draget videre til Stockholm 😀
Svar från Wolfgang 2023-01-25 14:36
Tack ska Du, Erik! Och förresten, det är trevligt med danskar i Malmö! Mvh Wolfgang